Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ξεσήκωσε αντιδράσεις η σχεδιαζόμενη από την Εκκλησία αξιοποίηση 3.000 στρεμμάτων στο Σχιστό

0 σχόλια ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Αποκλειστικό του Νίκου Παρασκευά

Ο Δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδακης αντέδρασε πρώτος στην σχεδιαζόμενη από την Εκκλησία της Ελλάδος  αξιοποίηση  μιας τεράστιας έκτασης 3.000 στρεμμάτων που είναι στην κατοχή της και βρίσκεται στην περιοχή του Σχιστού.

Η έκταση αυτή έδειχνε για πολλά χρόνια εγκαταλειμμένη και κάνεις δεν γνώριζε σε ποιον ανήκει, εκτός φυσικά των εκπροσώπων των Δήμων που βρίσκεται εντός των ορίων τους, όμως πριν λίγες μέρες ιδρύθηκε μια μονοπρόσωπη ΑΕ με την επωνυμία Σχιστό-Εταιρεία Ανάπτυξης, Αξιοποίησης και Διαχείρισης κτήματος Σχιστου-Σκαραμαγκά.

Μοναδικός μέτοχος της εταιρείας  είναι η Εκκλησία της Ελλάδος ενώ το ΔΣ αποτελούν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ως Πρόεδρος, ο αρχιμανδρίτης Ν.Φαρμακης ως Αντιπρόεδρος, ο Θανάσης Χριστόπουλος, γνωστός από την επιτυχημένη θητεία του στην Prodea AEEAΠ,ως Διευθύνων Σύμβουλος, και οι Ιάκωβος Ανδριόπουλος , Αρχιμανδρίτης, Σωτήρης Μπεράτης και Χρ.Μαραφατσος ως μέλη. Να σημειώσουμε ότι ο τελευταίος είναι ελληνοαμερικάνος επιχειρηματίας και είχε γίνει ευρύτερα γνωστός στο παρελθόν λόγω της στενής σχέσης που είχε με τον πρώην Αμερικανό Πρόεδρο κ.Τραμπ.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες  μας, η Εκκλησία έχει έρθει σε επαφή με το ΤΑΙΠΕΔ για την προώθηση των διαγωνισμών που θα απαιτηθούν, τις χωροθετήσεις,τις αλλαγές χρήσης γης κλπ προκειμένου να υλοποιήσει το σχέδιό της.

Σύμφωνα με το καταστατικό της εταιρείας  που έχει δημοσιευθεί, στους σκοπούς της περιλαμβάνεται η χωροθέτηση ζώνης με χρήση μεταφοράς απορριμμάτων, η κατασκευή αποθηκευτικών και φορτοεκφορτωτικων χώρων για την δημιουργία ΒΙΠΕ προς εξυπηρέτηση της ανάπτυξης του λιμανιού του Πειραιά, η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές κλπ. Είναι δηλαδή φανερό ότι η Εκκλησία θέλει να εμπλακεί με τις δραστηριότητες του λιμανιού συνεργαζόμενη με την COSCO, αλλά και στον τομέα της παραγωγής ενέργειας μέσω ανεμογεννητριών η φωτοβολταϊκών συστημάτων. Επίσης διεκδικεί και ρόλο στο κομμάτι της αξιοποίησης των απορριμμάτων.

Το θέμα βέβαια είναι ότι θα ανταγωνιστεί την υφιστάμενη Βιομηχανική Περιοχή, οι εταιρείες της οποίας περίμεναν πως και πως να μπουν στο κομμάτι της ενέργειας και της παροχής υπηρεσιών στο λιμάνι αλλά και τους τοπικούς φορείς σε περίπτωση που διεκδικήσει την τοποθέτηση ανεμογεννητριών.

Το θέμα αποκάλυψε το Δημοτικό ραδιόφωνο του Πειραιά Κανάλι Ένα  στην κυριακάτικη εκπομπή του Νίκου Παρασκευά Λόγος και Αντίλογος, στην οποία έσπευσε πρώτος να εκφράσει τις επιφυλάξεις του για τους σχεδιασμούς της Ελληνικής Εκκλησίας ο Δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδακης.

Όπως είπε ο Δήμαρχος, η υπόθεση έρχεται από το παρελθόν όταν και πάλι η Εκκλησία είχε αποπειραθεί να προχωρήσει σε αξιοποίηση της έκτασης. Ομως συνάντησε την αντίδραση του κράτους αφού η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως δασική ενώ μεγάλα τμήματά  της βρίσκονται στην Α” Αρχαιολογική Ζώνη  που σημαίνει ότι δεν μπορεί να μετακινηθεί ούτε…πέτρα.

Έτσι η απόπειρα είχε ναυαγήσει. Τώρα όμως για να υπάρχουν επαφές με το ΤΑΙΠΕΔ μήπως άλλαξε κάτι και η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να χαλαρώσει τα μέτρα ή να τα πάρει πίσω σε ο,τι αφορά τα δασικά και την Αρχαιολογική ζώνη; αναρωτήθηκε ο κ. Λαγουδακης. Και αφού η Εκκλησία  αποφασίζει να επανέλθει γιατί πάει πρώτα και συμφωνεί ενδεχομένως με το κράτος  αγνοώντας τους τρεις Δήμους στα όρια των οποίων βρίσκεται η έκταση;

Αυτή η εν κρυπτω διαδικασία με ανησυχεί γιατί φοβάμαι ότι πάνε να δημιουργηθούν τετελεσμένα ,τόνισε ο Δήμαρχος Περάματος. Ο χώρος που κατέχει η Εκκλησία, συνέχισε, ήταν παλιά η χωματερή που  για να γίνει δασική έκταση και οικοπεδικός χώρος, τότε το κράτος είχε δαπανήσει 3,5 δισ δραχμές. Αυτά τα χρήματα γιατί δόθηκαν, για να κάνει επενδύσεις η Εκκλησία  η για να αποκτήσει έναν πνεύμονα Πρασίνου ο δυτικός Πειραιάς που είναι η πλέον υποβαθμισμένη περιοχή του λεκανοπεδίου;

Να σημειώσουμε  ότι η έκταση βρίσκεται εντός των ορίων των δήμων Περάματος, Κερατσινίου Δραπετσώνας και Χαϊδαρίου. Και σίγουρα τις επόμενες μέρες θα έχουμε και τις δικές τους τοποθετήσεις. Ο κ.Λαγουδακης πάντως κάλεσε τον Αρχιεπίσκοπο να μιλήσει με τους τρεις δημάρχους και να τους ενημερώσει για τα σχέδια της Εκκλησίας γιατί οι καιροί είναι  δύσκολοι και δεν χρειάζονται  άλλες εντάσεις.

Σχετικά Αρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.

Ετικέτες: