Β. Αιγαίο: Οι δήμαρχοι απορρίπτουν νέα δομή μεταναστών

Του Συμεών Πεϊμανίδη

Σύσκεψη με τους δημάρχους των νησιών Βορείου Αιγαίου συγκάλεσε εχθές Πέμπτη στη Μυτιλήνη ο περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης, για να παρουσιαστεί ένα πλάνο αντιμετώπισης της κατάστασης που διαμορφώνεται λόγω του προσφυγικού.

Στη συνάντηση το «παρών» έδωσαν οι δήμαρχοι Λήμνου, Δυτικής Λέσβου, Μυτιλήνης, Οινουσσών, Δυτικής και Ανατολικής Σάμου, Ικαρίας και ο αντιδήμαρχος Χίου Χάρης Μπουρνιάς, ενώ απουσίαζαν ο δήμαρχος Φούρνων και η δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου (Αη Στράτη).

Οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης αποφάσισαν ομόφωνα, μεταξύ άλλων, την απόρριψη μίας νέας δομής για μετανάστες και πρόσφυγες στις νήσους της περιφέρειας αλλά και την άμεση αποζημίωση για τις ζημιές που έχουν υποστεί οι κάτοικοι από τους αιτούντες άσυλο.

Ακόμη, αποφασίστηκε η άμεση καταγραφή των Μ.Κ.Ο που δραστηριοποιούνται στα νησιά του Β. Αιγαίου αλλά και η παροχή στήριξης στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και τις ένοπλες δυνάμεις, για την συμβολή τους στην επίλυση του προβλήματος.

Για τη σύσκεψη μίλησε, στο Κανάλι Ένα, ο δήμαρχος ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση στη Σάμο «εκρηκτική».

Ο κ. Στάτζος, σχετικά με το ζήτημα, τόνισε ότι το Κ.Υ.Τ στην Αν. Σάμο είναι χωρητικότητας 680 ατόμων, ενώ στο νησί αυτή τη στιγμή διαβιούν περί τους 9.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον ίδιο, η ελληνική κυβέρνηση, προς το παρόν, δεν έχει καταθέσει στους αρμόδιους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την αποσυμφόρηση, καθιστώντας το πρόβλημα μη διαχειρίσιμο.

Οι δηλώσεις του Δημάρχου Ανατολικής Σάμου Γιώργου Στάντζου.

Νωρίτερα ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης έκανε εισήγηση για κινητοποιήσεις, με αφορμή  την κατασκευή νέου hot spot στη Χίο.

Για τον λόγο αυτό, έχει προσκαλέσει σε τηλεδιάσκεψη οικονομικούς και κοινωνικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στα νησιά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατάσχεση αλιευμάτων σε ιχθυοπωλείο του Πειραιά

Στην κατάσχεση αλιευμάτων συνολικού βάρους 20 κιλών, προχώρησαν οι ελεγκτές τροφίμων του Τμήματος Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά. Συγκεκριμένα, κατά τον υγειονομικό κτηνιατρικό έλεγχο σε ιχθυοπωλείο του Πειραιά, οι ελεγκτές εντόπισαν και κατέσχεσαν 20 κιλά γαρίδες και καραβίδες, λόγω απουσίας σημάνσεων καταλληλότητας[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *