Τουρκία: Την Παρασκευή η ετυμηγορία στη δίκη ηγετικών στελεχών της Διεθνούς Αμνηστίας

Αναμένεται αύριο Παρασκευή η ετυμηγορία για τις υποθέσεις έντεκα υπερασπιστών/ριών των ανθρώπινων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων της πρώην διευθύντριας και του πρώην προέδρου της Διεθνούς Αμνηστίας της Τουρκίας, οι οποίοι/ες εδώ και σχεδόν τρία χρόνια βρίσκονται αντιμέτωποι/ες με ψευδείς κατηγορίες.

Εάν κριθούν ένοχοι/ες, θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ποινή φυλάκισης έως και 15 ετών.

Πριν από την ακρόαση στην Κωνσταντινούπολη, η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε ότι μόνο η αθώωση και των έντεκα θα μπορούσε να αποδώσει δικαιοσύνη στους ακτιβιστές/ριες που αντιμετωπίζουν αβάσιμες κατηγορίες για «τρομοκρατία».

«Από την αρχή, αυτή ήταν μια πολιτικά υποκινούμενη δίκη, όπως και πολλές άλλες έναντι υπερασπιστών/ριών των ανθρώπινων δικαιωμάτων, δημοσιογράφων, δικηγόρων, ακαδημαϊκών και ακτιβιστών/ριών», δήλωσε η Idil Eser, πρώην διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας της Τουρκίας και μια από τις υπερασπίστριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που βρίσκεται σε δίκη.

«Αυτές οι διώξεις αποσκοπούν στη σιωπή αυτών που βρίσκονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου και στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην υπόλοιπη κοινωνία: όποιος και όποια παλεύει για τα ανθρώπινα δικαιώματα ή φέρνει στο φως την αλήθεια, βρίσκεται σε κίνδυνο. Ελπίζουμε για το καλύτερο, αλλά είμαστε έτοιμοι/ες για το χειρότερο».

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων έντεκα ακροάσεων, οι ισχυρισμοί περί «τρομοκρατίας» κατά των έντεκα κατηγορουμένων έχουν επανειλημμένα και κατηγορηματικά διαψευσθεί, συμπεριλαμβανομένων των αποδεικτικών στοιχείων του ίδιου του κράτους. Η προσπάθεια της εισαγγελίας να παρουσιάσει τις νόμιμες δράσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως παράνομες απέτυχε ολοκληρωτικά.

Μετά από περισσότερους από 14 μήνες φυλάκισης, ο πρώην πρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας της Τουρκίας και τώρα επίτιμος πρόεδρός της, Taner Kılıç, αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση τον Αύγουστο του 2018. Οκτώ εκ των άλλων πέρασαν σχεδόν τέσσερις μήνες στη φυλακή πριν αφεθούν ελεύθεροι/ες τον Οκτώβριο του 2017.

Χιλιάδες όμως άλλοι που συνελήφθησαν στα πλαίσια της βαθιάς και εκτεταμένης καταστολής των αντιφρονούντων στην Τουρκία, παραμένουν στη φυλακή.

Στη δέκατη ακρόαση τον Νοέμβριο του 2019, ο εισαγγελέας ζήτησε αθώωση για πέντε από τους έντεκα και καταδίκη για τους υπόλοιπους έξι.

«Η ετυμηγορία είναι σημαντική για όσους μάχονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα»

«Η ετυμηγορία είναι σημαντική, όχι μόνο για αυτούς τους έντεκα άντρες και γυναίκες και τις οικογένειές τους, αλλά για όλους όσους και όλες όσες μάχονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία και εκτός αυτής. Ανεξάρτητα από το πού ζείτε, ανεξάρτητα από το ποια κυβέρνηση σας διοικεί, μια μέρα ίσως χρειαστεί να υπερασπιστείτε τα δικαιώματά σας», δήλωσε ο Nils Muižnieks, ο νέος διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας της Ευρώπης.

«Αύριο, τα μάτια του κόσμου θα στραφούν στην αίθουσα του δικαστηρίου στην Κωνσταντινούπολη. Οποιαδήποτε ετυμηγορία εκτός της αθώωσης και των έντεκα θα προκαλέσει ρίγος σε όλους αυτούς που πιστεύουν στον ειρηνικό ακτιβισμό της κοινωνίας των πολιτών. Αλλά ό, τι και να γίνει με τους φίλους/ες και συναδέλφους μας στην υπόθεση Büyükada, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τη δικαιοσύνη για όλους στην Τουρκία.»

Ιστορικό

Κατά την ακρόαση τον Νοέμβριο του 2019, ο κρατικός εισαγγελέας παρουσίασε την τελική του γνώμη ζητώντας την καταδίκη του Taner Kılıç για «ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση», και των Idil Eser, Özlem Dalkıran, Günal Kurşun, Veli Acu και Nejat Taştan για «συνειδητή και ηθελημένη βοήθεια σε τρομοκρατική οργάνωση». Ζήτησε από το δικαστήριο να αθωώσει τους Nalan Erkem, İlknur Üstün, Şeyhmus Özbekli, Ali Gharavi και Peter Steudtner.

Στην τελευταία ακρόαση του Φεβρουαρίου, επτά από τους υπερασπιστές/ριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με τους δικηγόρους τους παρουσίασαν τις τελικές τους δηλώσεις υπεράσπισης. Κατά την ακρόαση της 3ης Ιουλίου, οι τέσσερις εναπομείναντες υπερασπιστές/ριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι δικηγόροι τους θα παρουσιάσουν τις τελικές δηλώσεις τους πριν ανακοινωθεί η απόφαση.

Τα τελευταία τρία χρόνια περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι ύψωσαν τις φωνές τους ζητώντας δικαιοσύνη για τους έντεκα. Μερικά από τα πιο γνωστά άτομα που υπέγραψαν ανοιχτές επιστολές (το 2017) είναι:  Edward SnowdenCatherine DeneuveAi WeiweiAngélique KidjoAnish KapoorPeter GabrielZoë KravitzNazanin BoniadiDon CheadleMarisa TomeiAdam McKayPaul HaggisJoshua MalinaFisher StevensClaire DanesBen StillerWhoopi GoldbergMike FarrellEva OrnerPeter SarsgaardTim RothKathy NajimyMark RuffaloZach GalifianakisBruce CohenShira PivenMike WhiteTim KringJames McAvoyFrancois MorelElif ShafakBianca JaggerJuliet StevensonJuliette BinocheJane BirkinIsabelle Huppert και Tanita Tikaram.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *