WWF Ελλάς: «Πρόσω ολοταχώς» της Ελλάδας προς την «πράσινη» ανάπτυξη

 Της Καλλιόπης Βλαχουτσάκου

Η δέσμευση του Πρωθυπουργού, για το θέμα της απολιγνιτοποίησης της χώρας μέχρι το 2028, στην οποία έχει επανειλημμένα αναφερθεί στο παρελθόν, είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για το ισοζύγιο των ζητημάτων του περιβάλλοντος, σύμφωνα με τους υπεύθυνους της οργάνωσης WWF Ελλάς.

«Με την κλιματική κρίση να εντείνεται, η προστασία του περιβάλλοντος είναι κυριολεκτικά θέμα ζωής και θανάτου. Μέσα στην τελευταία χρονιά είδαμε κάποιες πολύ ελπιδοφόρες εξελίξεις, όπως οι ανακοινώσεις για την απολιγνιτοποίηση. Όμως, η συνεχιζόμενη προσκόλληση στις εξορύξεις υδρογονανθράκων και οι εξαιρετικά κακές επιδόσεις της Ελλάδας στη διαχείριση των αποβλήτων κρατούν τη χώρα όμηρο μιας ξεπερασμένης λογικής που βλέπει το περιβάλλον σαν φθηνό πόρο προς εκμετάλλευση», τόνισε μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη τύπου,  η επικεφαλής πολιτικής στο WWF Ελλάς, Θεοδότα Νάντσου.

Στη συνέντευξη τύπου  αναφέρθηκε, επίσης, ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προσφάτως, κήρυξε την Ευρώπη, συμβολικά, σε κατάσταση κλιματικής και περιβαλλοντικής έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να διατηρήσει την πίεση στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κλίμα… αισιοδοξίας

Όπως, τονίσθηκε στη συνέντευξη, εξέχουσα θέση στις θετικές αποτιμήσεις κατέχει, αναμφίβολα, η ανακοίνωση – δέσμευση του Πρωθυπουργού για απεξάρτηση της χώρας μας από τον λιγνίτη μέχρι το 2028  καθώς και το εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα, με την θέσπιση Εθνικού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης.

Άλλα θετικά στοιχεία είναι οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον χαρακτηρισμό εθνικών πάρκων και την αντισυνταγματικότητα της νομιμοποίησης των αυθαιρέτων σε δασική γη. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε πολιτειακό επίπεδο, δεν γνωρίζει κανείς τον αριθμό των αυθαίρετων κτισμάτων στην ελληνική επικράτεια.

…Υπάρχουν, όμως και τα αρνητικά

Στις αρνητικές εξελίξεις για το 2019, όπως αναφέρθηκε, εντάσσεται  και το επίκαιρο θέμα των υδρογονανθράκων. Όπως είναι γνωστό,  έχουν υπογραφεί τέσσερις νέες συμβάσεις εκμετάλλευσης σε  θαλάσσιες περιοχές (δυτικά – νοτιοδυτικά της Κρήτης, Κυπαρισσιακός κόλπος και Ιόνιο πέλαγος), συνολικής έκτασης 50.000 τ. χλμ., για τις οποίες υπάρχει γνωμοδότηση της επιτροπής «Φύση 2000» ότι ελλοχεύει σοβαρός περιβαλλοντικός κίνδυνος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, συγκεκριμένα για τον Κυπαρισσιακό κόλπο και την ευρύτερη περιοχή, έχει εκδοθεί από το 2018, Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο χαρακτηριζόταν ως «Περιοχή Προστασίας της Φύσης» και καθορίζονταν ζώνες προστασίας, οι όροι και οι περιορισμοί της δόμησης, αλλά και οι όροι της δραστηριότητας στην εν λόγω τοποθεσία.

Στον τομέα της περιβαλλοντικής πολιτικής και των αποβλήτων,  δυστυχώς η χώρα μας έχει ένα πρωτείο:  Βρίσκεται στην κορυφή των χωρών που παραβιάζουν  τις περιβαλλοντικές αποφάσεις  της ΕΕ με αποτέλεσμα να τις έχουν επιβληθεί πρόστιμα  ύψους… 24 εκατομμυρίων ευρώ καθώς και τέσσερις καταδικαστικές αποφάσεις.
Επιπροσθέτως, όπως τονίσθηκε στην σχετική συνέντευξη τύπου, η Ελλάδα κατέχει μια από τις χαμηλότερες θέσεις στην ανακύκλωση, και είναι πρώτη στην ταφή αποβλήτων (94,8%)

Ακόμη και στον τομέα της ενέργειας συνεχίζεται ,κατά παράβαση των Ευρωπαϊκών οδηγιών, η λειτουργία των λιγνιτικών σταθμών στην ελληνική επικράτεια (Αμύνταιο Ι και ΙΙ και Καρδιάς ΙΙΙ και ΙV), μετά και την αποτυχία πώλησης του 40% των λιγνιτικών μονάδων ΔΕΗ.

Τέλος, για την προστασία της βιοποικιλότητας υπάρχει δικαστική παραπομπή της Ελλάδας στο Δικαστήριο της Ε.Ε. για ελλιπή μέτρα διατήρησης του πανευρωπαϊκού δικτύου Natura 2000.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Με τη μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, απουσία κιγκλιδωμάτων, κορυφώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας της 25ης Μαρτίου και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Την παρέλαση παρακολούθησαν, επίσης, ο πρωθυπουργός Α.Τσίπρας και η πρόεδρος της Βουλής Ζ.Κωνσταντοπούλου. Φέτος η πρόσβαση στο μνημείο[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *