Τραγικές συνθήκες διαβίωσης για τα γαϊδουράκια στην Ελλάδα

Του Συμεών Πεϊμανίδη

Σάλος έχει προκληθεί από τις αποκαλύψεις ακτιβιστή, σχετικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν και εργάζονται τα γαϊδουράκια στη Σαντορίνη.

Να σημειωθεί πως ο ακτιβιστής δέχθηκε μέχρι και απειλές για τη ζωή του αν ξαναπροσπαθήσει να δημοσιοποιήσει ένα… κοινό μυστικό.

Οι εικόνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και οι οποίες σχετίζονται με τη διαβίωση των ζωντανών είναι πραγματικά αποκαλυπτικές έως και αποκρουστικές. Άλογα παστουρωμένα (με τα μέλη τους, δηλαδή, δεμένα), χωρίς νερό, με ελάχιστη τροφή και κάτω από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο για τον καθημερινό κάματο.

Φυσικά, υπάρχουν και άνθρωποι που μεταχειρίζονται με τον καλύτερο τρόπο τα συμπαθή αυτά ζώα.  Όμως αυτοί που δεν το κάνουν, δεν απειλούνται. Κείμενη νομοθεσία δεν υπάρχει και έτσι η κατάσταση έχει ξεπεράσει κάθε όριο ανοχής.

Φαίνεται λοιπόν, πως το παράδειγμα της Σαντορίνης ακολουθούν και άλλοι τόποι στη χώρα μας, όπως μαρτυρεί και η φωτογραφία παραπάνω. Άλλωστε δεν ισχυρίστηκε κανείς πως το κατά τα’ άλλα πανέμορφο νησί έχει την «αποκλειστικότητα».

Ας κρατήσουμε όμως κάποια στοιχεία ή μάλλον ερωτήματα που προκύπτουν από τη φωτογραφία αυτή: Πόσο  είναι το βάρος που αντέχει το ζώο; Ποιος το καθορίζει; Πώς δεσμεύεται ο ιδιοκτήτης για την ευζωία του ζώου; Αυτά θα πρέπει να μας απασχολήσουν.

Συνοψίζοντας, καταλαβαίνουμε πως είναι επιτακτική ανάγκη να θεσπιστεί νόμος για την προστασία των ιπποειδών. Πρέπει όμως έτι περισσότερο η τήρηση του νόμου αυτού να εποπτεύεται, κάτι που δεν συμβαίνει συχνά στην Ελλάδα. Ίσως μόνο όταν τα αδικήματα είναι οικονομικής φύσεως. Τότε ο μηχανισμός δουλεύει ρολόι.

Ευτυχώς όμως πάντα υπάρχουν φωτεινά παραδείγματα σε τούτον εδώ τον τόπο. Η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Προστασίας Ιπποειδών – ippothesis, Ρόζα Ρούσσου, μίλησε στο «1» και τα όσα περιγράφουν ωμά+ την αποκρουστική πραγματικότητα που βιώνουν τα γαϊδούρια.

Ακόμη, η κα. Ρούσσου έβαλε κατά του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης το οποίο, όπως λέει, δεν εφαρμόζει καμία σχετική κοινοτική νομοθεσία, για την προστασία των ιπποειδών και ταυτόχρονα επιβεβαίωσε τις πληροφορίες του καναλιού για την μη ύπαρξη νομοθεσίας που να διασφαλίζει την ευζωία των συμπαθών αυτών ζώων.

Οι δηλώσεις της Ρόζας Ρούσσου

Θοδωρής Ασβεστόπουλος

Θοδωρής Ασβεστόπουλος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προθεσμία έως 31 Δεκεμβρίου για IX που δεν πέρασαν ΚΤΕΟ

Προθεσμία ως 31 Δεκεμβρίου έχουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων που δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ να το πράξουν, για να μην επιβαρυνθούν με το πρόστιμο 150 ευρώ. Αυτό προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη και του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστου Σπίρτζη. Το πρόστιμο θα επιβάλλεται[…]

Περισσότερα »

Τα ΑΕΙ και ΤΕΙ ζητούν συνταξιούχους καθηγητές να εργασθούν… αμισθί

Tης Νάσιας Ευτυχίου… Τα ελληνικά ΑΕΙ και ΤΕΙ ζητούν από επιστήμονες – πρώην συμβασιούχους και συνταξιούχους να εργασθούν αμισθί, για να διδάξουν τα μαθήματα του νέου ακαδημαϊκού έτους, λόγω μείωσης της κρατικής επιχορήγησης. «Αν ισχύσει αυτή η εθελοντική προσφορά, στο προπτυχιακό επίπεδο, το πρόβλημα θα είναι μεγάλο, διότι δεν θα υπάρξουν[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *