Βιβλίο: “Η μοναξιά είναι από χώμα” της Μάρω Βαμβουνάκη (εκδ. Ψυχογιός)

Από την Κατερίνα Παπαγεωργίου

Με Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος, έχει τιμηθεί η Μάρω Βαμβουνάκη για το βιβλίο της “Η μοναξιά είναι από χώμα”. (εκδ. Ψυχογιός, 64η χιλιάδα).

Ήρωας της, ένας πληγωμένος συναισθηματικά συγγραφέας που φιλοσοφεί μετά τον χωρισμό του. Για να συγκεντρωθεί και να γράψει το αστυνομικό μυθιστόρημα που “χρωστάει” στον εκδότη του, έχει απομονωθεί σε βορινό νησάκι.

Επιθυμεί την πληρότητα, “τίποτα να μην του λείπει και τίποτα να μην του περισσεύει, είναι όμως φορτωμένος από άχρηστες αποσκευές που καταπνίγουν τον ωφέλιμο χώρο της ψυχής του”.

Κάπως έτσι, αντι για το μυθιστόρημα, ξεκινάει να γράφει γράμματα στην πρώην του από την οποία συναισθηματικά δεν έχει ακόμα αποδεσμευτεί.Το κάνει, όπως της διευκρινίζει, για να πιάσει το χαρτί που κι εκείνη θα πιάσει!

“Από φιληδονία και λαγνεία σου γράφω” της λέει.”Το χαρτί είναι το σώμα σου, για να σμίξω μαζί σου, γίνομαι χάρτινος!”

Εννοείται, πως το αστυνομικό μυθιστόρημα μένει στην άκρη, όσο εκείνος σ’ ένα ντελίριο αυτογνωσίας γράφει στη γυναίκα που αγαπούσε και που πλέον για εκείνον είναι παρελθόν.

Αναφέρεται στο ψέμα της, στις κατηγορίες της, βλέπει όμως και τα δικά του λάθη: “Έπεφτα πάνω σου, όπως ο γύπας στην τροφή του. Εσύ, τόσο περισσότερο αντιστεκόσουν. Χτυπιόμουν να λάβω από αυτά που δεν είχες, ήσουν η αφορμή για το μαρτύριο μου.”

Στις 166 σελίδες του μυθιστορήματος, ξεχωρίζουν ο ποιητικός τρόπος έκφρασης των συναισθημάτων και η τάση του ήρωα να φιλοσοφεί τη ζωή ανιχνεύοντας τα χνάρια της στη δική του πορεία.

“Τι είναι εκείνο που αλυσοδένει ένα ζευγάρι; αναρωτιέται για να απαντήσει ταυτόχρονα: “Κανείς δεν ξέρει, τι σινιάλα δέχεται από το βλέμμα μιας γυναίκας, από την  ανάσα της, από το γέλιο της, από την  ανεπαίσθητη χειρονομία της, από το άρωμα της!’

Όλα ξεκινούν, όταν εκείνος από την ανάγκη του να αποκρυπτογραφήσει την γυναίκα με την οποία είχε κάποτε δεσμό, καταλήγει να μελετά τον ίδιο του τον εαυτό.

“Είμαι σαν την άμμο” καταλήγει “αλλάζω σαν αυτήν, με το παραμικρό αεράκι.”

Πρόκειται για ένα καλογραμμένο βιβλίο πού σε ωθεί να το ξαναδιαβάσεις για μια δεύτερη σκέψη.

(α΄ έκδοση 1987Φιλιππότης, β’ έκδοση Ψυχογιός, Νοέμβριος 2018)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η ζωή της Τζένης Βάνου σε μιούζικαλ και βιβλίο

Από την Κατερίνα Παπαγεωργίου… Στην αποψινή (Παρασκευή 25/9) συναυλία για την Τζένη Βάνου στο Βεάκειο πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες θα τραγουδήσουν τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ανάμεσα τους Πέγκυ Ζήνα, Ζωή Παπαδοπούλου, Δάκης, Ευδοκία, Κωνσταντίνα, Βαλάντω, Σόφη Ζανίνου, και βέβαια τα παιδιά της Αθηνά και Μιχάλης Ρηγόπουλος. Τα παιδιά της Τζένης στο “Κανάλι 1”[…]

Περισσότερα »

Τα Λογοτεχνικά βραβεία της Εταιρείας Συγγραφέων

Μετά από ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, το βραβείο «Διδώ Σωτηρίου» θα απονεμηθεί φέτος στον συγγραφέα, μεταφραστή και επιμελητή εκδόσεων Ζήση Σαρίκα και το Βραβείο «Δαίδαλος» στον αρχιτέκτονα και ιστορικό του βιβλίου Κωσταντίνο Στάικο. ΒΡΑΒΕΙΟ «ΔΙΔΩ ΣΩΤΗΡΙΟΥ» Στον συγγραφέα, μεταφραστή και επιμελητή εκδόσεων Ζήση Σαρίκα θα απονεμηθεί φέτος το «βραβείο[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *