Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

#ToSEFallazei… Και αυτό δεν είναι μόνο “χάσταγκ”

0 σχόλια ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ

Όσοι παρακολουθούν τα social media του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, αλλά και της προέδρου του Χριστίνας Τσιλιγκίρη, θα παρατήρησαν σε κάθε ανάρτηση που γινόταν ένα  χάσταγκ (#hastang) με τίτλο #ToSEFallazei.

Συνήθως ελάχιστοι πιστεύουν σε τόσο μεγάλα λόγια, αλλά εδώ η πραγματικότητα αποκλείει κάθε δεύτερη σκέψη. Από εχθές -Τετάρτη- το #ToSEFallazei, αλλά και συνολικά στο πλαίσιο αλλαγής του Πειραιά (αξιοποίηση Πύργου, ανάπλαση Μικρολίμανου, Μετρό, Τραμ, κτλ.) το χάσταγκ το #ToSEFallazei θα μπορούσε να σήμαινε και ότι το #ToSEFallazei… μαζί με τον Πειραιά.

Το μέλλον του ΣΕΦ – Στρατηγικό σχέδιο (Master Plan)

Ο στρατηγικός σχεδιασμός για το ΣΕΦ αποτυπώνεται στο Master Plan, το οποίο έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται τις προσεχείς ημέρες η παραλαβή του από τον υφ. Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη που συγκεκριμένα περιλαμβάνει τη συγκρότηση κοστολογημένου πλάνου, το οποίο βελτιώνει τις συνθήκες άθλησης όσων τις χρησιμοποιούν, αλλά και αναδεικνύει την αρχιτεκτονική ιδιότητα και κοινωνική ανταποδοτικότητα των εγκαταστάσεων.

Ενεργειακές Αναβαθμίσεις

Σκοπός των παρεμβάσεών θα είναι η μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος των εγκαταστάσεων του κεντρικού κτιρίου του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, το οποίο διαθέτει ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, που χρονολογούνται στο 1985, ελλιπές και παλαιό σύστημα ψύξης και θέρμανσης των χώρων και το κέλυφός του, με τη σημερινή του κατάσταση, να μην βοηθά στη διατήρηση των συνθηκών άνεσης των εσωτερικών χώρων.

Είναι ενδεικτικό, ότι τα πάγια λειτουργικά έξοδα και τα κόστη συντήρησης της εγκατάστασης ανέρχονται περίπου στο 1.500.000 ευρώ, ετησίως!

Για το λόγο αυτό υπήρξε προγραμματική σύμβαση με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), το οποίο προχώρησε στην εκπόνηση ολιστικής Μελέτης για την ενεργειακή αναβάθμιση, την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, ύψους 9.231.960 ευρώ.

Ποσού που θα διεκδικηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, σε συνδυασμό και με άλλα έργα πράσινης ανάπτυξης.

Περιβάλλων χώρος

Εκτός από το κεντρικό στάδιο, σημαντικές παρεμβάσεις πρόκειται να γίνουν στους εξωτερικούς χώρους, οι οποίοι αποτελούν πηγή οξυγόνου για την περιοχή.

Προς το σκοπό αυτό έχουν τεθεί, ως άμεσες προτεραιότητες, η τοποθέτηση σύγχρονου και επαρκούς φωτισμού καθώς και πινακίδων, για την διευκόλυνση του κοινού, αλλά και η δημιουργία σύγχρονου χώρου εξωτερικής εκγύμνασης για την εξυπηρέτηση των αναγκών των εκατοντάδων αθλουμένων της περιοχής.

Η εξασφάλιση ίσων ευκαιριών προσβασιμότητας και χρήσης των εγκαταστάσεων είναι επίσης πρωταρχικό μέλημα. Για τον λόγο αυτό, πολύ άμεσα, αναμένεται η κατασκευή ραμπών για Ατομα με Αναπηρία στα γεφυράκια στην Ακτή Δηλαβέρη.

Καθώς το πρώτο βήμα έχει ήδη γίνει, με την τάξη που αποκαθίσταται σταθερά, το επόμενο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί, είναι να αναβαθμιστεί ο περιβάλλων χώρος, με στόχο να αποτελέσει «μαγνήτης» για τους κατοίκους της περιοχής, τους επισκέπτες του λεκανοπεδίου και την ευρύτερη αθλητική κοινότητα και να καταστεί «κυψέλη» αθλητικής και ψυχαγωγικής δραστηριότητας.

Έργο πνοής για το λεκανοπέδιο

Πρόκειται για ένα έργο πνοής για το λεκανοπέδιο, το οποίο αποσκοπεί στην…

-Ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου των αθλητικών εγκαταστάσεων, με άμεση έμφαση στην αποκατάσταση της κυκλοφορίας των πεζών και τη χωροθέτηση δικτύου ποδηλατοδρομίου και περιπατικής διαδρομής, οι οποίες θα ενώνονται με την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου.

-Αποκατάσταση συστήματος άντλησης και αναζωογόνησης υδάτινων όγκων καναλιού.

-Γενική συντήρηση των χώρων του ΣΕΦ, με έμφαση στην εξυγίανση και τη συντήρηση των δικτύων απορροής και ύδρευσης και των υφιστάμενων φυτεύσεων.

– Βελτίωση ασφάλειας λειτουργίας των χώρων των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Έχει ήδη εκπονηθεί η σχετική μελέτη, σε συνεργασία με την εταιρεία «OPTIMUM VALUE» και ο προϋπολογισμός του έργου κοστολογείται στα 2.963.740 ευρώ, για την χρηματοδότηση του οποίου αναπτύσσεται συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής.

Δημιουργία νέων δομών

Στόχος δεν είναι μόνο η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός των υπαρχουσών δομών, αλλά κυρίως και η δημιουργία νέων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην καλλιέργεια εναλλακτικών αθλημάτων, που θα μπορούν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον και την αθλητική δραστηριότητα ολοένα και περισσότερων πολιτών.

Η διοίκηση του ΣΕΦ έχει ήδη εντάξει στον άμεσο προγραμματισμό της την εκμίσθωση χώρων για τη δημιουργία γηπέδων Padel tennis, ενός εναλλακτικού τρόπου προσέγγισης του ευρέως διαδεδομένου αθλήματος της αντισφαίρισης. Άμεσα θα γίνει διαγωνισμός για την εκμίσθωσή τους που θα συμπεριλαμβάνει και την κατασκευή τους.

Η διοίκηση τρέχει ακόμα, την εκμίσθωση των χώρων της για τη δημιουργία εγκατάστασης υδατοδρομίου, ενώ βρίσκεται ήδη σε καλό επίπεδο συζητήσεων με την ελληνική αεροπορική εταιρεία «Hellenic Seaplanes», που χρησιμοποιεί μια νέα εναλλακτική και ασφαλή μορφή μετακίνησης, τα υδροπλάνα.

Επίσης στα άμεσα σχέδια είναι:

-Δημιουργία Νέου Σύγχρονου Κολυμβητηρίου.

-Υπογραφή Προγραμματικής με το Δήμο Πειραιά για την ανάπλαση της Ακτής Δηλαβέρη. Έργο αξίας άνω 4 εκατομμυρίων ευρώ.

-Δημιουργία νέας κτιριακής εγκατάστασης για τη φιλοξενία παραρτήματος του Πανεπιστημίου Πειραιά.

– Δημιουργία νέας βιβλιοθήκης «Ολυμπιακή Εκεχειρία».

 -Δημιουργία νέας κτιριακής εγκατάστασης για τη φιλοξενία σταθμού ΕΚΑΒ.

-Δημιουργία κτιριακής εγκατάστασης για το 2ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Πειραιά.

-Ανακαίνιση Συνεδριακών χώρων και δημιουργία Σύγχρονου Συνεδριακού Κέντρου.

Μεγάλο μέρος, όλων όσωνθα γίνουν στο ΣΕΦ, θα χρηματοδοτηθεί από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι πόροι αυτοί συμφωνήθηκαν από την Κομισιόν στο πλαίσιο του 7ετούς προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

 

Δείτε εδώ την παρουσίαση του ΣΕΦ…

Σχετικά Αρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες:, ,