Τουρκία: Πόλεμος κατά των Κούρδων σε τρία μέτωπα

Επισήμως στόχος της σχεδιαζόμενης τουρκικής εισβολής στη ΒΑ Συρία είναι η δημιουργία μιας ασφαλούς ζώνης εντός της χώρας στα σύνορα με την Τουρκία όπου θα επιτραπεί η σταδιακή μετεγκατάσταση τουλάχιστον 2 εκατ. Σύριων προσφύγων που σήμερα ζουν στην Τουρκία.

Πραγματικός στόχος βέβαια είναι να καταφέρει ένα καίριο πλήγμα στους κούρδους μαχητές- που αποτελούν και το κύριος μέρος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων που μάχονταν κατά του ISIS μαζί με τα αμερικανικά στρατεύματα και η διάλυση του αυτο-ανακηρυσσόμενου αυτόνομου κουρδικού κράτους της Ροζάβα. Μια περιοχή που ελέγχουν οι Κούρδοι του YPG και φτάνει σε έκταση το 1/4 της χώρας. Σύμφωνα δε με τα τουρκικά σχέδια, οι στόχοι αυτοί θα επιτευχθούν και με την αλλοίωση της σύνθεσης του πληθυσμού με την μετεγκατάσταση Σύριων προσφύγων, μη κουρδικής καταγωγής.

Τα μέτωπα κατά των Κούρδων

Ήδη χθες και σήμερα, σύμφωνα με το Υπ.Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας η Άγκυρα βομβάρδισε θέσεις του ΡΚΚ στο Ιράκ προκειμένου προφανώς να δυσχεράνει την όποια βοήθεια από τους εκεί Κούρδους προς τους ομοεθνείς τους στη Συρία που θα βρεθούν μπροστά στην τουρκική εισβολή.

Στην πραγματικότητα ο Ερντογάν διεξάγει ένα πόλεμο κατά των Κούρδων σε τρία μέτωπα. Ένα στο εσωτερικό της χώρας του όπου το 18% περίπου του τουρκικού πληθυσμού και η εθνική μειονότητα συγκεντρώνεται στα ΝΑ της χώρας. Οι εχθροπραξίες επί τουρκικού εδάφους με το ΡΚΚ διήρκησαν επί σειρά ετών ενώ και η προσπάθεια πολιτικού φορέα που θα εκπροσωπούσε την κουρδική μειονότητα, καταπνίγηκε με τις φυλακίσεις και τους διωγμούς των ηγετών, των βουλευτών, των δημάρχων και των μελών του HDP.

Στο Ιράκ όπου επίσης ένα 18%-20% του πληθυσμού έχει κουρδική καταγωγή, σύμφωνα με το World Fact Book της CIA, το καθεστώς Ερντογάν πραγματοποιεί συχνά βομβαρδισμούς κατά θέσεων των «τρομοκρατών του PKK». Σημειώνεται δε πως το γεγονός ότι οι Κουρδοι του Ιράκ έχουν καταφέρει να κερδίσουν το καθεστώς ενός ημι-αυτονόμου κράτους αποτελεί μια διαρκής πηγή ανησυχίας για τον Ερντογάν.

Η ύπαρξη αυτών των ημι-αυτόνομων ή αυτόνομων κρατών στα σύνορα της Τουρκίας είναι φυσικό να δίνει ελπίδες και στους Κουρδους που ζουν στις ΝΑ περιοχές της χώρας. Και ειδικά τώρα ο πόλεμος στη Συρία έμοιαζε πως έφτανε στο τέλος του η Άγκυρα δεν θα μπορούσε να επιτρέψει την ύπαρξης της στο μαλακό υπογάστριο της χώρας.

Νewsroom, Κανάλι Ένα 90,4FM, Κατερίνα Πρίφτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Β. Κορέα: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν εμφανίστηκε να κουτσαίνει

O Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ-Ουν εμφανίσθηκε κουτσαίνοντας σε μεγάλη επετειακή εκδήλωση στην Πιονγιάνγκ, η οποία διοργανώθηκε με τη συμπλήρωση ακριβώς 20 χρόνων από το θάνατο του παππού του και ιδρυτή της Βόρειας Κορέας Κιμ Ιλ-Σουνγκ, σύμφωνα με εικόνες της κρατικής τηλεόρασης, σε μια σπάνια επίδειξη αδυναμίας για μια χώρα όπου[…]

Περισσότερα »

Brexit: Στις 29 Ιανουαρίου το «plan B» της Μέι στο Κοινοβούλιο

H επικεφαλής της Βουλής των Κοινοτήτων Άντρεα Λίντσομ δήλωσε ότι το βρετανικό κοινοβούλιο θα συζητήσει και θα ψηφίσει για το ‘plan B’ της Βρετανίδας πρωθυπουργού Μέι για το Brexit στις 29 Ιανουαρίου.

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *