Βιβλίο: Με τον Σταυρό του Αγίου Ανδρέα

Ο σταυρός του Αγίου Ανδρέα, σε σχήμα Χ, γαλανός και σε φόντο λευκό, ήταν το έμβλημα του Πολεμικού Ναυτικού της Αυτοκρατορικής Ρωσίας.

Υπό τη σημαία αυτήν ιδρύθηκε η Επτάνησος Πολιτεία, το πρώτο πραγματικά ελεύθερο Κράτος στην Ιστορία της Σύγχρονης Ελλάδας, και αυτήν ακριβώς ύψωσε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, όταν, στις αρχές του ΙΘ’ αιώνα, επιχείρησε τον δικό του μεγάλο ξεσηκωμό κατά της οθωμανικής κυριαρχίας στον Μοριά.

Κυρίαρχη μορφή στον πολιτικό βίο της Επτανήσου Πολιτείας υπήρξε ο Ιωάννης Καποδίστριας και Πολέμαρχος των Ελλήνων από το 1821 και μετά ήτανε ο Κολοκοτρώνης. Οι δυο τους συνεργάστηκαν στενά, προκειμένου να εξασφαλίσουν στο σαν τον Φοίνικα από τις στάχτες του αναγεννημένο Ελληνικό Κράτος ανεξαρτησία και ευημερία και ο μεν πρώτος δολοφονήθηκε, ενώ ο δεύτερος καταδικάστηκε σε θάνατο και παραλίγο να αποκεφαλιστεί.

Στο βιβλίο αυτό των εκδόσεων ΠΕΛΑΣΓΟΣ παρουσιάζεται η αναμέτρηση αυτών των δύο ηρωικών μορφών με τις δυνάμεις που ανέκαθεν επιβουλεύονταν τον Ελληνικό Λαό – έτσι ώστε να γίνει σε όλους αντιληπτό ότι ο αγώνας τους, μέχρι σήμερα, παραμένει αδικαίωτος.

Σημαίες του Αγίου Ανδρέα

Να σημειωθεί ότι ο Σταυρός του Αγίου Ανδρέα αποτελεί και την σημαία της Σκωτίας (λευκό Χ σε σκούρο μπλε φόντο), της οποίας είναι και πολιούχος. Μετά την ένωση της Σκωτίας με την Αγγλία, ο χιαστός σταυρός απεικονίζεται και στη σημαία της Μεγάλης Βρετανίας.

Ο Σταυρός του Πρωτόκλητου απεικονιζόταν στη σημαία της Συνομοσπονδίας (Νοτίων) στον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο.

Μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, η λευκή σημαία με το γαλάζιο Χ επανήλθε στα πλοία του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.

Ο Απόστολος Ανδρέας είναι προστάτης Άγιος της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Ρουμανίας, του Μπαρμπέιντος, καθώς και πολιούχος Άγιος της Πάτρας, του Αμάλφι της Ιταλίας, της Λούκα της Μάλτας και της Εσγκέιρα της Πορτογαλίας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αμφίπολη: Ξεδιπλώνεται το μεγαλείο του Μνημείου

Συνεχίστηκαν οι ανασκαφικές εργασίες στον λόφο Καστά Αμφίπολης, από την ΚΗ Εφορεία Αρχαιοτήτων. Την Πέμπτη, αφαιρέθηκε ο πρώτος δόμος του τοίχου σφράγισης μπροστά από τις καρυάτιδες και αποκαλύφθηκε η συνέχεια των χειριδωτών χιτώνων των δύο γλυπτών. (φωτο 1) Οι χιτώνες φέρουν εξαιρετικής τέχνης πτυχώσεις. (φωτο 2,3).  Οι καρυάτιδες, από την[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *