Τσιάρας: Έως το 2021 η προσαρμογή της ελληνικής Δικαιοσύνης στη νέα ψηφιακή εποχή

Την υποχρεωτική ηλεκτρονική κατάθεση και επίδοση δικογράφων στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στα τακτικά διοικητικά δικαστήρια, από την 1η Ιανουαρίου 2021, προβλέπει το αναπτυξιακό νομοσχέδιο κι όπως ενημέρωσε την Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, ταυτοχρόνως τροποποιείται και συμπληρώνεται το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, που θα τη στηρίξει επαρκώς, προκειμένου να επιταχυνθεί η διείσδυση των νέων τεχνολογιών στη Διοικητική Δικαιοσύνη.

Κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια, επί του επενδυτικού νομοσχεδίου, ο κ. Τσιάρας εξήγησε ότι με τον τρόπο αυτό, αξιοποιούνται οι σύγχρονες τεχνολογίες στη Διοικητική Δικαιοσύνη και προσέθεσε:

«Κάνουμε, όμως, ένα βήμα παραπάνω, καθώς με την εισαγωγή της ψηφιακής δικογραφίας επιτυγχάνεται η πλήρης απλοποίηση της διοικητικής δίκης. Έτσι, διασφαλίζονται πλήρως η αυθεντικότητα και η ακεραιότητα των δικογράφων, αλλά και ολόκληρης της δικογραφίας και ο ακριβής χρόνος υποβολής του κάθε έγγραφου στοιχείου, ενώ παράλληλα εξαλείφεται το διοικητικό κόστος των επιδόσεων που διενεργούνται από τα διοικητικά δικαστήρια και περιορίζεται σημαντικά ο χρόνος που απαιτείται για τις επιδόσεις αυτές».

Η Ελλάδα υλοποιεί τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, τόνισε ότι με τις ρυθμίσεις που αφορούν το χαρτοφυλάκιό του στο επενδυτικό νομοσχέδιο, η Ελλάδα υλοποιεί τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, που θα επιτρέψουν την ταχύτερη σύγκλιση της χώρας με τις βέλτιστες πρακτικές των πιο προηγμένων χωρών της Ευρώπης στον τομέα της Δικαιοσύνης.

Ο κ. Τσιάρας είπε ότι η χώρα μας έχει πολύ μεγάλη απόσταση να διανύσει για την προσαρμογή της Δικαιοσύνης στην ψηφιακή εποχή και την εναρμόνιση του δικαιικού μας συστήματος με τις κατευθυντήριες επιλογές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την αποτελεσματικότητα της δικαιοσύνης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Διαβεβαίωσε πάντως, ότι είναι δεδομένη η πολιτική βούληση ώστε να γίνουν έως το 2021 τα αναγκαία βήματα προσαρμογής της ελληνικής Δικαιοσύνης στη νέα ψηφιακή εποχή. Έτσι, θα υλοποιηθούν όλες οι τεχνικές προσαρμογές στο ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης δικαστικών υποθέσεων της Διοικητικής Δικαιοσύνης και ταυτόχρονα θα δοθεί χρόνος για την εμπέδωση, την ενσωμάτωση, τη χρήση της ηλεκτρονικής υπογραφής, που είναι απαραίτητη για όλους, τους δικαστικούς λειτουργούς και τους δικαστικούς υπαλλήλους, τους δικηγόρους και τα μέλη του Νομικού συμβουλίου του Κράτους, προκειμένου να επιτελέσουν τα καθήκοντά τους στο νέο ψηφιακό περιβάλλον για την Ελληνική Δικαιοσύνη.

Ο κ. Τσιάρας, ανέπτυξε συνοπτικά τις βασικές διατάξεις του υπουργείου Δικαιοσύνης που έχουν συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης, για την ενίσχυση της μεταρρυθμιστικής και αναπτυξιακής προσπάθειας της χώρας και κάλεσε το Σώμα να τις υπερψηφίσει στηρίζοντας έτσι τη σοβαρή προσπάθεια που γίνεται, να παραμείνει η εθνική μας οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ποτάμι: Αυτοπαγιδεύτηκε η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση

«Η κυβέρνηση με την ανικανότητά της γίνεται ο καλύτερος σύμμαχος εκείνων που επιδιώκουν να ναυαγήσει η διαπραγμάτευση και έχουν ομολογημένο απώτερο στόχο την έξωση της Ελλάδας από την ευρωζώνη»,σχολίασε το Ποτάμι για την πορεία της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους. Το Ποτάμι επισημαίνει ότι «με μια σειρά άστοχων χειρισμών ο κ.[…]

Περισσότερα »

Την πόρτα του ανακριτή περνά η Ελένη Ζαρούλια

Ώρα  12: 10 Αναβλήθηκε για την Τρίτη 17 Ιουνίου η απολογία της βουλευτού της Χρυσής Αυγής Ελένης Ζαρούλια, ενώπιων των ανακριτών. Η κ. Ζαρούλια είχε κληθεί σήμερα να απολογηθεί, κατηγορούμενη για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Προσερχόμενη στο δικαστήριο η κ. Ζαρούλια ευχαρίστησε τον κόσμο που συμπαρίσταται στους «παρανόμως διωχθέντες»[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *