«Τσιμπάνε» τα ενοίκια καταστημάτων και γραφείων στις καλές πιάτσες

Τα ενοίκια των καταστημάτων στους κύριους εμπορικούς δρόμους της Αθήνας κινούνται ανοδικά, ενώ σταθεροποιούνται τα ενοίκια στα κτίρια γραφείων πρώτης κατηγορίας τόσο στο Σύνταγμα, όσο και στην Λεωφόρο Κηφισίας, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Cushman & Wakefield Proprius.
Ειδικά για τον τομέα των κτιρίων γραφείων επισημαίνεται πως οι πιθανοί ενοικιαστές κινούνται προσεκτικά, με τη δραστηριότητα στην αγορά να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, αλλά τα ενοίκια σε γραφειακούς χώρους πρώτης κατηγορίας εμφανίζουν ανοδικές τάσεις. Παρά το γεγονός πως καταγράφεται αύξηση των επενδυτικών κινήσεων από εταιρείες που αναζητούν χώρους για ίδια χρήση, η συνολική επενδυτική δραστηριότητα στον τομέα των κτιρίων γραφείων παραμένει χαμηλή.
Στην έκθεση της Cushman & Wakefield Proprius για το δεύτερο τρίμηνο του 2017 επισημαίνεται πως η ζήτηση είναι γενικώς περιορισμένη και επικεντρώνεται σε μοντέρνους χώρους υψηλής ποιότητας. Σημαντικές νέες αναπτύξεις δεν υπάρχουν εξαιτίας της περιορισμένης ζήτησης και της «νευρικότητας των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν κάποια επένδυση στο real estate». Πάντως καταγράφεται αύξηση της ζήτησης σε γραφειακούς χώρους δεύτερης κατηγορίας. Ταυτόχρονα καταγράφεται μια τάση μετατροπής γραφειακών χώρων τρίτης κατηγορίας σε ξενοδοχεία.
Οσο για τα ενοίκια για κτίρια γραφείων πρώτης κατηγορίας φτάνουν τα 204 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο (τ.μ.) ανά έτος στην περιοχή της Πλατείας Συντάγματος και τα 180 ευρώ ανά τ.μ. ανά έτος στην Λεωφόρο Κηφισίας.

Τα καταστήματα

Στον τομέα των καταστημάτων, η έκθεση της εταιρείας συμβούλων ακινήτων καταγράφει αύξηση των ενοικίων, σε σχέση με το περυσινό πρώτο εξάμηνο, στους τέσσερις από τους πέντε κύριους εμπορικούς άξονες της Αθήνας καθώς και στην Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη. Καταγράφεται αύξηση του ενδιαφέροντος για χώρους καταστημάτων σε όλους τους κύριους εμπορικούς δρόμους της Αθήνας. Την ίδια στιγμή, όμως, παραμένει δύσκολη η κατάσταση για τους υπόλοιπους εμπορικούς δρόμους.
Στις συμφωνίες του εξαμήνου περιλαμβάνεται η απόκτηση του 50% του The Mallαπό την Lamda Development μετά την αποχώρηση της HSBC, η συμμετοχή της Varde Partners με 32% στην Lamda Malls και η απόκτηση τεσσάρων ακινήτων που λειτουργούν καταστήματα Σκλαβενίτης από την Εθνική Πανγαία.
Οι αναλυτές της Cushman & Wakefield Proprius υποστηρίζουν πως μεγάλες διεθνείς αλυσίδες καταστημάτων εξακολουθούν να επενδύουν στην ελληνική αγορά. Για παράδειγμα, η αλυσίδα Jysk άνοιξε αρκετά νέα καταστήματα στο πρώτο εξάμηνο του έτους, η Public άνοιξε νέο κατάστημα στο Κολωνάκι, η H&M λειτουργεί δύο νέα καταστήματα στην Αγία Παρασκευή και τη Λάρισα, ενώ η Media Markt ανακοίνωσε τη λειτουργία νέου καταστήματος στην Πάτρα, η 3INA άνοιξε το τρίτο της κατάστημα στην Ελλάδα, ενώ η Springfield άνοιξε νέο κατάστημα στο Χαλάνδρι.
Στην έκθεση αναφέρεται πως παρά το μεγάλο ενδιαφέρον τόσο από επενδυτές, όσο και από αλυσίδες που αναζητούν καλύτερους χώρους για μετεγκατάσταση, ο αριθμός των συναλλαγών παραμένει χαμηλός εξαιτίας της περιορισμένης προσφοράς στους κύριους εμπορικούς δρόμους.
Αύξηση 12,8% σε ετήσια βάση καταγράφεται στα ενοίκια στην Ερμού που φτάνουν τα 2.640 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ετησίως, ενώ αύξηση 7,1% σημειώνεται για τα καταστήματα στην Σωτήρος στον Πειραιά με τα ενοίκια στα 900 ευρώ ανά τ.μ. ανά έτος.
Στα περυσινά επίπεδα, στα 1.080 ευρώ ανά τ.μ. ανά έτος παραμένουν τα ενοίκια στην οδό Τσακάλωφ, ενώ στη οδό Μεταξά στη Γλυφάδα καταγράφεται αύξηση 4,3% (1.440 ευρώ ανά τ.μ. ανά έτος) και στα 4,5% είναι η αύξηση στα ενοίκια καταστημάτων στην οδό Μεταξά στην Κηφισιά.
Euro2day.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

EΒΕΠ: Ο «Οδικός χάρτης» των φορολογικών αλλαγών

Τον «οδικό χάρτη» των φορολογικών αλλαγών των επόμενων μηνών, ξεδίπλωσε ο αναπλ. Υπουργός Οικονομικών, κ. Τ. Αλεξιάδης, κατά τη διάρκεια της, τελευταίας για το 2015, συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, στην οποία ήταν προσκεκλημένος.   Aφού ανακοίνωσε ότι, σχεδιάζει να φέρει άμεσα στη Βουλή τις[…]

Περισσότερα »

Εγκρίθηκε ο ELA για τις ελληνικές τράπεζες

Εγκρίθηκε η γραμμή παροχής έκτακτης ρευστότητας προς τις συστημικές ελληνικές τράπεζες, όπως αναμενόταν σήμερα, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), έπειτα από σχετικό αίτημα που είχε καταθέσει η Τράπεζα της Ελλάδος. Προκειμένου να αποφορτιστούν οι πιέσεις στη ρευστότητα που συνεχίζονται, με τη σταθερά υψηλή εκροή καταθέσεων καθημερινά και την ανάγκη[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *