Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Βραβεία στους κορυφαίους Έλληνες εφευρέτες

0 σχόλια ΕΛΛΑΔΑ

Του Σπύρου Μιχαλόπουλου

Οι Έλληνες εφευρέτες που διακρίθηκαν με τον κόπο και το έργο τους τιμήθηκαν χθες στην  τελετή της “4ης Βράβευσης Ελλήνων Εφευρετών”, την οποία διοργάνωσε ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ). 

Ο ΟΒΙ βράβευσε  τους εφευρέτες που επιλέχθηκαν μετά από αξιολόγηση 200 περίπου αιτήσεων και εισήγηση της Επιτροπής Αξιολόγησης Εφευρέσεων. Την εισήγηση της αρμόδιας Επιτροπής ενέκρινε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Η φετινή βράβευση συνέπεσε με με την επέτειο 100 χρόνων από την πρώτη κατοχύρωση εφεύρεσης με Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας στην Ελλάδα.

Τα Βραβεία (ίσης βαρύτητας), που αντιστοιχούν σε χρηματικά έπαθλα, έλαβαν τρεις κατηγορίες εφευρετών, οι οποίοι πραγματοποίησαν την εφεύρεση:

 1. Στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος για λογαριασμό Πανεπιστημίου ή Ερευνητικού Κέντρου.
 2. Ως εργαζόμενοι σε Μικρομεσαία Επιχείρηση.
 3. Ως ανεξάρτητα φυσικά πρόσωπα.

Οι εφευρέτες που ξεχώρισαν, καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τεχνολογικών πεδίων, όπως είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας,  η Ηλεκτρομαγνητική Ενέργεια, η Ορθοδοντική Ιατρική, η Ιατρική, η Αγροδιατροφή, ενώ προέρχονται από διαφορετικά γεωγραφικά σημεία της χώρας, όπως είναι η Αττική, η Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, η Πάτρα και το Ρέθυμνο.

Ακολουθούν τα ονόματα των εφευρετών και οι τίτλοι των εφευρέσεων που διακρίθηκαν:

Κατηγορία: Στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος για λογαριασμό Πανεπιστημίου ή Ερευνητικού Κέντρου

 1. Αριθμός ΔΕ: 1009480 με ημερομηνία κατάθεσης 17.02.2017

Τίτλος Εφεύρεσης: Μέθοδος Κατασκευής Ολοκληρωμένου Πλασμο-Φωτονικού Βιοαισθητήρα και Συσκευή για το Σκοπό αυτό

 • Τσιώκος Δημήτριος
 • Πλέρος Νίκος
 • Ντάμπος Γιώργος
 • Κετζάκη Δήμητρα
 • Anna Lena Giesecke
 1. Αριθμός ΔΕ: 1009865 με ημερομηνία κατάθεσης 7.04.2017

Τίτλος Εφεύρεσης: Ηλεκτροαγώγιμες Υδρογέλες Βασιζόμενες σε Συμπολυμερή Πολύ (Θειοφαινίου) – Πολύ (Ακρυλικού Νατρίου) για Βιοηλεκτρονικές Εφαρμογές

 • Γρηγορίου Βασίλειος
 • Χώχος Χρήστος
 • Σπανός Μιχαήλ

Κατηγορία: Μικρομεσαία Επιχείρηση (ΜμΕ)

 1. Αριθμός ΔΕ: 1009687 με ημερομηνία κατάθεσης 22.04.2019

Τίτλος εφεύρεσης: Σύνθετη Αποσπώμενη Κινητή Βάση Κυψέλης Μελισσών

 • Βασίλειος Κωσταμένας
 • Μιχαήλ Αγγέλης
 1. Αριθμός Αίτησης ΔΕ: 20180100563 με ημερομηνία κατάθεσης 18.12.2018

Τίτλος εφεύρεσης: Αυτόματο Σύστημα Αποθήκευσης Αιολικής και Φωτοβολταϊκής Ενέργειας για Αδιάκοπη Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας και Παροχή Ενεργειακής Αυτονομίας

 • Πήττας Νικόλαος

Κατηγορία: Ανεξάρτητο Φυσικό Πρόσωπο

 1. Αριθμός Αίτησης ΔΕ: 20180100148 με ημερομηνία κατάθεσης 04.04.2018

Τίτλος εφεύρεσης: Κράματα Υψηλής Εντροπίας Σπάνιων Γαιών και Κράματα Μεταβατικών Στοιχείων ως Δόκιμα Στοιχεία για τη Σύνθεση Νέων Μαγνητικών Φάσεων για Μόνιμους Μαγνήτες

 • Νιάρχος Δημήτριος
 1. Αριθμός ΔΕ: 1009833 με ημερομηνία κατάθεσης 8.11.2019

Τίτλος εφεύρεσης: Εξωστοματική Ορθοπεδική Συσκευή Άμεσης Έλξης των Άνω Γνάθου και Έμμεσης της Κάτω

 • Κουτζόγλου Στυλιανός
 • Κουτζόγλου Ελένη

Η αξιολόγηση των εφευρέσεων από  ειδική Επιτροπή έγινε με βάση τα παρακάτω κριτήρια:

 • Εμπεριέχουν ιδιαίτερη εφευρετική δραστηριότητα.
 • Έχουν σημαντικές προοπτικές για να συμβάλλουν στην τεχνολογική και βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας.
 • Η Έκθεση Έρευνας δεν περιέχει έγγραφα της προϋπάρχουσας στάθμης της τεχνικής που προσβάλουν το νέο ή το εφευρετικό της εφεύρεσης (κατηγορίες Χ ή Υ).

Στις δηλώσεις του στη χθεσινή εκδήλωση ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε μεταξύ άλλων:

Κατά την ομιλία του, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε:

«-Τα έφερε έτσι η μοίρα και όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης μου ζήτησε να αναλάβω το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, την ίδια μέρα πήραμε στο Υπουργείο και την τότε Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, όπου μαζί με την Γενική Γραμματεία Ένωσης Τεχνολογίας, πήραμε και πάλι την εποπτεία του Ιδρύματος των Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και έτσι και στη νέα μου Υπουργική θητεία συνέχισα τους στενούς δεσμούς με το Ίδρυμα.

-Οι στόχοι που είχαμε να αυξηθούν τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας επιτυγχάνονται και πηγαίνουμε από το ένα ρεκόρ στο άλλο, κάτι που δεν ήταν αυτονόητο.

Η Ελλάδα, δυστυχώς, παρέμενε πολύ κάτω του Ευρωπαϊκού μέσου όρου σε διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Κάτι που είναι και οξύμωρο για έναν λαό ο οποίος έχει και υψηλό επίπεδο μόρφωσης, αλλά και εφευρετικότητα που γενικώς αναγνωρίζεται.

Άρα, προφανώς το θεσμικό πλαίσιο δεν ευνοούσε στο να μπορέσει κάποιος να οδηγήσει τον πνευματικό του μόχθο προς αυτή την κατεύθυνση και βλέπουμε μία σημαντική πρόοδο από τη δουλειά που κάνει η παρούσα ηγεσία του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας. Και βεβαίως να πω ότι και τα βραβεία και το χρηματικό έπαθλο που τα συνοδεύει, είναι και αυτό μία έμπρακτη στήριξη του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας στους ανθρώπους οι οποίοι αποφασίζουν να διαθέσουν τον πνευματικό τους μόχθο για να κάνουν κάτι που είναι χρήσιμο στην κοινωνία.

-Ένα από τα μεγάλα οράματα του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά πιστεύω ένα όραμα που το συμμεριζόμαστε όλοι πια στη χώρα, είναι η Ελλάδα σιγά – σιγά να γίνει μία χώρα καινοτομίας. Είναι να γίνει μία χώρα που θα πρωταγωνιστήσει στο σύγχρονο κόσμο που αλλάζει με τόσο μεγάλη ταχύτητα, αλλά και που δίνει πολύ μεγάλες ευκαιρίες.”

Σχετικά Αρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες:, ,