Βιβλίο… Ο συγγραφέας Θάνος Κονδύλης στο Κανάλι Ένα 90.4

Από την Κατερίνα Παπαγεωργίου

Ο γνωστός συγγραφέας Θάνος Κονδύλης, αν και γεννημένος στην Αθήνα, τα τελευταία χρόνια ζει στην Κύπρο. Ένα πρόσφατο ταξίδι του στην Ελλάδα, μας έδωσε την ευκαιρία να συναντηθούμε στο στούντιο του Καναλιού Ένα με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο “Τρεις φορές νύφη” (εκδ.Ψυχογιός). 

Όπου εκεί ο Πειραιάς του 19ου αιώνα κυριαρχεί σε πολλές από τις σελίδες του μυθιστορήματος καθώς η “βασανισμένη” ηρωίδα του ερχόμενη νιόπαντρη από την Κύπρο στην Ελλάδα στα είκοσι της χρόνια ζει προς μεγάλη της έκπληξη για μια δεκαετία “φυλακισμένη” σε πειραιώτικο στενό.

Τις ώρες που μπορεί να δραπετεύει μαζί με τον… επίσης βασανισμένο δεσμοφύλακα της, τριγυρίζει σε πάρκα, πλατείες, μαγαζιά και καφενεδάκια της γειτονιάς αλλά και σε περιοχές που ανακάλυπτε τυχαία. Εποχή που ο Πειραιάς ήταν ακόμα μια μικρή πόλη με μόλις 15.000 κατοίκους.

Τρεις φορές Νύφη” με τον Πειραιά πρωταγωνιστή!

Ο Θάνος Κονδύλης, βραβευμένος συγγραφέας με σαράντα μέχρι σήμερα μυθιστορήματα στο βιογραφικό του, εμπνεύστηκε όπως διεκρίνησε κατα τη διάρκεια της συνέντευξης, το θέμα του βιβλίου του “Τρείς Φορές νύφη” όταν σε μια έκθεση με νυφικά όπου είχε βρεθεί, ένα από αυτά κέντρισε το ενδιαφέρον του.

Αξίζει να υπογραμμίσουμε, πως για να ολοκληρωθεί το συγκεκριμένο μυθιστόρημα χρειάστηκε να αφιερώσει τουλάχιστον πέντε μήνες σε έρευνα καθώς το βιβλίο περιλαμβάνει πάρα πολλά ιστορικά στοιχεία για τον Πειραιά, την Αθήνα αλλά και το Λονδίνο του 19ου αιώνα, εποχή που η ηρωίδα του προσπαθούσε να επιβιώσει σε πείσμα των αντιξοοτήτων που αντιμετώπιζε, χωρίς να φαντάζεται που θα την οδηγούσε τελικά η ζωή.

Από την κύπρια νύφη στην Δούκισσα της Πλακεντίας

Αυτόν τον καιρό ο Θάνος Κονδύλης είναι αφοσιωμένος στο γράψιμο του νέου του μυθιστορήματος με θέμα την ζωή της Δούκισσας της Πλακεντίας, ( την είχε φέρει στην Ελλάδα μαζί με την 19χρονη κόρη της την Ελίζα ο Καποδίστριας). Η θερινή της κατοικία ήταν ο πύργος Δουκίσσης Πλακεντίας στην Πεντέλη.Οπως ο ίδιος υποστηρίζει, το βιβλίο αυτό θα περιλαμβάνει γεγονότα και στοιχεία που ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχουν δημοσιευτεί σε άλλα αντίστοιχα μυθιστορήματα.

Δυο αδερφές σ΄ έναν γάμο με το ίδιο νυφικό!

Ηρωίδα του μυθιστορήματος “Τρεις φορές νύφη” είναι η βαρόνη Βίβιαν Λέστερ. Την συναντάμε το 1939 να διεκδικεί στα 85 της χρόνια σε μεγάλη ετήσια δημοπρασία στο Λονδίνο ένα χειροποίητο μεταξωτό νυφικό από τον λόρδο Τόμας Κάουντ που το προορίζει για την κόρη του.

 Η τιμή εκκίνησης του νυφικού που είναι 10.000 λίρες, φτάνει από ένα σημείο και μετα στο απίστευτο ποσόν των 100.000 λιρών!

Όπως επισημαίνει η Βίβιαν Λέστερ, είναι αποφασισμένη να διεκδικήσει το νυφικό ακόμα κι αν πρόκειται να δώσει για χάρη του ένα εκατομμύριο λίρες καθώς όπως εξηγεί στους παρευρισκομένους στην δημοπρασία, είναι εκείνη που μαζί με την αδερφή της πριν 75 χρόνια είχαν κεντήσει το συγκεκριμένο νυφικό με 55.670 χιλιάδες βελονιές ενώ το είχαν φορέσει εναλλάξ… σ΄ έναν γάμο!

Πρόκειται για ένα βαμμένο με αίμα νυφικό, καταραμένο από την Βίβιαν να μην φέρει τύχη σε όποια νύφη, εκτός από εκείνη, το φορέσει. Όταν ο λόρδος Κάουντ την καλεί μαζί με την κόρη της στον πύργο του για να μάθει τι κρύβεται πίσω από το θεσπέσιο νυφικό, εκείνη γυρίζει τον χρόνο στα 1870. Τότε ξεκινάει η βασανισμένη ιστορία της στην πατρίδα της την Κύπρο για να συνεχιστεί με περιπέτειες, έρωτα, απογοητεύσεις, στον Πειραιά και στην Αθήνα με τελική κατάληξη το Λονδίνο. Σ΄όλες αυτές τις διαδρομές το νυφικό είναι σε πρώτο πλάνο, καθώς η Βίβιαν έχει μαζί του σχέση αντίστοιχη με παιδιού και μάνας!

Η Βίβιαν την εποχή του Παπαδιαμάντη αλλά και του Μιμίκου και της Μαίρης!

Πρόκειται για ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα που δεν ταξιδεύει τον αναγνώστη απλώς ευχάριστα στον κόσμο των ηρώων του αλλά και τον ξεναγεί σε Αθήνα, Πειραιά και Λονδίνο παλιότερων εποχών φέρνοντας τον κοντά με πρόσωπα που αργότερα έγραψαν ιστορία, όπως τον Μιμίκο και την Μαίρη αλλά και με τόπους που ακόμα βρίσκονταν στην αρχή της οργάνωσης τους όπως την Καστέλα, το Πασαλιμάνι, το Τουρκολίμανο, την “Σπηλιά του Παρασκευά, τον “Τινάνειο κήπο” αλλά και τα άπειρα πειραιώτικα καφενεδάκια την εποχή του 19ου αιώνα.

Όταν η ηρωίδα του βιβλίου μετακομίζει από τον Πειραιά στην Πλάκα μαθαίνουμε ανάμεσα στα άλλα, ακολουθώντας την στα σοκάκια της Αθήνας, πως στο εκκλησάκι του Αγίου Ελισσαίου κοντά στο Μοναστηράκι, οι δυο ψάλτες του ήταν τότε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, (εποχή που ήδη είχε γράψει την “Γυφτοπούλα” και τους “Εμπορους των Εθνών”) και ο ξάδερφος του, επίσης λογοτέχνης, Αλέξανδρος Μωραιτίδης. Πως το “Πετρούπολις” ήταν το πρώτο εστιατόριο της Αθήνας μετά το 1821,ενώ η εκκλησία της Αγίας Ειρήνης στην Αιόλου ήταν ο πρώτος στην Ελλάδα μητροπολιτικός ναός μετά την απελευθέρωση από τους τούρκους κι ακόμα πως εκεί είχε γίνει η τελετή ενηλικίωσης του Όθωνα το 1853 αλλά και η νεκρώσιμη ακολουθία του Κολοκοτρώνη το 1843.

Η Γκουγκενχάιμ και ο Λόρενς Ολίβιε!

Η Βίβιαν πηγαίνοντας να ζήσει στο Λονδίνο γνωρίζει την διάσημη αργότερα Πέγκυ Γκουγκενχάιμ, που είχε χάσει τότε τον πατέρα της στον “Τιτανικό,” είχε κάποτε σοβαρή σχέση με τον Μπέκετ και μέσα από την γκαλερί της εκείνα τα χρόνια μετα το 38, εκθέτει έργα των Κοκτό, Καντίνσκι, Μπρανκούζι, Μουρ, Πόλοκ κ.α. (Δεκαετίες αργότερα θα ιδρυθεί το μουσείο Γκουγκενχάιμ)

Οι δυο τους συνεργάζονται σε μια έκθεση κεντημάτων με εργόχειρα που κεντάει η Βίβιαν. Στη συνάντηση τους για καφέ και συζήτηση κάθονται τυχαία δίπλα στον μεγάλο σταρ εκείνης της εποχής Λόρενς Ολίβιε, που φαινόταν μεθυσμένος έτσι καθώς έτρωγε παρέα με μια δημοσιογράφο. Τέτοια στιγμιότυπα υπάρχουν πολλά στο βιβλίο. Ανάμεσα τους, ιδιαίτερα διασκεδαστική είναι η σκηνή όπου η Βίβιαν με τον αγαπημένο της πηγαίνουν σινεμά, εποχή που ο κινηματογράφος φτάνει για πρώτη φορά στην Αθήνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *