Ξεκινούν οι διαγωνισμοί για Γενικούς Γραμματείς υπουργείων τετραετούς θητείας

Tις αμέσως προσεχείς ημέρες, εντός του Νοεμβρίου, ξεκινούν σε κάθε υπουργείο οι διαγωνισμοί για τον ορισμό των Γενικών Γραμματέων τετραετούς διάρκειας από ανεξάρτητη Επιτροπή, προκειμένου να επιτευχθεί η “αποκομματικοποίηση” της δημόσιας διοίκησης, όπως επιδιώκουν οι θεσμοί.

Η προκήρυξη θα γίνει ξεχωριστά από κάθε υπουργείο, αφού άλλα προσόντα πρέπει να διαθέτει π.χ. ο ΓΓ του υπουργείου Εξωτερικών και άλλα του υπουργείου Οικονομικών.

Η όλη διαδικασία, όπως περιγράφεται από το νόμο 4369/2016 για τον διορισμό νέων γενικών γραμματέων στα υπουργεία και οργάνων διοίκησης όλων των φορέων του Δημοσίου, με κλειστή τετραετή διάρκεια, εκτιμάται ότι θα διαρκέσει τέσσερις περίπου μήνες.

Οι υφιστάμενοι Γενικοί Γραμματείς θα συνυπάρξουν, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του real.gr επί ένα εξάμηνο με τους νέους, προκειμένου να επιτευχθεί η ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς, ενώ εν συνεχεία δεν θα υπάρχουν αλλαγές στους Γενικούς Γραμματείς, αφού η θητεία τους θα είναι “κλειστή” για μια τετραετία, με δικαίωμα ανανέωσης. Το ίδιο θα συμβεί και για τους Ειδικούς Γραμματείς, με αποτέλεσμα η όλη διαδικασία να αφορά πάνω από 70 θέσεις.

Στον διαγωνισμό δύνανται να λάβουν μέρος και στελέχη από τον ιδιωτικό τομέα. Οι Επιτροπές που θα κρίνουν είναι υπεράνω κάθε υποψίας, αφού σε αυτές συμμετέχουν εκπρόσωποι των ανώτατων δικαστικών σωμάτων της χώρας, κοινωνικών φορέων κοκ, ενώ οι 10 πρώτοι που θα ξεχωρίζουν θα περνούν και από προσωπικές συνεντεύξεις. Από αυτούς τους δέκα, οι 6 πρέπει να προέρχονται από το Μητρώο Στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης και οι 4 από τον ιδιωτικό τομέα. Οι Επιτροπές θα επιλέγουν τους τρεις, θα τους προτείνουν στον κάθε υπουργό, ο οποίος θα επιλέγει εξ αυτών τον νέο Γενικό Γραμματέα του υπουργείου του.

Από το διαγωνισμό εξαιρούνται οι ΓΓ της κυβέρνησης, του υπουργικού συμβουλίου και του συντονισμού του κυβερνητικού έργου, τους οποίους θα ορίζει ο εκάστοτε πρωθυπουργός. Η κυβέρνηση, μέσω και της υπουργού Δημόσιας Διοίκησης Όλγας Γεροβασίλη που έχει την ευθύνη της όλης διαδικασίας, επιχειρεί να εξαιρέσει έως το καλοκαίρι (που θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο) και κρίσιμους ΓΓ για την διαπραγμάτευση, όπως τους Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς των υπουργείων Οικονομικών, Οικονομίας, Δημοσιονομικής Πολιτικής και ΕΣΠΑ, με αβέβαιον προς το παρόν αποτέλεσμα.

Αναμφίβολα, ο ορισμός των ΓΓ από κάθε κυβέρνηση υπήρξε τα πολλά τελευταία χρόνια ορισμός και η αποθέωση του πελατειακού και κομματικού κράτους. Πολλές φορές, μάλιστα, οι ΓΓ των υπουργείων δεν ήταν καν “της κυβέρνησης”, αλλά οι επικεφαλής του κομματικού στρατού του κάθε υπουργού, ο οποίος τους έπαιρνε μαζί του όπου διοριζόταν.

Κατά πολλούς, όμως, ο τρόπος που επιλέγεται για το νέο ορισμό τους, αν και έχει ως στόχο τη “συνέχεια του κράτους”, ίσως καταστήσει κάποιους εξ αυτών να έχουν μεγαλύτερη αναφορά στους δικαστές. Αξίζει να αναφερθεί ακόμα πως πηγές της ΝΔ εκφράζουν δυσαρέσκεια για το σχετικό νόμο, υποστηρίζοντας πως μέσω των ορισμών των ΓΓ με κλειστή τετραετή θητεία καθίσταται “όμηρος” η επόμενη κυβέρνηση της σημερινής. “Θέλετε, απλώς, να συνεχίσετε το πελατειακό κράτος, τους νέους ΓΓ δεν τους ορίζουμε εμείς” απαντά η σημερινή κυβέρνηση, με μια ακόμα εστία έντασης να σοβεί μεταξύ των δυο κομμάτων.
Real.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έλ. Κουντουρά: Η κυβέρνηση θα επανεξετάσει το φόρο διαμονής

Η κυβέρνηση θα επανεξετάσει το φόρο διαμονής αν τα δημοσιονομικά της χώρας το επιτρέψουν, δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 104,9 FM”, η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά. «Είναι κάτι το οποίο δεν μας χαροποίησε όταν μπήκε. Προσπάθησα να προστατεύσω τον τουριστικό κλάδο, όπως φαντάζομαι κάνει κάθε υπουργός[…]

Περισσότερα »

Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών: Εισβολή στο γραφείο του Πρύτανη

Ομάδα αγνώστων, περίπου 10 ατόμων, με κρυμμένα τα αναγνωριστικά των προσώπων τους, εισέβαλαν το πρωί της Τετάρτης στο γραφείο του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αφού βεβήλωσαν το χώρο του γραφείου με αναγραφή συνθημάτων και ανάρτηση αφισών, απείλησαν τον πρύτανη κατηγορώντας τον ότι συνεργάζεται με την αστυνομία για την δίωξη[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *