Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Βόζεμπεργκ: Τι είπε για ελληνοτουρκικά, συμφ. των Πρεσπών και εργασιακά (ηχητικό)

0 σχόλια ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Επιμέλεια: Συμεών Πεϊμανίδης.

Στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρθηκε, μιλώντας στο Κανάλι Ένα και την εκπομπή «Προπαντός ψυχραιμία», με τον Νίκο Μπαρδούνια, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ελίζα Βόζεμπεργκ. Παράλληλα, η γαλάζια ευρωβουλευτής εκτίμησε πως θα έχουμε ένα ήρεμο καλοκαίρι, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι η Τουρκία δεν μπορεί να προβεί σε αψυχολόγητες ενέργειες.

Εκκινώντας από ένα σχολιασμό για το τετ-α-τετ Μητσοτάκη-Ερντογάν, η κα. Βόζεμπεργκ αρκέστηκε στο να σχολιάσει πως η συνάντηση διεξήχθη σε καλό κλίμα και επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδος που την θέλει να επιθυμεί τον διάλογο, έχοντας ως γνώμονα το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας (UNCLOS) και τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Επίσης, κατά την άποψη της ευρωβουλευτού, παρά τον σημαντικό γεωπολιτικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, η αναξιοπιστία του «σουλτάνου» είναι αυτή που μοιραία δημιουργεί το αίσθημα της επιφυλακτικότητας. Προς επίρρωση του ισχυρισμού αυτού, η κα. Βόζεμπεργκ ανέφερε πως παρατηρείται μια διγλωσσία του Ρ.Τ. Ερντογάν. Χρησιμοποιεί, δηλαδή, ήπια γλώσσα στο εξωτερικό, ώστε να φαίνεται διαλλακτικός, ενώ στο εσωτερικό επιλέγει τις ανθελληνικές εμπρηστικές δηλώσεις.

Το νομοσχέδιο για τα εργασιακά.

Ερωτηθείσα για το επίμαχο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, που έχει αν μη τι άλλω εγείρει αντιδράσεις, η Ελίζα Βόζεμπεργκ επικεντρώθηκε στα άρθρα «κοινής αποδοχής», όπως η ψηφιακή κάρτα εργασίας, λέγοντας πως η αντιπολίτευση εάν δεν τα ψηφίσει, θα βρεθεί εκτεθειμένη. «Δεν είναι ωραίο να δαιμονοποιούμε την εργοδοσία», πρόσθεσε για το ζήτημα αυτό η Ευρωβουλευτής και δήλωσε ενοχλημένη με αυτούς που προβάλλουν την επιχειρηματολογία της «πληρωμής με ρεπό» αντί χρημάτων. Πάντως, η ίδια δεν απέκλεισε την οδό των ερμηνευτικών διατάξεων, ώστε να διορθωθούν εν ευθέτω χρόνω τα κακώς κείμενα.

Η συμφωνία των Πρεσπών με αφορμή το… Euro.

Στην έντονη αντίδραση του Έλληνα ΥΠ.ΕΞ., για την εμφάνιση της εθνικής ομάδας της Βόρειας Μακεδονίας με τον όρο «Μακεδονία» (χωρίς, δηλαδή, τον γεωγραφικό προσδιορισμό) από την κρατική τηλεόραση των γειτόνων μας,στάθηκε η Ε. Βόζεμπεργκ. Ανάγοντας το θέμα σε επίπεδο διακρατικό, η ίδια τόνισε πως η συμφωνία των Πρεσπών είναι δεσμευτική, παρότι δεν αρέσει ούτε στην ίδια -που κατά την κύρωσή της είχε διαμαρτυρηθεί έντονα- ούτε προφανώς σε άλλα στελέχη της Λ. Πειραιώς. «Το κακό όμως έχει ήδη γίνει. Τα σκόπια μπήκαν στο ΝΑΤΟ», συνέχισε. Κλείνοντας το θέμα αυτό, η κα. Βόζεμπεργκ υπενθύμισε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση επιτηρεί την τήρηση της συμφωνίας των Πρεσπών και παρεμβαίνει όπου χρειάζεται. Δεν δύναται όμως να ακυρώσει τον διεθνή της χαρακτήρα.

 

Σχετικά Αρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες:, , , , ,