Βαλτάς: Οι φαρμακαποθήκες δεν είναι για να εξαγάγουν φάρμακα

της Καλλιόπης Βλαχουτσάκου

Την απαγόρευση των εξαγωγών των ελλειπτικών φαρμάκων, επ’ αόριστον, μέχρι να αποκατασταθεί η επάρκεια στην αγορά και τον εντατικό έλεγχο των φορέων που εμπλέκονται (εταιρείες φαρμάκων, φαρμακαποθήκες κλπ.), αποφάσισε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Επιπροσθέτως, προς εξυπηρέτηση των πολιτών, αποφασίστηκε η δυνατότητα παράτασης χρονικής ισχύος των συνταγών για φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη, αλλά και η λήψη συγκεκριμένων μέτρων μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, που θα διασφαλίσουν την πρόσβαση του ασθενούς, στο φάρμακο που έχει ανάγκη,

Η απόφαση ελήφθη μετά την συνάντηση εργασίας του υπουργού Υγείας Βασίλης Κικίλιας και του υφυπουργού Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, με τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Απόστολο Βαλτά και τον Πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), Δημήτρη Φίλιππου.

Στη συνάντηση, ο πρόεδρος του ΠΦΣ παρουσίασε στους υπουργούς τα στοιχεία για τις εκτεταμένες ελλείψεις φαρμάκων από την εγχώρια αγορά, τα οποία συνέλεξε από τους φαρμακευτικούς συλλόγους, προκειμένου να αναδεχθεί το πρόβλημα και να δοθεί λύση από τους αρμόδιους φορείς.

Επιπλέον, πρότεινε στην ηγεσία του υπουργείου να τεθεί σε λειτουργία εφαρμογή η οποία θα τον ενημερώνει ανά δεκαήμερο για τις ελλείψεις. Τα στοιχεία θα συλλέγονται από τα μέλη των φαρμακευτικών συλλόγων κατά τόπους και θα διαβιβάζονται στον ΕΟΦ, ώστε να ανακοινώνονται οι απαγορεύσεις εξαγωγών εγκαίρως.

Απόστολος Βαλτάς: Το θέμα της  έλλειψης των φαρμάκων από την ελληνική αγορά είναι τεχνικό

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Απόστολος Βαλτάς, μιλώντας στο Κανάλι Ένα, διασαφήνισε ότι «Tο θέμα της  έλλειψης των φαρμάκων από την ελληνική αγορά, είναι τεχνικό. Αφ’ ενός, αφορά φάρμακα με μειωμένο κόστος στην Ελλάδα, κατ’ επέκταση και μειωμένο κέρδος, τα οποία η εταιρεία προτιμά να διαθέσει σε χώρες με αυξημένο τιμοκατάλογο και παράλληλα, οι ίδιες οι εταιρείες και οι φαρμακαποθήκες δεν προμηθεύουν τα φαρμακεία με την απαιτούμενη ποσότητα σκευασμάτων», τόνισε δε, ότι «οι φαρμακαποθήκες υπάρχουν για εξυπηρετούν τον πολίτη και όχι για να κάνουν εξαγωγές».

Επιπλέον, όσον αφορά τα μέτρα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ο ΠΦΣ πρότεινε να αντικατασταθεί η επωνυμία των φαρμάκων στις ιατρικές συνταγές με τη δραστική ουσία για να αντιμετωπιστούν οι περιπτώσεις έλλειψης συγκεκριμένων σκευασμάτων.

«Δεν είναι σε έλλειψη το αντιγριπικό εμβόλιο»

Όσον αφορά το αντιγριπικό εμβόλιο, ο Απ. Βαλτάς υπογράμμισε ότι «τυγχάνει να μην υπάρχει σε κάποια φαρμακεία αλλά αυτό δεν συνιστά έλλειψη από την αγορά» και συμπλήρωσε ότι «έχουν εμβολιαστεί εφέτος 3,1 εκατομμύρια πολίτες, ένα εκατομμύριο περισσότεροι από πέρυσι».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να συγχέεται ο αντιγριπικός εμβολιασμός με τον κοροναϊό, αφού το εμβόλιο ενδείκνυται για την εποχική γρίπη και δεν αποτελεί τείχος προστασίας για το στέλεχος του κοροναϊού».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΔΑΣΑ: Δηλώστε συμμετοχή στις πυροφυλάξεις για την Πάρνηθα

Με αφορμή τις πυρκαγιές που εξελίσσονται αυτές τις ημέρες, οι Εθελοντές Δασοπυροπροστασίας Αττικής (Ε.ΔΑΣ.Α.), υπενθυμίζουν τη σημαντική βοήθεια των εθελοντών και καλούν όσους επιθυμούν  να ενταχθούν στο σύστημα πυροφυλάξεων. Όπως αναφέρουν στο λογαριασμό τους στο facebook:  “Καλό μήνα σε όλους ! Ο Αύγουστος είναι μήνας χαλάρωσης αλλά όχι για εμάς. Ο μήνας ξεκίνησε[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *