Τους πυρόπληκτους από το Μάτι συνάντησε ο Υπ. Περιβάλλοντος

Με αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Κατοίκων από το Μάτι Αττικής (ΣΕΚΜΑ) συναντήθηκαν σήμερα ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Σωκράτης Φάμελλος και η Γενική Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ρένα Κλαμπατσέα, στο πλαίσιο κινητοποίησης των κατοίκων έξω από το υπουργείο.

Στη συνάντηση, που σύμφωνα με το ΥΠΕΝ έγινε σε καλό κλίμα, η επιτροπή κατοίκων κατέθεσε υπόμνημα προτάσεων. Συζητήθηκαν οι ρυθμίσεις των θεμάτων δόμησης που ψηφίστηκαν σήμερα στη Βουλή για τις πληγείσες περιοχές, καθώς επίσης η αντιμετώπιση των ζητημάτων που ρυθμίζει το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο (ΕΧΣ) για την ανασυγκρότηση της πυρόπληκτης περιοχής.

Το υπουργείο σημειώνει πως σε εξέλιξη είναι στοχευμένη διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους δήμους και εκπροσώπους επιτροπών των κατοίκων, ώστε οι απόψεις τους να συνεκτιμηθούν και να ενσωματωθούν στην πρόταση της μελέτης του ΕΧΣ για τις περιοχές των δημοτικών ενοτήτων Νέας Μακρής και Ραφήνας που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018.

Όπως δηλώνει, το πρώτο βήμα για την ενεργοποίηση του ΕΧΣ είναι η προέγκριση της σχετικής μελέτης, η οποία θα εξεταστεί στο Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Η ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου προτεραιότητα για την ανάπτυξη

Στην ανακοίνωσή του το ΥΠΕΝ αναφέρεται και στις δύο τροπολογίες που ψηφίστηκαν σήμερα στη Βουλή:

1. Η πρώτη τροπολογία αφορά τη δυνατότητα να δίδεται, κατά περίπτωση, παράταση στις προθεσμίες υποβολής δηλώσεων για την κτηματογράφηση στις περιοχές του έργου «Κτήμα 16», με Υπουργικές Αποφάσεις, λαμβάνοντας υπόψη τον ρυθμό ολοκλήρωσης του έργου σε κάθε περιοχή.

Στόχος είναι η διευκόλυνση των πολιτών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και καθυστερήσεις στη συγκέντρωση των απαραιτήτων εγγράφων και δικαιολογητικών για τα δικαιώματα ιδιοκτησίας τους, ώστε να ολοκληρωθεί ομαλά και εντός χρονοδιαγράμματος η κτηματογράφηση σε όλη την επικράτεια.
Η ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου αποτελεί προτεραιότητα για την ανάπτυξη της χώρας και την αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τον πολίτη, με γνώμονα τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος.

2. Η δεύτερη τροπολογία αφορά ρυθμίσεις που αποσκοπούν στην επιτάχυνση των διαδικασιών ανακατασκευής των πληγέντων κτισμάτων και στην ομαλή αποκατάσταση και ταχύτερη ανάπλαση των πυρόπληκτων περιοχών.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται η παύση καταβολής προστίμων, η αναστολή επιβολής κυρώσεων καθώς και η απλούστευση της διαδικασίας έκδοσης βεβαίωσης περί μη υπαγωγής της έκτασης στις διατάξεις δασικής νομοθεσίας (για την πληρέστερη ενημέρωσή σας δείτε επισυναπτόμενο σημείωμα).

Στην ίδια τροπολογία περιλαμβάνεται η νομοθετική ρύθμιση για την κατάργηση της προσαύξησης επί του ενιαίου ειδικού προστίμου για αυθαίρετες κατασκευές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απλήρωτοι οι γιατροί του Ευαγγελισμού για τις εφημερίες

Της Γιάννας Μάζη… «Τριτοκοσμική» είναι η εικόνα που αντικρίζει κανείς όταν επισκέπτεται τον «Ευαγγελισμό», ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας. Τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, σε υλικά και σε φάρμακα περιέγραψε στο «Κανάλι Ένα» ο πρόεδρος των ειδικευόμενων γιατρών του νοσοκομείου, Σπύρος Δρίτσας, ο οποίος έκανε λόγο και για[…]

Περισσότερα »

Σχέδια για υδατοδρόμιο στο κεντρικό λιμάνι της Καβάλας

Ο «Οργανισμός Λιμένος Καβάλας», έλαβε τη πρωτοβουλία να προχωρήσει στη δημιουργία υδατοδρομίου στο κεντρικό λιμένα Καβάλας «Απόστολος Παύλος», με στόχο την ενίσχυση της προσβασιμότητας και τον περαιτέρω εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η αδειοδότηση του υδατοδρομίου Καβάλας ανατέθηκε στην εταιρεία «Ελληνικά Υδατοδρόμια», η[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *