Βεντάλια εγχώριων και ξένων επενδύσεων, με μείζον ζητούμενο τις νέες θέσεις εργασίας

Μία φράση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως αυτή αποτυπώθηκε σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε, δείχνει την κατεύθυνση της κυβερνητικής ατζέντας, σε μία χρονιά κρίσιμη για τα μεγάλα στοιχήματα της οικονομίας. “Επιδιώκουμε επενδύσεις 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε βάθος οκταετίας”, ανέφερε ο πρωθυπουργός, που έχει δομήσει το πλάνο των επενδυτικών ανοιγμάτων από τα χρόνια που η Νέα Δημοκρατία ήταν στην αντιπολίτευση και ο ίδιος αναλάμβανε την ηγεσία της.

Στο κυβερνητικό “στρατόπεδο” γνωρίζουν ότι, για να υπάρξουν βάσεις γερές για την ισχυρή ανάπτυξη, αυτό που απαιτείται είναι ένα σταθερό… success story στο πεδίο της οικονομίας. Πρόκειται για το βασικό κινητήριο μοχλό, προκειμένου να λάβουν σάρκα και οστά οι επιδιώξεις του Μεγάρου Μαξίμου, με τα συστατικά του να έρχονται σε πρώτο πλάνο και στη χθεσινή παρέμβαση που πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός, στην τελετή παραλαβής των πρώτων τριών νέων αεροσκαφών από συνολικά 46 Airbus της Aegean. Όταν και απευθύνθηκε στους Έλληνες επιχειρηματίες.

“Σας καλώ να πάρετε μέρος σε αυτή τη μεγάλη επανεκκίνηση της χώρας. Να επενδύσετε στην πατρίδα μας. Να εμπιστευτείτε τους Έλληνες εργαζόμενους. Θα βγείτε κερδισμένοι εσείς, θα βγει νικήτρια η πατρίδα”, ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του πρωθυπουργού. Το κάλεσμα του κ. Μητσοτάκη μόνο τυχαίο δεν ήταν. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε ο ίδιος στις διεθνείς επαφές που είχε τον τελευταίο ενάμιση μήνα σε Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, Γαλλία, Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Κρατώντας στην πρώτη γραμμή της ατζέντας των επιχειρημάτων της “γαλάζιας” κυβέρνησης τα “κλειδιά” της πολιτικής σταθερότητας, της εξάντλησης της τετραετίας και του ισχυρού μεταρρυθμιστικού αποτυπώματος, ο πρωθυπουργός καλεί τους επενδυτές να στρέψουν το βλέμμα τους σε μία χώρα, που, όπως επισημαίνουν σε όλους τους τόνους κυβερνητικά στελέχη, αλλάζει ταχύτητα.

“Η κυβέρνησή μας δίνει έμφαση στις επενδύσεις, καθώς σε αυτές υστερούμε ακόμη κατά οκτώ μονάδες του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Δηλώνει το ενδιαφέρον μας για νέες, καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας. Και υπογραμμίζει τη σημασία τέτοιων πρωτοβουλιών στην αύξηση των δημοσίων εσόδων και την τόνωση των ασφαλιστικών ταμείων. Όλα αυτά μεταφράζονται σε συγκεκριμένα και χειροπιαστά αποτελέσματα: Θέσεις εργασίας, πρόσθετες ασφαλιστικές εισφορές, πρόσθετοι φόροι. Θα προστεθούν στα 400.000.000 που ήδη εισπράττονται σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Να, λοιπόν, γιατί κυβέρνηση και σωστή επιχειρηματικότητα συναντώνται στο ίδιο κοινωνικό μήκος κύματος. Γιατί παράγοντας νέο πλούτο η δεύτερη, επιτρέπει στην πρώτη να τον διανείμει δίκαια, προς όφελος όλων”, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έσπασε το φράγμα του 1%.

Το κλίμα, πάντως, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες βαίνει συνεχώς προς το θετικότερο. Οι οικονομικοί δείκτες καταγράφουν απανωτά θετικά αποτελέσματα, η αξιοπιστία διαλύει σταθερά το σύννεφο της αβεβαιότητας, που είχε αρνητικές επιπτώσεις στην επιχειρηματικότητα, η ανάπτυξη αναμένεται (με βάση τις κυβερνητικές εκτιμήσεις) κοντά στο 3% για την τρέχουσα χρονιά, η μείωση στο κόστος δανεισμού αλλάζει το momentum και πλέον στρατηγικό στοίχημα για το Μέγαρο Μαξίμου είναι να γίνει κτήμα της διεθνούς οικονομικής κοινότητας ότι η Ελλάδα επιστρέφει. Αυτό αποτυπώνεται και στο σημαντικό ορόσημο που καταγράφηκε χθες. Όταν, για πρώτη φορά στην ιστορία, η απόδοσή του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου έπεσε κάτω από το 1%.

“Ένα σημείο αναφοράς που θεωρήθηκε κάποτε αδύνατο, έχει επιτευχθεί. Η Ελλάδα βρίσκεται τώρα σε μία τροχιά ανάπτυξης που έχει μεγάλες δυνατότητες και ευκαιρίες για τους παγκόσμιους επενδυτές”, έγραψε, στο προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για την απόδοση των ελληνικών τίτλων δεκαετούς διάρκειας. “Η συνεχής μείωση του επιτοκίου και η διατήρησή του σε χαμηλό ύψος αποδεικνύουν την εμπιστοσύνη των αγορών στην πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, καθώς και στην ασκούμενη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Συνεχίζουμε με σχέδιο, μεθοδικότητα και υπευθυνότητα, με στόχο την επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης ανάπτυξης, τη δημιουργία πολλών και καλών θέσεων απασχόλησης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής”, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Το momentum της ανάπτυξης φαίνεται, όπως παρατηρούν στελέχη, να βρίσκει λιμάνι, ανοίγοντας το δρόμο για τον επόμενο μείζονα στόχο. Την έναρξη της συζήτησης με τους εταίρους για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021.
Capital.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κρυφό “τέταρτο Μνημόνιο” φέρνουν οι “κόφτες” του Τσακαλώτου

Με ένα τέταρτο μνημόνιο ισοδυναμεί στην πράξη η δέσμευση που προτίθεται να αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση για παράταση του δημοσιονομικού κόφτη και μάλιστα με την εξειδίκευση ότι σε περίπτωση αποκλίσεων θα εφαρμόζεται αυτόματη μείωση της έκπτωσης φόρου σε μισθωτούς-συνταξιούχους και αγρότες ή μείωση συντάξεων. Κι αυτό ενώ ΔΝΤ, Σόιμπλε αλλά[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *