Τουρκία: Πόλεμος κατά των Κούρδων σε τρία μέτωπα

Επισήμως στόχος της σχεδιαζόμενης τουρκικής εισβολής στη ΒΑ Συρία είναι η δημιουργία μιας ασφαλούς ζώνης εντός της χώρας στα σύνορα με την Τουρκία όπου θα επιτραπεί η σταδιακή μετεγκατάσταση τουλάχιστον 2 εκατ. Σύριων προσφύγων που σήμερα ζουν στην Τουρκία.

Πραγματικός στόχος βέβαια είναι να καταφέρει ένα καίριο πλήγμα στους κούρδους μαχητές- που αποτελούν και το κύριος μέρος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων που μάχονταν κατά του ISIS μαζί με τα αμερικανικά στρατεύματα και η διάλυση του αυτο-ανακηρυσσόμενου αυτόνομου κουρδικού κράτους της Ροζάβα. Μια περιοχή που ελέγχουν οι Κούρδοι του YPG και φτάνει σε έκταση το 1/4 της χώρας. Σύμφωνα δε με τα τουρκικά σχέδια, οι στόχοι αυτοί θα επιτευχθούν και με την αλλοίωση της σύνθεσης του πληθυσμού με την μετεγκατάσταση Σύριων προσφύγων, μη κουρδικής καταγωγής.

Τα μέτωπα κατά των Κούρδων

Ήδη χθες και σήμερα, σύμφωνα με το Υπ.Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας η Άγκυρα βομβάρδισε θέσεις του ΡΚΚ στο Ιράκ προκειμένου προφανώς να δυσχεράνει την όποια βοήθεια από τους εκεί Κούρδους προς τους ομοεθνείς τους στη Συρία που θα βρεθούν μπροστά στην τουρκική εισβολή.

Στην πραγματικότητα ο Ερντογάν διεξάγει ένα πόλεμο κατά των Κούρδων σε τρία μέτωπα. Ένα στο εσωτερικό της χώρας του όπου το 18% περίπου του τουρκικού πληθυσμού και η εθνική μειονότητα συγκεντρώνεται στα ΝΑ της χώρας. Οι εχθροπραξίες επί τουρκικού εδάφους με το ΡΚΚ διήρκησαν επί σειρά ετών ενώ και η προσπάθεια πολιτικού φορέα που θα εκπροσωπούσε την κουρδική μειονότητα, καταπνίγηκε με τις φυλακίσεις και τους διωγμούς των ηγετών, των βουλευτών, των δημάρχων και των μελών του HDP.

Στο Ιράκ όπου επίσης ένα 18%-20% του πληθυσμού έχει κουρδική καταγωγή, σύμφωνα με το World Fact Book της CIA, το καθεστώς Ερντογάν πραγματοποιεί συχνά βομβαρδισμούς κατά θέσεων των «τρομοκρατών του PKK». Σημειώνεται δε πως το γεγονός ότι οι Κουρδοι του Ιράκ έχουν καταφέρει να κερδίσουν το καθεστώς ενός ημι-αυτονόμου κράτους αποτελεί μια διαρκής πηγή ανησυχίας για τον Ερντογάν.

Η ύπαρξη αυτών των ημι-αυτόνομων ή αυτόνομων κρατών στα σύνορα της Τουρκίας είναι φυσικό να δίνει ελπίδες και στους Κουρδους που ζουν στις ΝΑ περιοχές της χώρας. Και ειδικά τώρα ο πόλεμος στη Συρία έμοιαζε πως έφτανε στο τέλος του η Άγκυρα δεν θα μπορούσε να επιτρέψει την ύπαρξης της στο μαλακό υπογάστριο της χώρας.

Νewsroom, Κανάλι Ένα 90,4FM, Κατερίνα Πρίφτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ιταλικό υπ. Υγείας: Γράφετε καλύτερα και ευανάγνωστα τις συνταγές

Η ροπή των γιατρών προς την… «καλλιγραφία» είναι παγκοίνως γνωστή. Σε όλους μας έχει τύχει να προσπαθούμε μαζί με τον φαρμακοποιό να αποκρυπτογραφήσουμε τη δυσανάγνωστη συνταγή, πολλές φορές

Περισσότερα »

Ο Πιστόριους δεν κρίθηκε ένοχος εκ προμελέτης

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία της δίκης του Όσκαρ Πιστόριους, με το δικαστήριο να αναλύει το σκεπτικό του πορίσματος το οποίο απέρριψε το ενδεχόμενο φόνου εκ προμελέτης και ενημέρωσε πως θα ανακοινώσει την ποινή του Νοτιοαφρικανού αθλητή την Παρασκευή (12/09) Η δικαστής Τοκοζίλε Μασίπα μετά το διάλλειμα που έγινε στη διαδικασία, συνέχισε[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *