Τουρκικά ΜΜΕ: Την Παρασκευή η απόφαση για την Αγιά Σοφιά

Την Παρασκευή (10 Ιουλίου) αναφέρουν τα ΜΜΕ την Τουρκία ως ημέρα κατά την οποία θα ανακοινωθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, η απόφαση για την τύχη του Ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, που εδώ και σχεδόν 90 χρόνια λειτουργεί ως μουσείο.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, η απόφαση του Δικαστηρίου, θα ανοίξει το δρόμο για να μπορεί να λειτουργεί ο ναός ως μουσουλμανικό τέμενος ακυρώνοντας ουσιαστικά, ολικώς ή εν μέρει, την απόφαση που ελήφθη το 1934 μετά την άνοδο του Κεμάλ Ατατούρκ και την εκκοσμίκευση της Τουρκίας, ο ναός να λειτουργεί ως μουσείο.

Σημειώνεται πως ο ναός είναι μεταξύ των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και είναι υψηλού συμβολισμού τόσο για τους ορθοδόξους ενώ η πιθανότητα αλλαγή του καθεστώτος λειτουργίας προκαλεί το αίσθημα των πιστών κυρίως σε Ελλάδα, Ρωσία και άλλες σλαβικές χώρες.

Η πιθανότητα όμως μιας τέτοιας αλλαγής, έχει προκαλέσει παρεμβάσεις και σε διεθνές επίπεδο ενώ την ίδια στιγμή οι υποστηρικτές του Ερντογάν, μεταξύ των οποίων και ΜΜΕ διαλαλούν πως η απόφαση έχει ήδη ληφθεί, και είναι μια απόφαση που «το έθνος την περίμενε εδώ και 86 χρόνια», όπως γράφει χαρακτηριστικά αρθρογράφος στην Hurriyet.

Για το καθεστώς Ερντογάν όμως, με τις εμφανείς τάσεις νεο-οθωμανισμού και την ανάγκη της κυβέρνησης και του προέδρου της χώρας να προσφέρει «νίκες» στο λαό τώρα που η οικονομία της χώρας βυθίζεται, «υπαγορεύει» την όλη εκστρατεία για την ακύρωση της απόφαση τους 1934.

Στόχος να θυμίσει στους Τούρκους περασμένα μεγαλεία όπως την Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, την γιγάντωσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κλπ.

Παράλληλα βέβαια με αυτή την απόφαση, διαγράφεται από την τουρκική ιστορία και η προσπάθεια εκκοσμίκευσης του κράτους από τον Ατατούρκ, κάτι που συστηματικά προσπαθεί να κάνει ο Ερντογάν.

Newsroom, Κανάλι Ένα 90,4 FM, Κατ. Πρίφτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι Mama Knows Better στο Floral (30/1)

Οι Mama Knows Better είναι μια μπάντα μεsoul, funk ήχο και στοιχεία blues. Δημιουργήθηκε το 2011, παρουσιάζοντας τα πρώτα δείγματα δικών της συνθέσεων, αλλά και διασκευάζοντας γνωστά τραγούδια με δόσειςjazz αυτοσχεδιασμού. Παλιότερες αλλά και νέες επιτυχίες, μέσα από το μουσικό πρίσμα των 60s και 70s. Από Imelda May και Sharon Jones, έως Elvis Presley και Beatles. Στα άμεσα σχέδια είναι[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *