Βάζει στο… κάδρο και την «Ανάσταση» ο Χρήστος Βρεττάκος

του Νίκου Παρασκευά

Την παλιά τακτική των αντιπερισπασμών που χρησιμοποιούσαν οι τοπικοί άρχοντες των περασμένων δεκαετιών για να πιέσουν καταστάσεις και να κατευθύνουν τις εξελίξεις κατά το δοκούν, θυμήθηκε ο Δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος για να ενισχύσει τη θέση του στη κόντρα που έχει με τον ιδιοκτήτη της εταιρείας OIL ONE.

Να θυμίσουμε ότι ο επιχειρηματίας κατέθεσε αγωγή προσωπικά εναντίον του Δημάρχου για συκοφαντική δυσφήμιση και του ζητάει αποζημίωση ύψους 500 χιλιάδων ευρώ. Η αγωγή βασίζεται σε δηλώσεις του κ. Βρεττάκου σύμφωνα με τις οποίες η OIL ONE είναι υπεύθυνη για τις ρυπογόνες οσμές που κατακλύζουν κάθε απόγευμα την περιοχή, χωρίς όμως αυτό να προκύπτει από κάποιο επίσημο έγγραφο.

Το ανέφικτο αίτημα για το νεκροταφείο “Ανάσταση”

Ο κ. Βρεττάκος κάνει αγώνα για να πείσει τους δημάρχους των γύρω περιοχών προκειμένου να πιεσθεί ο ιδιοκτήτης της OIL ONE να αποσύρει την αγωγή. Μέχρι στιγμής όμως έχει βρει στήριξη μόνο από τους ομοϊδεάτες του δημάρχους, την οποία όμως δεν θεωρεί επαρκή.

Έτσι απευθύνθηκε και στο Δήμαρχο του Πειραιά, ο οποίος όμως του εξήγησε ότι δεν έχει κανένα λόγο να εμπλακεί σε μια προσωπική διαμάχη και να ανοίξει μέτωπο εκεί όπου δεν υπάρχει και για λόγους που δεν άπτονται με τον δήμο του Πειραιά.  Για να πιέσει λοιπόν τον Δήμαρχο του Πειραιά να ενδώσει στην αξίωση του ο κ. Βρεττάκος έθεσε το θέμα του νεκροταφείου της Ανάστασης, ζητώντας από το Δήμο Πειραιά να ανοίξει τις πύλες του προκειμένου να διαμορφωθεί σε χώρο πρασίνου και να αποδοθεί στους δημότες του Κερατσινίου. Βέβαια για να γίνει αυτό θα πρέπει να σταματήσει πλέον να λειτουργεί ως νεκροταφείο δεδομένου ότι η «Ανάσταση» λειτουργεί πλέον μόνο για τα ταφές όσων διαθέτουν οικογενειακούς τάφους.

Όπως τόνιζαν έμπειροι αυτοδιοικητικοί και παράγοντες του Πειραιά, η αξίωση του κ. Βρεττάκου χαρακτηρίζεται από ανέφικτη έως αστεία, διότι και άλλα νεκροταφεία που ανήκουν σε άλλους δήμους λειτουργούν εντός των ορίων άλλων, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το Γ’ Νεκροταφείο που ανήκει στο Δήμο Αθηναίων ενώ περιλαμβάνεται στα διοικητικά όρια του Δήμου Νίκαιας-Ρέντη.

Το δικαίωμα της ιδιοκτησίας τόνιζαν οι ίδιοι κύκλοι είναι κατοχυρωμένο, το θέμα αυτό με τα δημοτικά νεκροταφεία έχει λήξει προ πολλού και το μόνο που θα καταφέρει ο κ. Βρεττάκος άμα επιμείνει θα είναι να ανοίξει ένα μέτωπο με τον Πειραιά, κάτι που δεν τον συμφέρει καθόλου, δεδομένου ότι ολόκληρο το τμήμα καθαριότητας και απορριμματοφόρων του δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας λειτουργεί σε χώρο του Δήμου Πειραιά στο Σχιστό, ενώ ακόμα και το γήπεδο του Κερατσινίου στο Σχιστό ανήκει στο Δήμο Πειραιά!

H “Ανάσταση” υπόκειται σε ειδικό νομικό καθεστώς

Επιπλέον, το νεκροταφείο της Ανάστασης είναι κληροδότημα και υπόκειται σε ειδικό νομικό καθεστώς που σημαίνει ότι δεν μεταβιβάζεται, δεν εκχωρείται και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλους λόγους εκτός εκείνων που αναφέρει ο δωρητής.  Εξάλλου, το νεκροταφείο ιδρύθηκε και λειτούργησε πολύ πριν κατοικηθεί η γύρω περιοχή και φυσικά πολλά χρόνια πριν ιδρυθεί ο Δήμος Κερατσινίου

Ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, δεν είναι διατεθειμένος να κάνει καμία υποχώρηση στο θέμα του νεκροταφείου καθώς όπως έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη στόχος του είναι να πάρει χώρους για το δήμο και όχι να παραχωρήσει.

Είναι αλήθεια ότι και στο παρελθόν, κάποιοι δήμαρχοι του Κερατσινίου, όπως ο Φώτης Μέλας, είχαν αποπειραθεί να ανακινήσουν το θέμα του νεκροταφείου της Ανάστασης αλλά βλέποντας ότι δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα… ανέκρουσαν πρύμναν.

Το νεκροταφείο της Ανάστασης αποτελεί ιερό μνημείο για τους Πειραιώτες, είναι ο χώρος που φυλάσσονται τα οστά των προγόνων τους και οι μνήμες εκείνων που ίδρυσαν αυτή την πόλη.   Γι’ αυτό και θεωρείται βέβαιο ότι κάθε απόπειρα σε βάρος του νεκροταφείου θα πέσει στο κενό, διότι αυτός που θα την επιχειρήσει δεν θα βρει απέναντί του μόνο τον Δήμαρχο μα και ολόκληρο το λαό της πόλης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΣΕΠ: Παράνομες 27 μονιμοποιήσεις στο Δήμο Δραπετσώνας

Παράνομες κρίνει το ΑΣΕΠ 27 μονιμοποιήσεις συμβασιούχων στον δήμο Δραπετσώνας που είχαν γίνει το 2004 και ζητά την ανάκληση των προσλήψεων. Η απόφαση αποτελεί «πιλότο» για ανάλογες περιπτώσεις σε άλλους Δήμους. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να κοινοποιήσει την απόφαση του ΑΣΕΠ στο Ελεγκτικό Συνέδριο, προκειμένου η αρμόδια[…]

Περισσότερα »

Εγκαίνια της Έκθεσης του Ιστορικού Αρχείου του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς

Το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς και ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς με τη συμβολή της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας πραγματοποιηούν τα Εγκαίνια της Έκθεσης του Ιστορικού Αρχείου του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς  τη Δευτέρα 13 Μαρτίου και ώρα 5.00 μ.μ. στο ΕΒΕΠ. Θα ακολουθήσει η παρουσίαση του Λευκώματος με τίτλο[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *