Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Βιβλίο: Διογένης Κοπανάκης “Αρης – Μία ιστορία ψυχοθεραπείας”

0 σχόλια ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Βακχικόν το βιβλίο του γνωστού ψυχιάτρου- ψυχοθεραπευτή Διογένη Κοπανάκη.

Ένα βιβλίο που μας καλεί να δούμε πέρα από το προφανές, αλλά και να αναζητήσουμε τον πραγματικό μας εαυτό.

Διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο:

“ Ένα παιδί, ο Άρης, μαθαίνει στο σχολείο το σκληρό πρόσωπο των ανθρώπων απέναντι στη διαφορετικότητα. Εκφοβισμός, κοροϊδία, περιθωριοποίηση. Φοβάται.

Ένας έφηβος, ο Άρης, βιώνει την ομοφυλοφιλική του ταυτότητα μέσα από έναν αποτρόπαιο βιασμό. Σεξουαλική κακοποίηση.

Φοβάται.

Σήμερα ο Άρης είναι ένας νέος, όμορφος και επιτυχημένος αρχιτέκτονας. Έχει χτίσει μια τέλεια εικόνα για να αποφύγει την αλήθεια, τον εαυτό του και τους άλλους. Πίσω από το λαμπερό του χαμόγελο όμως, παραμένουν κρυμμένοι φόβοι κι ανείπωτες επιθυμίες.

Το παρελθόν του τον στοιχειώνει, το παρόν τον τρομάζει. Βυθίζεται στην απομόνωση και την άρνηση. Ως πότε, όμως, θα κρύβει τη μοναξιά και τις πραγματικές του ανάγκες;

Με τη βοήθεια του Ορέστη, του θεραπευτή του και μέσα από μια επίπονη διαδικασία ψυχοθεραπείας, το ταξίδι του Άρη για την αυτογνωσία και τη λύτρωση από τα φαντάσματα του παρελθόντος ξεκινά.”

Ο “Άρης”, ο ήρωας που μας συστήνει ο Διογένης Κοπανάκης στο πρώτο του βιβλίο, με μία αρχική ματιά είναι κάποιος που το μόνο που τον νοιάζει είναι να είναι τέλειος και το καταφέρνει. Ίσως σε αυτή την πρώτη ματιά να καταφέρει να κερδίσει τον θαυμασμό μας, ίσως πάλι και να μην τον συμπαθήσουμε και τόσο. Πόσο ασφαλής όμως είναι αυτή η πρώτη εντύπωση;

Πόσες φορές βιαζόμαστε άραγε να βγάλουμε συμπεράσματα για τους ανθρώπους γύρω μας;
Πόσες φορές βασιζόμαστε μόνο στο “φαίνεσθαι” ή αγωνιούμε όταν γνωρίζουμε κάποιον να κάνουμε καλή “πρώτη εντύπωση”;

Ο Άρης λοιπόν ανήκει σε αυτή την κατηγορία ανθρώπων. Τον νοιάζει μόνο το “φαίνεσθαι”, είναι ένας άνθρωπος που δεν δείχνει καμία αδυναμία και που η εικόνα του τον ενδιαφέρει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Είναι όμως μόνο μια εικόνα ο Άρης;

Γνωρίζοντας τον και παρακολουθώντας την εξέλιξη του μέσα απ’ την ψυχοθεραπευτική διαδικασία βλέπουμε πως τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται και πως πίσω απ’ τα τείχη που υψώνει κρύβεται όχι ένας φιλόδοξος εγωιστής, αλλά ένα φοβισμένο παιδί.

Ένα “παιδί” που επειδή τυγχάνει να είναι “διαφορετικό”, θεωρεί πως πρέπει μια ζωή να κρύβεται, να προσποιείται καταλήγοντας να γίνεται εχθρός του εαυτού του στην προσπάθεια του να ξορκίσει το “κακό”, τη “διαφορετικότητα” του ή ακόμα καλύτερα τη “μοναδικότητα” του. Γιατί, ο καθένας από εμάς είναι μοναδικός, ανεξάρτητα με το αν έχουμε την τάση να βάζουμε ταμπέλες, να κατηγοριοποιούμε και να επικρίνουμε τους ανθρώπους.

Στην περίπτωση του Άρη η διαφορετικότητα του έγκειται στο ότι είναι gay, όμως ο Άρης φοβάται ότι με αυτή του την προτίμηση δεν θα είναι αποδεκτός από τον “φυσιολογικό” κόσμο και έτσι παλεύει να γίνει και αυτός “φυσιολογικός”.

Είναι όμως αυτή η ουσία; Να προσπαθούμε να αλλάξουμε τον εαυτό μας για να γίνουμε αρεστοί ή ταιριαστοί με τους άλλους; Ή μήπως σκοπός είναι να προσπαθούμε να αγαπήσουμε αυτό που είμαστε και να το αποδεχτούμε;

Ένα άλλο σημείο που αξίζει επίσης την προσοχή μας είναι ότι ο Διογένης Κοπανάκης, παρότι χρόνια σε αυτή τη δουλειά, επιλέγει να μην χρησιμοποιήσει την ψυχιατρική ορολογία και τον επιστημονικό λόγο, αλλά να μας μεταφέρει απλά και κατανοητά το μήνυμα ότι η ψυχοθεραπεία απευθύνεται σε όλους και ότι πάνω απ’ όλα δεν θα πρέπει να θεωρείται “ταμπού” στις μέρες μας. Το ότι κάποιος κάνει ψυχοθεραπεία σε μία περίοδο της ζωής του, είτε υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος είτε επειδή θέλει απλά να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του και να μπορέσει να εξελιχθεί.
Μια συναρπαστική ιστορία ψυχοθεραπείας λοιπόν από τον εξαιρετικό επιστήμονα Διογένη Κοπανάκη, που αξίζει να διαβαστεί και που ο καθένας μέσα απ’ το απρόβλεπτο ταξίδι του Άρη θα μπει στη διαδικασία να σκεφτεί και σίγουρα θα βρει κομμάτια που θα του θυμίσουν τον εαυτό του.

Διογένης Κοπανάκης

Με καταγωγή από Μακεδονία και Κρήτη, ο Διογένης Κοπανάκης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ακολούθησε τη γνωστή «Οδύσσεια» των γιατρών σε διάφορα νοσοκομεία, με τελευταίο σταθμό το Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, όπου και ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του στην ειδικότητα της Ψυχιατρικής. Παράλληλα εξειδικεύτηκε στην Ψυχοθεραπεία και συγκεκριμένα στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία (CBT) και στη Θεραπεία Σχημάτων (Schema Therapy).

Ζει στην Αθήνα και εργάζεται ιδιωτικά ως ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής.

Το μυθιστόρημα “ Άρης -Μια ιστορία ψυχοθεραπείας” είναι το πρώτο του βιβλίο.

Σχετικά Αρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.

Ετικέτες: