Βιβλίο… Το σκλαβάκι της Κνωσού (εκδ. Πατάκη)

Από την Κατερίνα Παπαγεωργίου

Βραβευμένο βιβλίο για παιδιά που διαβάζεται ευχάριστα και από ενήλικες “Το σκλαβάκι της Κνωσού” της Ελένης Κατσαμά, (εκδ. Πατάκη) μας μεταφέρει στην εποχή του Μίνωα. Ήρωας του βιβλίου ο μικρός Αισά που αιχμαλωτίζεται από πειρατές στις ακτές της Αφρικής για να πουληθεί στη συνέχεια ως σκλάβος στα παλάτια της Κνωσού.

Ο Αισά, που μας εξιστορεί τις περιπέτειες του, ζει στα μαγειρεία, τριγυρίζει με τις φίλες του την Ηώ και την ξανθή σαν στάχυ και αδύνατη σαν σκαθάρι Αγάθη στα υπόγεια του παλατιού, στους δρόμους της πόλης κι έξω από τα τείχη, γνωρίζει από κοντά τον Μίνωα σχηματίζοντας την εντύπωση πως είναι ένα αδύναμο γεροντάκι με ποντικίσια όψη, εικόνα κόντρα σ’ ότι είχε φανταστεί.

Το χειρότερο όμως απ’ όλα είναι πως θα ζήσει τον φόβο του πολέμου μέσα από την καταστροφή του μινωικού πολιτισμού τόσο από τον στόλο των κατακτητών όσο κι από τις δυνάμεις της φύσης.

Ανατροπές και συναίσθημα

Η ιστορία του μικρού Αισά λίγο πριν το άδοξο τέλος του λαμπρού μινωικού πολιτισμού συντροφεύει τα παιδιά μέσα από μια ζωντανή, άμεση, λιτή αλλά και κινηματογραφική γραφή, χωρίς διδαχές και μηνύματα.

Πρόκειται για μια καλογραμμένη ιστορία με συναίσθημα αλλά και πληροφορίες γύρω από την Μινωική εποχή, απρόβλεπτη και με αιφνιδιαστικές ανατροπές. Σε μια από αυτές, ο Μίνωας, λίγο πριν έρθει το τέλος του, χαρίζει στο σκλαβάκι την ελευθερία του. Κοντά στον μικρό Αισά και πλάι στην Ηω και στην Αγάθη συναντάμε έναν ακόμα ήρωα του βιβλίου τον μοναχικό και παρορμητικό Αίμωνα Χαλκέα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η ιστορία του Ουέιντ Ουίλσον… βασισμένη στον αντί-ήρωα Deadpool

Ο πιο αντισυμβατικός cine-χαρακτήρας όλων των εποχών έρχεται να ταράξει τα νερά της μεγάλης οθόνης από τις 18 Φεβρουαρίου του 2016. Βασισμένο στον πιο αντισυμβατικό αντί-ήρωα της Marvel Comics, το «Deadpool» αφηγείται την ιστορία του Ουέιντ Ουίλσον, ενός πρώην πράκτορα των Ειδικών Δυνάμεων και νυν μισθοφόρου, ο οποίος, μετά από ένα[…]

Περισσότερα »

ΚΘΒΕ: Οι «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου το πρόγραμμα της περιοδείας

Οι «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου, μια εξαιρετικά δυνατή πολιτική τραγωδία, που το κοινό δεν έχει την ευκαιρία να δει συχνά, είναι η καλοκαιρινή παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Η παράσταση ανεβαίνει σε μια νέα, σύγχρονη μετάφραση του ποιητή Γιώργου Μπλάνα και σε σκηνοθεσία του διεθνούς φήμης Λιθουανού σκηνοθέτη[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *