Β. Αποστόλου: Έκρηξη εξαγωγής αγροτικών προϊόντων

e-kanali-ena-agrotes«Έχουμε άνοδο του αγροτικού εισοδήματος αλλά το πιο σημαντικό στοιχείο είναι άνοδος των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων, αν υπάρχει αρνητικό πρόσημο στις εξαγωγές την έχει μειώσει η εξαγωγή 1,5 εκατ. τόνοι  κηπευτικών προϊόντων, αυτό δείχνει ότι γίνεται ανταγωνιστικό το προϊόν μας», τόνισε μιλώντας στο Κόκκινο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.

Ένα σημαντικό  τμήμα των αποφάσεων για τις επενδύεις από τα ΕΣΠΑ αφορά τον αγροτικό τομέα. Μέχρι τέλος του έτους θα πρέπει να δοθούν 1,5 δις έργα για τον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης καθώς και του τομέα της κοινοτικής συμμετοχής.

Είμαστε στην αρχή ενός επενδυτικού έργου σε βάθος πενταετίας συνολικού ποσού 6 δις. με την κοινοτική συμμετοχή να ξεπερνά τα 4, 7 δις και αν συνυπολογίσουμε ένα ποσό 16-17 δις τα οποία θα εισρεύσουν τα επόμενα χρόνια στον αγροτικό χώρο αυτό καταλαβαίνετε ότι θα είναι ένα βασικό εργαλείο.

Σε σχέση με τις επενδύσεις στην αγροτική παραγωγή ανέφερε στα χρόνια της κρίσης ο χώρος που άντεξε περισσότερο ήταν ο αγροτικός χώρος, αναφέροντας ότι από τον Αύγουστο του 2015 έως τις αρχές του 2016 έχουμε άνοδο του αγροτικού εισοδήματος αλλά το πιο σημαντικό στοιχείο είναι άνοδος των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων, αν υπάρχει αρνητικό πρόσημο στις εξαγωγές την έχει μειώσει η εξαγωγή 1,5 δις. κιλών κηπευτικών προϊόντων, αυτό δείχνει ότι γίνεται ανταγωνιστικό το προϊόν μας.

Σε σχέση με τη συμφωνία της TTIP τόνισε πως αυτή σίγουρα επηρεάζει θέλουμε να υπάρχει η προστασία των προϊόντων η συμφωνία εκτίμησε «δεν θα περπατήσει πάμε για 4-5 χρόνια», υποστηρίζοντας  ότι υπάρχει αντίδραση από πολλές χώρες. Οι άλλες συμφωνίες, όπως με τον Καναδά θα προχωρήσουν.

Αναφερόμενος στη συμφωνία CETA είπε πως «εμείς μετά από προσπάθειες καταφέραμε να υπάρχει δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο μεταβατικό χρόνο να αναθεωρηθεί η συγκεκριμένη συμφωνία, η οποία θα καταλήγει στο τέλος μετά από 5 χρόνια ότι ο όρος «φέτα» δεν θα ισχύει από κει και πέρα. Υπενθύμισε ότι αυτή η συμφωνία υπογράφτηκε  στη σύνοδο κορυφής το 2014 από τον κ. Σαμαρά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επιταχύνεται η επιστροφή φόρων στα νομικά πρόσωπα

Σχετικές οδηγίες δίνει στις ελεγκτικές αρχές εγκύκλιος του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Γιώργου Πιτσιλή προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ενόψει και της έγκρισης της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ (που προορίζονται για τον σκοπό αυτό) στο τέλος Οκτωβρίου.

Περισσότερα »

Ντράγκι: Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Αθήνας

Θα συνεχίζουμε να χρηματοδοτούμε τις τράπεζες όσο είναι φερέγγυες και έχουν επαρκή collaterals. Πολιτική απόφαση η στήριξη της Ελλάδας. Θα εξετάσουμε το όριο των εντόκων όταν υπάρξει αξιόπιστη προοπτική για συμφωνία. Δεν είναι (μόνο) ευθύνη των άλλων η δραματική κατάσταση στη χώρα. Όπως για κάθε χώρα μέλος η ΕΚΤ ακολουθεί[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *