Βρούτσης: Παρελθόν ο νόμος Κατρούγκαλου

Με την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό, ο νόμος Κατρούγκαλου θα είναι παρελθόν, τόνισε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης τοποθετούμενος στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής όπου οι αρμόδιες επιτροπές, άρχισαν την επεξεργασία του νομοσχεδίου με τίτλο «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ψηφιακός μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.)». Το νομοσχέδιο επηρεάζει θετικά το σύνολο της κοινωνίας, είπε ο κ. Βρούτσης.

Με αφορμή και την αναλογιστική μελέτη, που «για πρώτη φορά ιστορικά» κατατέθηκε σε σχετικό νομοσχέδιο, ο κ. Βρούτσης βεβαίωσε ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη της χώρας μειώνεται μεσομακροπρόθεσμα, ως προς το ΑΕΠ, και πολύ σύντομα φτάνει στον μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών. «Αρα διασφαλίζει όλες τις συντάξεις έως το 2070», πρόσθεσε.

Σημείωσε, επίσης, ότι μεσομακροπρόθεσμα, το σύνολο της ανταπόδοσης του ασφαλιστικού, δηλαδή η δαπάνη του ασφαλιστικού, που αφορά το κομμάτι της ανταπόδοσης, έρχεται δημοσιονομικά ισορροπημένα, και καλύπτεται από τις εισφορές. «Αυτό σημαίνει απόλυτη εξυγίανση. Η ανταπόδοση του ασφαλιστικού συστήματος της Ελλάδας θα καλύπτεται μόνο από εισφορές ενώ η εθνική σύνταξη θα είναι κρατικός προϋπολογισμός».

“Με το νέο ασφαλιστικό οι ασφαλιστικές εισφορές μειώνονται”

Περιγράφοντας σε γενικές γραμμές το νομοσχέδιο, ο κ. Βρούτσης είπε ότι με το νέο ασφαλιστικό οι ασφαλιστικές εισφορές μειώνονται, και θα μειωθούν ακόμα 4% έως το 2023. Όσο για τις αναμενόμενες αυξήσεις στις συντάξεις είπε ότι αυτές θα προκύψουν για εκείνους με 30 έτη και μία ημέρα. Όσοι έχουν προσωπική διαφορά, αυτή θα μειωθεί μέσα από τον συμψηφισμό, επισήμανε, δε, ότι από 1/1/2023 που έρχονται αυξήσεις λόγω τιμαριθμικής αναπροσαρμογής και ΑΕΠ, θα επιταχυνθεί η γρηγορότερη αύξηση των συντάξεων.

Αύξηση θα δοθεί και στην επικουρική σύνταξη, και αυτό αφορά 280.000 συνταξιούχους, είπε ο κ. Βρούτσης λέγοντας ότι η αύξηση αυτή θα κυμανθεί από 5-200 ευρώ ή 99,5 ευρώ μεσοσταθμικά.

Απαντώντας στην κριτική για κατάργηση της 13ης σύνταξης, είπε ότι δεν υπήρξε ποτέ. Μια 13η σύνταξη στοιχίζει 2,3 δισ. ευρώ, ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση έδωσε 970 εκατ. ευρώ. «Δεν ήταν 13η σύνταξη αλλά προεκλογικό επίδομα για την προσέλκυση της ψήφου των συνταξιούχων», ανέφερε ο κ. Βρούτσης, λέγοντας ότι «όσα χρήματα θα δίνονται, αυτό θα γίνεται με ασφαλιστικούς κανόνες και όχι με όρους κατανομής».

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

K.Μητσοτάκης: Από καφενείο σε καφενείο για Σκοπιανό και… εκλογές

Με το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων να κυριαρχεί την εβδομάδα που αρχίζει στην πολιτική και διπλωματική ατζέντα, ο πρόεδρος της ΝΔ με μια διπλή κίνηση θα επιχειρήσει να ξεκαθαρίσει στο ανώτερο επίπεδο τόσο τη στάση του κόμματος του στο εθνικό ζήτημα, όσο και τις επόμενες κινήσεις του, για όσο[…]

Περισσότερα »

Παράθυρο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ ανοίγει ο Τσίπρας

Λιγότερο απόλυτος στο θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών εμφανίζεται πλέον ο Αλέξης Τσίπρας. Όπως προέκυψε από τη συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Πέμπτης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αφήνει ανοιχτό παράθυρο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, υπό κάποιους όρους. Στη συνέντευξη που έδωσε στο Kontra Channel, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε εκ νέου[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *