Βραζιλία: Τέλος στα μεγάλα φράγματα στον Αμαζόνιο

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας θα σταματήσει να κατασκευάζει μεγάλα φράγματα στον Αμαζόνιο, σύμφωνα με δηλώσεις δύο υψηλά ιστάμενων κυβερνητικών στελεχών στη μεγαλύτερη εφημερίδα της Βραζιλίας, O Globo.

Ο Λουίζ Αουγκούστο Μπαρόσο, πρόεδρος του ομοσπονδιακού οργανισμού ενεργειακού προγραμματισμού, δήλωσε ότι ο οργανισμός αποφάσισε να κάνει ένα βήμα πίσω για να αναθεωρήσει τη διαδικασία σχεδιασμού μεγάλων υδροηλεκτρικών φραγμάτων. «Υπάρχει η θεωρία ότι κάθε υδροηλεκτρική ενέργεια είναι καλή και φθηνή. Μελετάμε για να δούμε αν ισχύει αυτό για όλα τα έργα. Δεν πρόκειται να φτιάξουμε κανένα φράγμα χωρίς τις κατάλληλες συνθήκες», πρόσθεσε.

«Δεν έχουμε προκαταλήψεις ενάντια στα μεγάλα έργα, αλλά πρέπει να σεβαστούμε την κοινωνική επιθυμία να περιορίσουμε αυτά τα έργα. Δεν είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε κινήσεις που αγνοούν το κόστος και τους κινδύνους τους» δήλωσε με τη σειρά του ο εκτελεστικός γραμματέας του Υπουργείου Ορυχείων και Ενέργειας της Βραζιλίας, Πάουλο Πεντρόσα.

«Αν επιβεβαιωθεί, αυτή η ανακοίνωση αποτελεί σημαντική νίκη για τους αυτόχθονες πληθυσμούς, τους ακτιβιστές και τις κοινότητες των ποταμών στη Βραζιλία. Η ανακοίνωση της κυβέρνησης της Βραζιλίας επικυρώνει ό, τι γνωρίζουν εδώ και χρόνια οι επιστήμονες, οι αυτόχθονες ακτιβιστές και οι οικονομολόγοι: ότι αυτά τα δαπανηρά, διεφθαρμένα υδροηλεκτρικά έργα καταστρέφουν τις ζωές, την βιωσιμότητα και το ζωντανό οικοσύστημα του Αμαζονίου, τους πνεύμονες του πλανήτη. Η Βραζιλία μπορεί να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες χωρίς τεράστια φράγματα, και τώρα θα έχει τελικά την ευκαιρία. Είναι επιτακτική ανάγκη η Βραζιλία να προστατεύσει τα ποτάμια της και την τεράστια βιοποικιλότητά τους, τα οποία είναι όλο και πιο εύθραυστα στην εποχή της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε η Κέιτ Χόρνερ, εκτελεστική διευθύντρια της μη κυβερνητικής οργάνωσης International Rivers

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρόδος: Άγνωστοι σκότωσαν 14 ελάφια

 Ένα φρικτό συμβάν έχει συγκλονίσει τη Ρόδο, όπου άγνωστοι δράστες σκότωσαν 14 ελάφια σε δασική περιοχή του νησιού. Οι υπάλληλοι των αρμοδίων υπηρεσιών που τα εντόπισαν έμεινα άναυδοι μπροστά σε αυτό που αντίκρισαν. Σύμφωνα με την rodiaki, τα περισσότερα ελάφια βρέθηκαν σε κατάσταση αποσύνθεσης, ενώ ανάμεσά τους βρίσκονταν και μικρά[…]

Περισσότερα »

“Κάθε δάσος θέλει το δικό του είδος δέντρου για αναδασωση”

Σε 12.600 ανέρχονται τα στρέμματα που κάηκαν σε Μάτι και Νέο Βουτζά. Στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής τίποτα δεν θυμίζει πλέον το πευκόφυτο τοπίο που χαίρονταν κάτοικοι και παραθεριστές.

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *