Βιβλίο: “Οι δικές μου λέξεις” του Σταύρου Λαγκαδιανού

Με το προσωπικό συνειρμικό του ύφος, τις λέξεις, την βάση του φωνήματος ή της αφωνίας, άλλοτε τις υμνεί, άλλοτε τις καταβαραθρώνει, μιλώντας πάντα για την δύναμή τους, την ικανή να νοηματοδοτήσει κάθε έκφανση της έσω και έξω ζωής, ενώ ταυτόχρονα αυτές νοηματοδοτούνται από τις εικόνες, τις σκέψεις, τις ανάγκες, τις συμπεριφορές του ανθρώπου, δίνοντας ακόμα και στα άψυχα ανθρωποποιητική λεκτική υπόσταση.

Οι λέξεις ποτέ δεν καταγράφονται, δεν ομολογούνται στο κείμενο, «υπάρχουν», ζωντανές, «αστραποβόλες», όπως γράφει ο ίδιος στο κείμενο.

Ο λόγος του χειμαρρώδης σε πολλά μέρη του κειμένου συνθέτει αυθόρμητες, ανεπιτήδευτες ομoιοκαταληξίες καθώς επιδιώκει την προσωπική του μουσικότητα. Το έργο διαμορφώθηκε και πήρε την τελική μορφή του μετά τον θάνατο του συγγραφέα.

Ο Σταύρος Λαγκαδιανός 

Ο Σταύρος Λαγκαδιανός γεννήθηκε στον Πειραιά το 1954 και πέθανε το 2017. Σπούδασε νομικά και άσκησε το δικηγορικό επάγγελμα μέχρι το 2011. Από την εφηβεία του ασχολήθηκε με τη συγγραφή μικρών, πρωτόλειων διηγημάτων, αλλά αργότερα στράφηκε προς το μυθιστόρημα.

Έχει εκδώσει τα εξής βιβλία: Έν-δυο κάτω, εκδόσεις Εστία 1985, Από το ένα έως το 31, εκδόσεις Εστία 1988, Μόνο με τον άνεμο, εκδόσεις Λιβάνη, Τσαλακωμένο Φουστάνι, εκδόσεις Ίκαρος 2003, Πέρασαν πάνω μου, εκδόσεις Πύλες 2010. Και τα τέσσερα βιβλία απέσπασαν θετικότατες κριτικές, που γράφτηκαν σε εφημερίδες και περιοδικά.

Σημαντικοί σταθμοί της ζωής του υπήρξαν οι στενές σχέσεις φιλίας που ανέπτυξε με σημαντικότατους Έλληνες λογοτέχνες: Έλλη Αλεξίου, Μιχάλη Κατσαρό, Γιάννη Ρίτσο, με τον οποίο συνδέθηκε πολύ στενά από το 1978 έως το θάνατο του ποιητή, φίλου και δασκάλου του, και με τον Οδυσσέα Ελύτη, φιλική σχέση και πάλι μέχρι το θάνατο του ποιητή. Αγαπούσε πολύ την καλλιτεχνική φωτογραφία καθώς τη θεωρούσε αναπόσπαστο κομμάτι της γραφής του.

Στράφηκε ιδιαίτερα στη φωτογραφία δρόμου και στη ζωή των τσιγγάνων, των ηθών, τους των καταυλισμών τους, των ασχολιών τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

7ο ετήσιο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λονδίνου

Περισσότερες από 70 ταινίες και 20 σενάρια παρουσιάζονται τη φετινή χρονιά στο ετήσιο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λονδίνου. Ανεξάρτητο, εναλλακτικό, προοδευτικό και δημιουργικό, το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λονδίνου είναι έτοιμο να ανοίξει τις πόρτες του και να υποδεχτεί το κοινό του, στις 6 Οκτωβρίου, πάντα πιστό στο στόχο του: να[…]

Περισσότερα »

Απαλλάσσεται από τα καθήκοντά του ο Πρόεδρος του Ε.Φ. Γ. Αντωνακόπουλος

Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά απαλλάσσεται από τα καθήκοντά του ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ελληνικού Φεστιβάλ Α.Ε. κ. Γιώργος Αντωνακόπουλος. Τη θέση του αναλαμβάνει η έως τώρα Αντιπρόεδρος και καθηγήτρια του New York University κ. Ελένη Θεοδωράτου.

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *