Δωρεάν WiFi σε 4.000 σημεία από τον Νοέμβριο

Δωρεάν πρόσβαση στο Internet από δημόσια σημεία θα μπορούν να έχουν οι πολίτες από τον Νοέμβριο του 2014, υλοποιώντας έτσι την εξαγγελία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, για ενεργοποίηση της υπηρεσίας σε όλη την Ελλάδα σε έναν χρόνο.

Πρώτη φάση

Το προηγούμενο διάστημα το υπουργείο Μεταφορών απεύθυνε πρόσκληση σε όλους τους Δήμους της χώρας οι οποίοι είναι 325, για να δηλώσουν και να αναφέρουν τα σημεία εκείνα, που επιθυμούν να ενταχθούν σε αυτό το εθνικό δίκτυο wi-fi. Από τους 325 Δήμους ανταποκρίθηκαν οι 302 Δήμοι οι οποίοι υπέδειξαν περίπου 6450 σημεία για να υλοποιηθούν δημόσια wi-fihotspots.

Εκτός από τους Δήμους της χώρας ζητήθηκαν προτεινόμενα σημεία και από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας για τους χώρους των λιμένων και από το Υπουργείο Πολιτισμού για τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους. Από τα σημεία αυτά στο πλαίσιο της πρώτης φάσης του έργου θα υλοποιηθούν περίπου 4 χιλιάδες περιοχές ασύρματης πρόσβασης wi-fihotspots βάσει των προϋποθέσεων που έχουν τεθεί για την επιλογή των σημείων αυτής της φάσης. Στους δήμους αυτούς δεν συμπεριλαμβάνεται ο δήμος Αθηναίων, καθώς και άλλοι μεγάλοι δήμοι όπως Χαλάνδρι, Πετρούπολη, Κορωπί, Κερατσίνι- Δραπετσώνα και Πολυγύρος.

 15 χιλιάδες accesspoints

Διευκρινίζεται ότι ως περιοχή ασύρματης πρόσβασης νοείται μία έκταση, παραδείγματος χάρη μία πλατεία, για την κάλυψη της οποίας απαιτούνται περισσότερα του ενός accesspoints-σημεία πρόσβασης. Εκτιμάται λοιπόν ότι θα απαιτηθούν περί τα 15 χιλιάδες accesspoints. Οι χώροι που επιλέγονται είναι προφανές ότι πληρούν κάποιες προϋποθέσεις, πληρούν δηλαδή ένα σύνολο χαρακτηριστικών, παράδειγμα η ιδιαίτερα υψηλή πληθυσμιακή συγκέντρωση. Τέτοιοι χώροι είναι χώροι συνάθροισης κοινού, χώροι αναμονής μετακίνησης, χώροι εκδηλώσεων ή τουριστικού ενδιαφέροντος. Από τους Δήμους υποδείχθηκαν και πολύ σημαντικά σημεία, τα οποία περιλαμβάνονται ή αφορούν κυρίως χώρους ειδικού ενδιαφέροντος και ειδικών τεχνικών απαιτήσεων, όπως είναι τα λιμάνια, οι ανοιχτοί αρχαιολογικοί χώροι, οι αθλητικές εγκαταστάσεις και άλλα σχετικά τέτοια σημεία.

Οι χώροι αυτοί θα καλυφθούν στη δεύτερη φάση του έργου που αναμένεται να είναι έτοιμες οι τεχνικές προδιαγραφές του και το σχέδιο προκήρυξης τον Ιούνιο αυτής της χρονιάς, η ανάπτυξη στους χώρους αυτούς έχει ειδικές και διαφορετικές απαιτήσεις, δηλαδή έχουμε άλλον εξοπλισμό, διαφορετικές τεχνικές απαιτήσεις εξοπλισμού, κάλυψη εκτεταμένων περιοχών.Και βεβαίως είναι περιοχές όπως οι αρχαιολογικοί χώροι που πρέπει να υπάρξει μέριμνα για την προστασία της αισθητικής των χώρων αυτών που επιβάλλουν τη χρήση διαφορετικού εξοπλισμού. Οι τεχνικές προδιαγραφές για τα δίκτυα αυτά είναι υπό μελέτη όπως είπαμε προηγουμένως και η υλοποίηση θα είναι αποτέλεσμα και αντικείμενο ενός νέου έργου.

Υπηρεσίες και πολιτική πρόσβασης

Το δίκτυο που θα αναπτυχθεί στην παρούσα φάση θα παρέχει τη δυνατότητα δωρεάν πρόσβασης στο διαδίκτυο μέσω φορητού υπολογιστή tablet ή smartphone. Ο κάθε επισκέπτης που ενεργοποιεί τη σύνδεσή του wi-fi στη συσκευή του θα έχει τη δυνατότητα δωρεάν σύνδεσης, μέσω μιας τυπικής και συνηθισμένης διαδικασίας επαλήθευσης. Με βάση την πολιτική πρόσβασης θα δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, περίπου 30 λεπτά συνεχούς σύνδεσης. Στο κάθε wifihotspot, εκτός από βασικό «εθνικό SSID», θα μπορούν να υπάρχουν και πρόσθετα SSID, και θα είναι δυνατοί οι ακόλουθοι τύποι «σερφαρίσματος»:

απλή πρόσβαση στο internet, όπου ο χρήστης θα συνδέεται στο εθνικό SSID και θα έχει περιορισμούς πρόσβασης. Παραδείγματος χάρη σε ακατάλληλο περιεχόμενο, σε highdefinitionstreaming και θα διασφαλίζεται μία μέση ταχύτητα σύνδεσης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα συνεχούς όμως σύνδεσης στο internet.

 πρόσβαση σε πληροφορίες της περιοχής και της πόλης. Στην περίπτωση αυτή ο χρήστης θα μπορεί να συνδεθεί σε τοπικό SSID και θα έχει πρόσβαση σε οτιδήποτε αφορά σε εφαρμογές πληροφοριακού-τοπικού περιεχομένου.

πρόσβαση σε υπηρεσίες του Δήμου. Εδώ ο χρήστης θα μπορεί να συνδεθεί σε δημοτικό SSID με χρήση κατάλληλων κωδικών, username-password, που θα χορηγούνται βεβαίως από τους Δήμους και θα έχει πρόσβαση με αυθεντικοποίηση και ασφάλεια, όπως παραδείγματος χάρη ασφαλή πρόσβαση σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες που παρέχονται από το Δήμο ή απεριόριστη χρονική πρόσβαση σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες.

Το δίκτυο αυτό, θα λειτουργεί ως πλατφόρμα για την υποστήριξη και νέων ηλεκτρονικών εφαρμογών, που θα αξιοποιούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής του και έτσι θα τονωθεί η επιχειρηματικότητα σε τοπικό επίπεδο, αναπτύσσοντας ψηφιακό περιεχόμενο και διαδικτυακές εφαρμογές που θα αξιοποιούν αυτή την υποδομή.

Σε κάθε περίπτωση το δίκτυο δε θα υποστηρίζει υπηρεσίες ψυχαγωγίας που είναι ιδιαίτερα απαιτητικές σε bandwidth, όπως παραδείγματος χάριν highdefinition video streaming, διότι η φιλοσοφία υλοποίησης δεν είναι να υποκαταστήσει άλλες μεθόδους πρόσβασης στο διαδίκτυο, αλλά να διασφαλίσει δωρεάν την πρόσβαση σε βασικές διαδικτυακές υπηρεσίες.

βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά του δικτύου

Κάποιος που χρησιμοποιεί το δίκτυο αυτό θα μπορεί να συνδέεται στο δίκτυο εφόσον βρίσκεται σε απόσταση περίπου είκοσι μέτρα από το accesspoint όταν μιλούμε για εσωτερικούς χώρους και περίπου σε απόσταση 100 μέτρα από το accesspoint όταν βρίσκεται σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης ο σχεδιασμός και η αρχιτεκτονική του δικτύου έχει λάβει υπόψιν τη δυνατότητα να εξυπηρετούνται 40 με 50 ταυτόχρονοι χρήστες ανά accesspoint. Το δίκτυο αυτό θα διαθέτει ένα σύστημα κεντρικής διαχείρισης και διαρκούς παρακολούθησης της λειτουργίας του και την ευθύνη αυτή θα έχει η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλίζεται η ορθή και ορθολογική λειτουργία του δικτύου, η βέλτιστη διαχείριση του διαθέσιμου εξοπλισμού και των λοιπών τηλεπικοινωνιακών πόρων που θα απαιτηθούν, αλλά και η τήρηση όλων των προδιαγραφών για την ασφάλεια και την προστασία της ιδιωτικότητας σύμφωνα και με την κείμενη νομοθεσία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΣΕΕ Τοποθέτηση στο διάλόγο με το Υπ. Εργασίας

Στη τριμερή συνάντηση του Υπουργού Εργασίας  Π. Σκουρλέτη με τους εργοδοτικούς και εργατικούς φορείς (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ) έγινε εκτενής διάλογος στα 20 σημεία της σχετικής επιστολής. Το Νομοσχέδιο για την επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων σε όλο το φάσμα των συμβάσεων εργασίας, αφού ολοκληρωθεί, πρόκειται να κατατεθεί στη[…]

Περισσότερα »

Αλλαγές στα διόδια της “Ιονίας οδού” και του “Ε65”

Της Κωνσταντίνας Πετούση… Στο πλαίσιο αναθεώρησης των συμβάσεων παραχωρήσεων αυτοκινητοδρόμων το υπ. Υποδομών ανακοίνωσε συμφωνία αλλαγών για δύο από τις πέντε παραχωρήσεις στην “Ιονία οδό” και τον “Ε65” που διασχίζουν την κεντρική Ελλάδα.  «Με την άσκηση αποτελεσματικής πολιτικής στις δημόσιες υποδομές οφείλουμε να προχωρήσουμε σε θεσμικές αλλαγές που θα ασφαλίσουν[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *