Τζαβάρας: Διαφορές ΗΠΑ – Ελλάδας για τους προστατευόμενους μάρτυρες

Για την διαφορά νομοθεσίας μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας στο ζήτημα των προστατευόμενων μαρτύρων αλλά και για τις «αποζημιώσεις» που θα καταβάλλει ο φαρμακευτικός κολοσσός Novartis στις ΗΠΑ, μίλησε στο Κανάλι Ένα και την εκπομπή «Προ παντός ψυχραιμία» με τον Νίκο Μπαρδούνια, ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας.

Αναφορικά με την συζήτηση των τελευταίων ημερών περί αποζημιώσεων που εκδίκασε η αμερικανική δικαιοσύνη κατά της φαρμακευτικής εταιρείας και την «γκρίνια» για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν θα λάβει χρήματα, ο κ. Τζαβάρας αποσαφήνισε ότι δεν είναι αποζημιώσεις, εν αντιθέσει αφορά στην επιβολή προστίμων και έχει τιμωρητικό χαρακτήρα.

Μιλώντας δε, για τους προστατευόμενους μάρτυρες, όπως εξήγησε ο βουλευτής, η αμερικανική νομοθεσία προβλέπει ότι στους κατηγορούμενους που συμμετέχουν στην πράξη που ερευνάται, είναι δυνατή η συνομολόγηση αμοιβής εάν συντελέσουν αποτελεσματικά στην διαλεύκανση της υπόθεσης που διερευνά η δικαιοσύνη.

Στον αντίποδα, στην Ελλάδα έχουμε τον θεσμό του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος που προϋποθέτει την μη επιδίωξη προσωπικού συμφέροντος, δηλαδή ότι δεν θα πρέπει να συμμετέχει στην διάπραξη της εγκληματικής πράξης που ερευνάται.

 

Οι δηλώσεις του κ. Κώστα Τζαβάρα

Επιμέλεια Κ. Πετούση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Να αφήσουν τις ιδεοληψίες για να συνεννοηθούμε»

«Παράθυρο» συνεννόησης με την κυβέρνηση, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εγκαταλείψει τις ιδεοληψίες του, αφήνει ο Αντώνης Σαμαράς. Ο πρόεδρος της ΝΔ, σε συνέντευξη που παραχωρεί στο «Έθνος της Κυριακής», μιλά ανοιχτά για την ανάληψη, από την πλευρά του, πολιτικών πρωτοβουλιών, σε περίπτωση που παραταθεί η αβεβαιότητα[…]

Περισσότερα »

Κικίλιας: Στοπ στη δωρεάν περίθαλψη και νοσηλεία τουριστών στο ΕΣΥ

Σύστημα καταγραφής και είσπραξης των νοσηλίων από τους Ευρωπαίους και τους κατοίκους τρίτων χωρών που επισκέπτονται την χώρα μας και χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες υγείας σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας.

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *