Βιβλίο: Οι ρετσίνες του Βασιλιά του Ισίδωρου Ζουργού (Εκδόσεις Πατάκη)  

Από την Κατερίνα Παπαγεωργίου

Διαβάζοντας το νεο μυθιστόρημα του Ισίδωρου Ζουργού, “Οι ρετσίνες του βασιλιά” βυθίζεσαι νωχελικά στη ροή των έντονων συναισθημάτων του ήρωα, ενός σκληροτράχηλου 70χρονου άνδρα, που στα νιάτα του, πετυχημένος επαγγελματικά, έχοντας δική του τεχνική εταιρία, ζούσε με το χρήμα να ρέει στα χέρια του.

Ζωή του τότε, ήταν μονάχα η δουλειά, ήθελε να κερδίζει χρήματα εις βάρος του ελεύθερου χρόνου του για να “γαιδουροδέσει” την ευτυχία του μέλλοντος!

Τύπος με αυταρχικό χαρακτήρα που δεν σήκωνε μύγα στο σπαθί του, στην σκληρή άλλωστε διαχείριση των υποθέσεων του, οφείλονταν όσα είχε κερδίσει τα τελευταία 45 χρόνια.

Τον συναντάμε από τις πρώτες κιόλας σελίδες του βιβλίου, συνταξιούχο πλέον να αποσύρεται, ένα χρόνο μετά τον θάνατο της γυναίκας του στο “πύργο” τους που ανήκε παλιότερα στον πεθερό του, σ’ ένα αποδεκατισμένο λόγω κρίσης από τους περισσότερους κατοίκους του, χωριό.

Φτάνει εκεί γιατί δεν θέλει να πεθάνει μόνος του χωρίς να τον αναζητάει κανείς, όπως ο τύπος υπογραμμίζει, που βρέθηκε δολοφονημένος, δεμένος στο γραφείο του, άκλαυτος!

Το να μην δουλεύει είναι για εκείνον δύσκολο, “πιο ζόρικο κι από το να κόψει το τσιγάρο η το αλκοόλ” για αυτά τονίζει “υπάρχουν φάρμακα, ενώ για την μοναξιά τίποτα ακόμη!”.

“Είμαι ένας άνδρας”, σκέφτεται “με άσπρα μαλλιά που ζει παρατηρώντας ανέκφραστος τον παλιό κόσμο να καταρρέει, ο Νώε χωρίς κιβωτό”!

Γρήγορα, ξεκινάει να γράφει με την στόμφα του θύματος στην πεθαμένη αλλά αξέχαστη γυναίκα του εξιστορώντας της στιγμές από την τωρινή του ζωή αλλά και από το παρελθόν.

Οι ραγάδες της ψυχής του

Της  γράφει σαν ένας νέος βασιλιάς Ληρ, για την πίκρα που του έχουν δώσει οι τρείς κόρες τους. Οτι οι δυο “μεγάλες”, τον περιφρονούν και του το δείχνουν, μολονότι τους έχει χαρίσει μια απίστευτη περιουσία. Η πρώτη, ζει στο Λονδίνο παντρεμένη με άγγλο και με παιδιά, αδιάφορη και απορριπτική, πως να της μιλήσει για τις “ραγάδες” της ζωής του! Η μεσαία κόρη ζει στις Βρυξέλλες δουλεύοντας στην Κομισιόν, με μια προσωπική ζωή που τον αναστατώνει.Η τρίτη, η μικρότερη είναι εκείνη που έχει αποκληρώσει γιατί δεν δέχθηκε ποτέ τα χρήματα του προσπαθώντας να τα βγάλει πέρα μόνη της στη ζωή.

Ρετσίνα σαν το ποδήλατο… δεν την ξεχνάς ποτέ!

Σιγά σιγά τα μεσημέρια και το σούρουπο αρχίζει να τα περνάει στο καφενείο όπου βρίσκει και ρετσίνα από την περιοχή, που αποδεικνύεται σαν το… ποδήλατο, δεν την ξεχνάς ποτέ! Συντροφιά του οι λιγοστοί  άνδρες που μετα την κρίση έχουν απομείνει στο χωριό. Ο καθένας τους, με όσα λέει και κάνει, γίνεται το “αλάτι” της αφήγησης μέχρι τη στιγμή που η ροή των γεγονότων θα βοηθήσει, ώστε ακόμα και εκείνος που “το μυαλό του είναι σταματημένη προπέλα” να βρει τον μέχρι τότε θαμμένο του εαυτό.

Ολα αυτά ο ήρωας του βιβλίου τα αφηγείται στην σύζυγο του γράφοντας παράλληλα και στις κόρες του γράμματα που δεν θα διαβαστούν, όπως ο ίδιος πιστεύει, ποτέ.

 Είναι ένας τρόπος να ξεκαθαρίζει τα συναισθήματα του και τις σκέψεις του, όταν δεν διαβάζει τον αγαπημένο του “Γαργαντούα” του Ραμπελέ που ανάμεσα σε άλλα βιβλία βρίσκει στην βιβλιοθήκη του πεθερού του, πρώτου ιδιοκτήτη του “πύργου.

Αξίζει να τονιστεί ο υπέροχος τρόπος του συγγραφέα να κεντάει σ αυτό το μυθιστόρημα λέξεις και φράσεις, σ΄ένα τανγκό φαντασίας που παρά τον “άγευστο” τίτλο του, θέλεις να το διαβάσουν και οι φίλοι σου όπως κι εσύ για άλλη μια φορά!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφιέρωμα στην επέτειο γενοκτονίας του ποντιακού Ελληνισμού

Με αφορμή την επέτειο γενοκτονίας του ποντιακού Ελληνισμού, ο Παναγιώτης Φύτρας συνομιλεί με τον συγγραφέα του βιβλίου “Χαλαμονή” Αντώνη Παυλίδη, για την πορεία του ποντιακού ελληνισμού

Περισσότερα »

2ο Φεστιβάλ Κιθάρας στην κεντρική σκηνή του Δημ. Θεάτρου Πειραιά

Το Πρότυπο Μουσικό Κέντρο  και ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πειραιά διοργανώνουν το  2ο Φεστιβάλ Κιθάρας Πειραιά, με τη συμμετοχή της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ, την Τρίτη 10 Οκτωβρίου, στις 20:30, στην κεντρική σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά «Δημήτρης Ροντήρης», με ελεύθερη είσοδο. Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *