Βιβλίο: “Ο Μεγάλος Υπηρέτης” του Δημήτρη Σωτάκη

Από την Κατερίνα Παπαγεωργίου

Ο “Μεγάλος Υπηρέτης,” το ένατο βιβλίο του πολυβραβευμένου Δημήτρη Σωτάκη, είναι ένα εξαιρετικά ψαγμένο στο θέμα του μυθιστόρημα, ένα καλογραμμένο ψυχογράφημα γύρω από την μάχη του ανθρώπου με τον εαυτό του αλλά και την ψευδαίσθηση που δημιουργεί η δύναμη της εξουσίας.

Ένα βιβλίο αντάξιο σε… ακρότητες και παραβολές με το προηγούμενο μυθιστόρημα του συγγραφέα “Ο κανίβαλος που έφαγε έναν Ρουμάνο”.

Η υπόθεση

Μετά το θάνατο του θείου του, ο ήρωας του βιβλίου, προσλαμβάνει τον επί εικοσαετίας 42χρονο υπηρέτη του Μάριο, ως εσωτερικό βοηθό του για όλες τις δουλειές.

Ο ίδιος είναι ένας μοναχικός, χαοτικός τύπος αφοσιωμένος στην καριέρα του, ιδιαίτερα κλειστός στον εαυτό του και στον δικό του κόσμο, όπου ο έρωτας υπάρχει μόνο στο μυαλό του, πάντα συνδυασμένος με φαντάσματα από το παρελθόν.

Οι δυο τους, υπηρέτης και αφεντικό εμφανισιακά μοιάζουν, σαν δυο σταγόνες νερό, κάτι που δεν αργούν να συνειδητοποιήσουν.

Στην αρχή ο Μάριος, υποτακτικός, διακριτικός, αμίλητος, κρατάει άψογα το νοικοκυριό πάντα με κατεβασμένο το κεφάλι καταπίνοντας κάθε παραξενιά και προσβολή. Με κάθε τρόπο δείχνει την ευγνωμοσύνη του στο νέο του “αφεντικό” που δεν τον άφησε στους πέντε δρόμους.

Χάος σε σκοτεινά μονοπάτια

Κάποια στιγμή οι δυο άντρες αρχίζουν να έρχονται πιο κοντά, όταν ο “κύριος” ερωτεύεται μια κοπέλα που γνωρίζει μέσα από site γνωριμιών. Ενθουσιάζεται με την ανταπόκριση της αλλά χάνει την αυτοκυριαρχία του μετά από τα πρώτα ερωτικά φτερουγίσματα νιώθοντας ανέτοιμος να την συναντήσει, μολονότι καιρό τώρα αγωνιζόταν για να βρεθεί με μια γυναίκα.

Εκεί λοιπόν που έχει πετύχει την πραγματοποίηση της μεγαλύτερης επιθυμίας του, αρχίζει να σκέφτεται μέσα στο αδιέξοδο όπου έχει βρεθεί, να ακυρώσει το πρώτο ραντεβού μαζί της που πλέον ακόμα και η σκέψη του καταλήγει να είναι για εκείνον ο χειρότερος εφιάλτης!

Ο εγκέφαλος του κοντεύει να εκραγεί από το άγχος στην προοπτική  κάποιας αλλαγής στη ζωή του.

Ακραίες καταστάσεις

Ο τρόπος που σκαρφίζεται ο ανώνυμος (όχι τυχαία) ήρωας του μυθιστορήματος για να κρατήσει κοντά του το ερωτικό αντικείμενο του πόθου του χωρίς να ζήσει ταυτόχρονα τα άγχη και τις αγωνίες που προηγούνται μιας πρώτης ερωτικής συνάντησης, θα τον φέρει σε ακραίες  καταστάσεις.

Την ίδια ώρα παράξενα γεγονότα ξετυλίγουν σταδιακά τα απρόβλεπτα και σκοτεινά μονοπάτια αυτής της ιστορίας που στην ουσία με μυθιστορηματικό τρόπο διερευνά τις ψυχικές λειτουργίες της ανθρώπινης συμπεριφοράς μέσα από την αλληλεπίδραση με το κοινωνικό περιβάλλον.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δρώμενα στο Σταθμό του Μετρό από το Εθνικό Θέατρο…

Από την Κατερίνα Παπαγεωργίου… Σήμερα το μεσημέρι -Πέμπτη- ,  λίγες μέρες πριν ανέβει στην Επίδαυρο ο “Οιδίπους Τύραννος” του Σοφοκλή από το Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Ρίμας Τούμινας, οι επιβάτες θα ενημερωθούν για τη  παράσταση μέσα από σχετικά δρώμενα στο μετρό Συντάγματος και στη συνέχεια στο μετρό της Ακρόπολης. Συγκεκριμένα, οι[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *