Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Βρέθηκε επενδυτής για τον πύργο του Πειραιά

0 σχόλια ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ

Επιτέλους! Από τη χθεσινή συνεδρίαση (29-7-2019) του Δημοτικού Συμβουλίου, που ήταν η τελευταία με τη σημερινή του σύνθεση βγήκε «λευκός καπνός» για το θέμα της αξιοποίησης του Πύργου που ταλανίζει εδώ και μισό αιώνα περίπου τον Πειραιά.

Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος Γιάννης Μώραλης απαντώντας σε ερώτηση του Δημοτικού Συμβούλου της μείζονας μειοψηφίας, Κυριάκου Μανωλάκου, αποκάλυψε ότι στον τελευταίο δημόσιο διεθνή διαγωνισμό που είχε διενεργήσει ο Δήμος πριν τρείς μήνες υπήρξε ανταπόκριση και ήδη ένα κοινοπρακτικό σχήμα έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και έχει καταθέσει τον σχετικό πλήρη φάκελο.

Όπως είπε ο κ. Μώραλης και άλλες δύο εταιρείες εκδήλωσαν ενδιαφέρον αλλά ζήτησαν παράταση στην προθεσμία υποβολής των προσφορών η οποία δεν δόθηκε γιατί η Κοινοπραξία που είχε καταθέσει φάκελο στις προβλεπόμενες ημερομηνίες θα προσέφευγε στη Δικαιοσύνη και θα έβγαζε το διαγωνισμό άκυρο.   Έτσι θα αξιολογηθεί η μοναδική πρόταση που κατατέθηκε και που όλα δείχνουν ότι είναι σοβαρή και θα δώσει λύση στο πρόβλημα.

Ενστάσεις, όπως είπε ο Δήμαρχος, δεν υπήρξαν και η προσφορά της ενδιαφερόμενης κοινοπραξίας θα είχε αξιολογηθεί εάν δεν είχαν παραιτηθεί οι δύο διευθυντές του Δήμου που είχα οριστεί ως Επιτροπή Αξιολόγησης.   Οι δύο διευθυντές όταν ήρθε η ώρα της αξιολόγησης διαπίστωσαν ότι το αντικείμενο που τους είχε ανατεθεί ήταν έξω από το επίπεδο των γνώσεων τους και φοβούμενοι ότι δεν θα τα καταφέρουν δήλωσαν αδυναμία να συνεχίσουν.  Έτσι θα αναζητηθεί εξειδικευμένο γραφείο αξιολογήσεων για να ολοκληρώσει σύντομα το έργο.

Εφόσον η πρόταση που υποβλήθηκε καλύπτει τις προδιαγραφές που έχει θέσει ο Δήμος, ο διαγωνισμός θα κατακυρωθεί στον μοναδικό ενδιαφερόμενο και θα αρχίσει η διαδικασία της υπογραφής της σύμβασης μεταξύ του Δήμου Πειραιά και της Κοινοπραξίας.

Στον πύργο δεν παρατηρήθηκε το παραμικρό πρόβλημα από τον σεισμό

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος,  η επικεφαλής του συνδυασμού «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ», Ελπίδα Παντελάκη, τόνισε ότι κατά τη διάρκεια του τελευταίου σεισμού υπήρξε κίνδυνος εγκλωβισμού ατόμων στο κτήριο καθώς στο ισόγειο στεγάζονται το Δημοτολόγιο, το ΚΕΠ κλπ και οι εργαζόμενοι εκεί διαπίστωσαν ότι οι έξοδοι κινδύνου ήταν κλειδωμένες.

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Κυριάκος Σιγαλάκος, είπε ότι από τον έλεγχο που έχει γίνει μέχρι στιγμής στο κτήριο δεν παρατηρήθηκε το παραμικρό πρόβλημα και υπογράμμισε ότι οι έξοδοι κινδύνου είχαν κλείσει από αντικείμενα που είχαν τοποθετηθεί από κάποιους που τις χρησιμοποιούσαν ως αποθήκες.   Καθαρίσαμε τους χώρους από τα αντικείμενα αυτά, συνέχισε, αποκαταστήσαμε την πρόσβαση και τις ξεκλειδώσαμε.

Ο Δήμαρχος, Γιάννης Μώραλης, τόνισε ότι ο Δήμος ψάχνει εδώ και χρόνια ακίνητα στο κέντρο για να στεγάσει τις υπηρεσίες του που βρίσκονται στον Πύργο αλλά τα ενοίκια είναι πολύ ψηλά και τα κατάλληλα κτήρια σπανίζουν.   Όμως, όπως είπε, με τα ενοίκια που θα εισπράττει από τον Πύργο θα μπορεί πληρώνει ακόμα και πολύ υψηλά ενοίκια για να στεγάσει τις υπηρεσίες του.

H Κυβέρνηση πριμοδοτεί τους Δήμους με 1,8 δις ευρώ επιπλέον το χρόνο

Σε οικονομικό μαρασμό θα οδηγήσει το Δήμο η Κυβέρνηση αν εφαρμόσει την εξαγγελία της ότι θα αντικαταστήσει τους Κ.Α.Π. με τον ΕΝΦΙΑ τον οποίο θα αποδίδει πλέον στους Δήμους κατάγγειλε ο σύμβουλος του συνδυασμού «ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΑΣ», Δημήτρης Γκερλές.   Αιτιολογώντας την καταγγελία του ανέφερε ότι ο ΕΝΦΙΑ αποφέρει σήμερα στο Κράτος 2,9 δις ευρώ ετησίως ενώ οι ΚΑΠ αποδίδουν στους ΟΤΑ 3,2 δις ευρώ το χρόνο.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Τάσος Κάρλες, του είπε ότι κάτι δε λέει καλά γιατί οι ΚΑΠ, όπως τους είχε πετσοκόψει η προηγούμενη Κυβέρνηση ήταν μόλις 1,1 δις ευρώ το χρόνο και όχι 3,2 δις όπως ανέφερε.

Μακάρι,  τόνισε, να ήταν 3,2 δις.  Θα είχαμε τη χρυσή εποχή της Αυτοδιοίκησης.  Δυστυχώς όμως είναι μόλις 1,1 δις ευρώ.  Αυτό σημαίνει, υπογράμμισε ο κ. Κάρλες ότι με τον ΕΝΦΙΑ τα έσοδα των Δήμων θα είναι δύο φορές περίπου περισσότερα από αυτά που εισπράττουν σήμερα μέσω των Κ.Α.Π.

Ουσιαστικά η Κυβέρνηση πριμοδοτεί τους Δήμους με 1,8 δις ευρώ επιπλέον το χρόνο. 

Στη μέση άφησε η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ τα έργα στην Τσαμαδού

Μισό έχει μείνει το έργο της ανακατασκευής και διαμόρφωσης της οδού Τσαμαδού, το οποίο άρχισε να κάνει η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ως ανταποδοτικό, λόγω του τραμ από την Εθνικής Αντιστάσεως μέχρι τη Γρηγορίου Λαμπράκη αλλά τελικά έκανε μόνο το τμήμα από την Εθνικής Αντιστάσεως μέχρι των Ηρώων Πολυτεχνείου και αυτό τόσο πρόχειρα που το οδόστρωμα έχει κάνει ήδη βαθουλώματα!

Τα υπόλοιπα τμήματα από την Γούναρη μέχρι την Εθνικής Αντιστάσεως και από την Ηρώων Πολυτεχνείου μέχρι τη Γρηγορίου Λαμπράκη θα αναγκαστεί να τα κάνει ο Δήμος, όπως είπε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο κ. Μώραλης, για να μην φαίνεται ημιτελές το έργο. 

Ανάγκη αλλαγής νομοθεσίας για τα ετοιμόρροπα – διατηρητέα κτίρια

Το ετοιμόρροπο κτήριο στην Ομηρίδου Σκυλίτση που είναι κίνδυνος θάνατος για πεζούς και οχήματα και από το οποίο έπεσαν κομμάτια της οροφής στο δρόμο κατά τον τελευταίο σεισμό, έφερε στο φως την απίστευτη πραγματικότητα που βιώνει η ελληνική κοινωνία με την παράλογη, θα λέγαμε σε αρκετές περιπτώσεις, νομοθεσία που επικρατεί.  Ακούστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, το κτήριο αυτό έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο από το ΚΑΣ και κανένας δεν μπορεί  να πειράξει σε αυτό ούτε… τούβλο.

Ο Δήμος επανειλημμένα έχει επιχειρήσει να το υποστυλώσει για να μη γίνει ζημία αλλά προσκρούει στην νομοθεσία που αναφέρει ρητά ότι μόνον το Υπουργείο Πολιτισμού μπορεί να παρέμβει.  Επειδή όμως το Υπουργείο δεν έχει χρήματα και δεν μπορεί να κάνει τίποτα έχει αφήσει το κτήριο στη τύχη του.  Επειδή τέτοια κτήρια υπάρχουν πολλά στον Πειραιά όσο και στην υπόλοιπη χώρα, μήπως θα έπρεπε να ήταν πιο ευέλικτη η νομοθεσία και να επιτρέπει να γίνονται επεμβάσεις, αν πρόκειται για λόγους ασφαλείας;

Εργασίες στον Σταυρό στην Πειραϊκή

Τελικά το μνημείο μπροστά στο ναό του Αγίου Νικολάου, που εγκαινιάστηκε πρόσφατα λέγεται μνημείο του «ΑΦΑΝΟΥΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥ» και ο Σταυρός στην Πειραϊκή είναι το μνημείο του αφανούς ναύτη.

Αυτό διευκρινίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο αποφάσισε να γίνουν εκτεταμένες εργασίες στον Σταυρό προκειμένου να αποκατασταθούν κάποιες ζημιές που έχει από τα  χρόνια και να γίνει μια συνολική ανακαίνισή του με παράλληλο καθαρισμό και τακτοποίηση του περιβάλλοντος χώρου, με τη συνεργασία φυσικά της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας γιατί το μνημείο είναι τοποθετημένο πάνω στα Μακρά Τείχη.

 

ΝΙΚΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ

Σχετικά Αρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.

Ετικέτες:, , , ,