Βαβέλ η ΕΕ μετά τις ανακοινώσεις του ΕΜΑ για το AstraZeneca

Στο κενό πέφτουν οι προσπάθειες χάραξης κοινής γραμμής από τις χώρες της ΕΕ σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις για την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca.

Όπως κατέστη σαφές από την έκτακτη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Υγείας και τις ανακοινώσεις στις οποίες έχουν ήδη προχωρήσει κάποιες χώρες, οι απαντήσεις που έλαβαν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων κρίθηκαν από ορισμένες ως ανεπαρκείς και έτσι προχωρούν  σε δικούς τους σχεδιασμούς παρά το ότι η ρυθμιστική αρχή δεν εξέδωσε σύσταση περί διακοπής των εμβολιασμών σε κάποιες ομάδες πολιτών.

Σημειώνεται πως στην Ελλάδα επί του παρόντος συνεχίζονται οι εμβολιασμοί με AstraZeneca αλλά όπως δήλωσε ο  Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους σήμερα Πέμπτη ή το αργότερο αύριο Παρασευή θα γνωμοδοτήσει σχετικά η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Ωστόσο όπως είπε, δεν αναμένονται σπουδαίες αλλαγές στο εμβολιαστικό πρόγραμμα και δεν τίθεται θέμα διακοπή των εμβολιασμών με ΑstraZeneca σε καμία χώρα αλλά συζητούνται οι περιορισμοί σε ορισμένοι ηλικιακές ομάδες.

Κάποιες χώρες πάντως έχουν ήδη προχωρήσει σε σχετικές αποφάσεις βασιζόμενες σε αποφάσεις των εθνικών ρυθμιστικών τους φορέων ή καθαρά πολιτικές: η Ισπανία θα το χορηγεί μόνο σε άτομα 60 έως 65 ετών -διατηρώντας έτσι και τον προηγούμενο περιορισμό που είχε επιβάλλει για μεγαλύτερες ηλικίες, η Εσθονία επίσης ανέστειλε τη χρήση του εμβολίου για άτομα κάτω των 60 ετών μετά τις ανακοινώσεις του ΕΜΑ ενώ στο Βέλγιο θα εμβολιάζονται με αυτό μόνο άτομα άνω των 55 ετών για ένα μήνα ενώ νέα δεδομένα ίσως δημιουργεί η πρόταση της συμβουλευτικής επιτροπής της βρετανικής κυβέρνησης να υπάρχει εναλλακτική στο εμβόλιο της AstraZeneca σε άτομα νεότερα των 30 ετών.

Πριν την ανακοίνωση των συγκεκριμένων αποφάσεων στην τηλεδιάσκεψη των Υπ.Υγείας που ακολούθησε τις ανακοινώσεις του ΕΜΑ, τόσο η πορτογαλική προεδρία όσο και η αρμόδια Επίτροπος είχε κάνει έκκληση να ληφθούν από κοινού αποφάσεις ώστε να σταματήσει η παραπληροφόρηση και η σύγχυση που προκαλείται στους πολίτες για ένα μείζονος σημασίας ζήτημα. Κάτι που βέβαια ήδη έχει γίνει μετά την απόφαση της Γερμανίας πριν καν τις ανακοινώσεις το ΕΜΑ.

Υπενθυμίζεται πως ο ΕΜΑ δεν έκανε κάποια νέα σύσταση σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς αλλά επιβεβαίωσε τη δήλωση του αξιωματούχου του, μια ημέρα νωρίτερα πως όντως υπάρχει σύνδεση μεταξύ της χορήγησης του εμβολίου και της εμφάνισης περιστατικών θρομβώσεων τις οποίες όμως χαρακτήρισε σπάνιες αφου έχουν καταγραφεί 222 περιστατικά σε 34 εκατ. χορηγούμενες δόσεις σε ευρωπαϊκές χώρες και 18 ήταν θανατηφόρα. Ωστόσο αν και αναφέρει πως τα περιστατικά εμφανίζονται κυρίως σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 60 ετών δεν συνέστησε να σταματήσουν οι εμβολιασμοί σε άτομα με αυτά τα χαρακτηριστικά αφού δεν έχει καταλήξει σε παράγοντες κινδύνου.

Το θέμα διερευνάται περαιτέρω και σε κάθε περίπτωση τα οφέλη από τον εμβολιασμό υπερτερούν συντριπτικά πιθανών σπάνιων περιστατικών εμφάνισης θρομβώσεων.

Κανάλι Ένα 90,4FM, Κατ.Πρίφτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

“ Το Το καλοκαίρι οι 2 φρεγάτες Fremm στο Αιγαίο και εκσυγχρονισμός των F-16”! 

“Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε μιλήσει με τον Μακρόν για τις δύο φρεγάτες Fremm…Είναι δυνατόν οι γαλλικές φρεγάτες να πλεύσουν στο Αιγαίο μέσα στο καλοκαίρι”, δήλωσε ο ΑΝΥΕΘΑ Φώτης Κουβέλης κάνοντας λόγο για πιθανότητα απόκτησης τουλάχιστον ακόμη δύο φρεγατών. Σε επόμενη φάση έρχονται και οι φρεγάτες BELHARA. “Η Ελλάδα δεν[…]

Περισσότερα »

Δεν θα είναι υποψήφιοι οι Χ. Καστανίδης και Δ. Ρέππας

Δεν θα είναι υποφήφιοι στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου οι πρώην υπουργοί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Χάρης Κατσανίδης και Δημήτρης Ρέππας, οι οποίοι, όπως έκαναν γνωστό με ανακοινώσεις τους, στηρίζουν το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, που ίδρυσε ο Γιώργος Παπανδρέου. Σε σχετική του δήλωση ο κ. Καστανίδης αναφέρει τα ακόλουθα: «Όπως δήλωσα[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *