Τοπικη Αυτοδιοίκηση: Προκλήσεις και πολιτική βούληση

του Νίκου Σηφάκη

Είναι γεγονός ότι η εποχή στην οποία ζούμε, προχωρά με αλματώδη βήματα προς το αύριο, κυρίως χάρη στην τεχνολογική εξέλιξη και το πλήθος των ευκαιριών που πλέον δίνονται στις τοπικές κοινωνίες.

Ωστόσο, υπάρχει μία προϋπόθεση: Οι όποιες πρωτοβουλίες αναλαμβάνονται και καταγράφονται στα θετικά των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να διενεργούνται από πρόσωπα τα οποία πιστεύουν σε τέτοιου είδους δράσεις, ένα είδος σύμμικτων εργασιών με αποδεδειγμένα οφέλη στην κοινωνική βάση.

Οι χρήσεις γης, η χωροταξία, ο έλεγχος και η διαχείριση εγκαταστάσεων επεξεργασίας και δικτύων διανομής πόσιμου ύδατος, είναι μερικά μόνο από τα ζητήματα που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και στις δύο βαθμίδες της, σε σημείο ώστε πλέον σε ευρωπαϊκό επίπεδο να υπάρχει η απόλυτη βεβαιότητα πως όχι μόνο μπορούν να επιλυθούν στη βάση μονιμότητας ή κάποιας ευκαιριακής συγκυρίας, αλλά και να διασφαλίσουν μια διαφορετική υφή στη ζωή και την καθημερινότητα του πολίτη.

Σήμερα, έχουμε φτάσει στο σημείο να γνωρίζουμε υπεράριστα ότι ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Κοινότητας σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη και χρήση ψηφιακών συστημάτων, προϊόντων και υπηρεσιών, είμαστε σε θέση να… εκτινάξουμε τις τοπικές κοινωνίες, ώστε σε λίγα χρόνια να μπορούμε να μιλάμε για μια εποχή όπου δεν θα  χωρούν δεύτερες σκέψεις σχετικά με την επιτυχία ή όχι παρόμοιων εγχειρημάτων.

Ωστόσο, ανάμεσα στα κορυφαία ζητήματα που απασχολούν τους Δήμους της χώρας, είναι για παράδειγμα η διασύνδεση τοπικών επιχειρήσεων, κυρίως μικρομεσαίου μεγέθους, ικανή να δώσει πνοή στις επιχειρήσεις των πόλεων που μαστίζονται από την κρίση και τα τελευταία χρόνια άντεξαν την αφόρητη πίεση που υπέστησαν.

Επίσης, ο έλεγχος και η διαχείριση των εγκαταστάσεων για επεξεργασία συλλογής και διάθεσης αποβλήτων, η διαχείριση του μηχανισμού αποκομιδής απορριμμάτων και χίλιες δυο ακόμη δραστηριότητες κεντρικής ή περιφερειακής εμβέλειας.

Ευρισκόμενοι στις Βρυξέλλες για δημοσιογραφική αποστολή πριν από περίπου δέκα χρόνια, διαπιστώσαμε με έκπληξη ότι όλα αυτά και πολύ περισσότερα, για κάποιες χώρες της κεντρικής Ευρώπης ήταν ήδη… ρουτίνα! Η απάντηση που μας δόθηκε από υπηρεσιακούς παράγοντες της Ε.Ε. σε σχετικό ερώτημα, ήταν πως η επιτυχία των εγχειρημάτων αυτών δεν οφείλονταν στην… τύχη ή σε κάποιους άλλους αστάθμητους παράγοντες, αλλά στη διάθεση των δημάρχων να αντιληφθούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό και να  καινοτομήσουν, ανοίγοντας τον δρόμο και την… όρεξη στο επιστημονικό τους προσωπικό να εργαστούν ακόμη πιο σκληρά προς αυτήν την κατεύθυνση, και να δημιουργήσουν κοινωνίες που να συμβαδίζουν με την τεχνολογική εξέλιξη.

Η παροχή εξειδικευμένης πληροφόρησης, η ανάπτυξη συστημάτων για παροχές αποτελεσματικών συμβουλών, η οργάνωση περιβαλλοντικών δεδομένων, η τουριστική πρόοδος και η διαφήμιση του γαστρονομικού τουρισμού (τομέας στον οποίο η Ελλάδα για ευνόητους λόγους έχει τεράστιο πλεονέκτημα) αλλά και η πολιτική προστασία που η θωράκισή της στη χώρα μας είναι πολύ σημαντική μετά τα τραγικά γεγονότα που βιώσαμε τα τελευταία χρόνια, αποτελούν ορισμένα μόνο παραδείγματα για τη γενικότερη αντίληψη με την οποία όχι απλώς πρέπει, αλλά οφείλει να κινηθεί η χώρα μας στο πολύ σοβαρό πλαίσιο που ακούει στο όνομα Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Μια Αυτοδιοίκηση αποκεντρωμένη, εξωστρεφής, με ορθολογικό χαρακτήρα καινοτομίας, εφαρμοσμένης έρευνας και πολιτικής… ανησυχίας.

Οι ψηφιακές εφαρμογές που πλέον κοστίζουν ελάχιστα αλλά αποδίδουν θησαυρούς, είναι εδώ!

Πολιτική βούληση χρειάζεται, μεράκι και αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου μέσου απο την κυβέρνηση, που έχει υποχρέωση να στεθεί αρωγός σε όλες ανεξαιρέτως τις πρωτοβουλίες των ΟΤΑ, χωρίς αποκλεισμούς ή πολιτική ιδιοτέλεια.

Και το κυριότερο; Οι (όποιες) προτάσεις χρηματοδοτούνται από Εθνικούς Πόρους και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, αρκεί οι μελέτες και οι σχετικοί φάκελοι να κατατίθενται εγκαίρως και χωρίς τις αγκυλώσεις της τελευταίας δεκαετίας, που (για να είμαστε δίκαιοι) μέχρι ενός σημείου ήταν φυσικό να υπάρχουν, λόγω της μέχρι τότε λειτουργίας σε ένα «βαρύ», μη ψηφιακό περιβάλλον.

Σήμερα όμως, οι υπεύθυνοι των «μικρών κυβερνήσεων» της χώρας (Περιφερειάρχες) αλλά και οι δήμαρχοι, επιβάλλεται να αντιληφθούν την αναγκαιότητα ότι η Ελλάδα δεν γίνεται να μείνει εκτός παιχνιδιού.

Αλλωστε η 4η Βιομηχανική Επανάσταση ξεκίνησε, και είναι ακόμη πιο προχωρημένη. Και για να την προλάβουμε πρέπει να κάνουμε άλματα προς τα εμπρός, να μειώσουμε κατά το δυνατόν τη δεκαετία που μας χωρίζει από την υπόλοιπη ψηφιακά ανεπτυγμένη Ευρώπη.

Επομένως, οι προκλήσεις είναι μπροστά μας…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *