Βιβλίο… Το σκλαβάκι της Κνωσού (εκδ. Πατάκη)

Από την Κατερίνα Παπαγεωργίου

Βραβευμένο βιβλίο για παιδιά που διαβάζεται ευχάριστα και από ενήλικες “Το σκλαβάκι της Κνωσού” της Ελένης Κατσαμά, (εκδ. Πατάκη) μας μεταφέρει στην εποχή του Μίνωα. Ήρωας του βιβλίου ο μικρός Αισά που αιχμαλωτίζεται από πειρατές στις ακτές της Αφρικής για να πουληθεί στη συνέχεια ως σκλάβος στα παλάτια της Κνωσού.

Ο Αισά, που μας εξιστορεί τις περιπέτειες του, ζει στα μαγειρεία, τριγυρίζει με τις φίλες του την Ηώ και την ξανθή σαν στάχυ και αδύνατη σαν σκαθάρι Αγάθη στα υπόγεια του παλατιού, στους δρόμους της πόλης κι έξω από τα τείχη, γνωρίζει από κοντά τον Μίνωα σχηματίζοντας την εντύπωση πως είναι ένα αδύναμο γεροντάκι με ποντικίσια όψη, εικόνα κόντρα σ’ ότι είχε φανταστεί.

Το χειρότερο όμως απ’ όλα είναι πως θα ζήσει τον φόβο του πολέμου μέσα από την καταστροφή του μινωικού πολιτισμού τόσο από τον στόλο των κατακτητών όσο κι από τις δυνάμεις της φύσης.

Ανατροπές και συναίσθημα

Η ιστορία του μικρού Αισά λίγο πριν το άδοξο τέλος του λαμπρού μινωικού πολιτισμού συντροφεύει τα παιδιά μέσα από μια ζωντανή, άμεση, λιτή αλλά και κινηματογραφική γραφή, χωρίς διδαχές και μηνύματα.

Πρόκειται για μια καλογραμμένη ιστορία με συναίσθημα αλλά και πληροφορίες γύρω από την Μινωική εποχή, απρόβλεπτη και με αιφνιδιαστικές ανατροπές. Σε μια από αυτές, ο Μίνωας, λίγο πριν έρθει το τέλος του, χαρίζει στο σκλαβάκι την ελευθερία του. Κοντά στον μικρό Αισά και πλάι στην Ηω και στην Αγάθη συναντάμε έναν ακόμα ήρωα του βιβλίου τον μοναχικό και παρορμητικό Αίμωνα Χαλκέα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βιβλίο: Το “Αηδόνι” της Kristin Hannah

Από την Κατερίνα Παπαγεωργίου… Διαβάζοντας αυτό το μυθιστόρημα (εκδ.Κλειδάριθμος) που αναφέρεται με πολύ συναίσθημα αλλά και ρεαλισμό στα σκληρά χρόνια που ζούσαν οι γάλλοι κατα την διάρκεια

Περισσότερα »

Ι.Ν. Eυαγγελιστρίας Πειραιώς: Σεμινάριο Διεύθυνσης Xορωδίας

Tο Πνευματικό Kέντρο Eυαγγελιστρίας Πειραιώς με σκοπό την κατάρτιση Διευθυντών Xορωδιών και ιδιαίτερα νέων που σκοπεύουν να στελεχώσουν Xορωδίες από την υπεύθυνη θέση του Διευθυντού, διοργανώνει Σεμινάριο Διεύθυνσης Xορωδίας. Tο Σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Kέντρο Eυαγγελιστρίας Πειραιώς (Bούλγαρη 50, όπισθεν του Iερού Nαού) από 1 – 29 Oκτωβρίου κάθε[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *