Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ύδρα… Έρωτας από την πρώτη ματιά!

0 σχόλια ΕΝΥΠΟΓΡΑΦΑ

        Γράφει ο Νίκος Μπαρδούνιας…
“Do you believe in love at first sight?” Θα θυμάστε, φαντάζομαι, όλοι την φοβερή διαφήμιση μπύρας που έγινε σλόγκαν για πολύ καιρό…
Την ίδια ερώτηση, με τις ίδιες λέξεις, (σύμπτωση άραγε;) μου έκανε ο φίλος μου δημοσιογράφος από το Λονδίνο Πάτρικ Μακ Σόντερς καθώς το «ιπτάμενο δελφίνι» της Hellenic Sea Ways (HSW) προσέγγιζε το γραφικό λιμάνι της Ύδρας και εμπρός στα μάτια μας άρχισαν να ξεπροβάλλουν περήφανα τα σπίτια των καπεταναίων που για εκατοντάδες χρόνια αγναντεύουν τη θάλασσα γεμάτα σιγουριά για τον εαυτό τους, την ιστορία τους και τις αντοχές τους στο χρόνο…
«Ερωτεύθηκα το νησί…” μου έλεγε συνέχεια ο Πάτρικ καθώς το «ιπτάμενο δελφίνι» μείωνε ταχύτητα και ετοιμαζόταν να προσεγγίσει στον προβλήτα του πλημμυρισμένου από κόσμο λιμανιού για να «δέσει».
Ετσι, με  όσα  έλεγε ο φίλος μου, μπήκα κι εγώ στον πειρασμό  να προσπαθήσω  με τα μάτια της… ιστορίας να κοιτάξω το πλήθος που πηγαινοερχόταν στο «πέταλο» της Ύδρας, ελπίζοντας ότι εκεί ανάμεσα στους εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες τουρίστες, να διακρίνω τη Σοφία Λόρεν να περπατάει αμέριμνη, χαμογελαστή αναζητώντας λίγα λεπτά χαλάρωσης μετά τα γυρίσματα της ταινίας «Το παιδί και το δελφίνι»…
Δεκαπέντε λεπτά μετά τον κατάπλου του σκάφους στο λιμάνι και αφού διασχίσαμε τον προβλήτα και στρίψαμε αριστερά σε ένα όμορφο γραφικό σοκάκι, βρεθήκαμε στο ξενοδοχείο μας, στην «Υδρούσα». Αφού βολευτήκαμε στα δωμάτια, ομολογώ από τα καλύτερα, δώσαμε ραντεβού στην αυλή που βρισκόταν στην είσοδο του ξενοδοχείου προκειμένου να πάμε στον Ναυτικό Μουσείο στο οποίο επρόκειτο να διεξαχθεί μια ημερίδα για τη ναυτιλία και την συμβολή των Υδραίων…
Εγώ, ως δημοσιογράφος, ήμουν ο συντονιστής της συζήτησης στην οποία θα συμμετείχαν μεγάλα ονόματα της Ελληνικής ναυτιλίας, εκπρόσωποι Φορέων και, βεβαίως, πλήθος πολιτών.

Το λιμάνι, τα αρχοντικά και οι εκκλησίες
Η πόλη της Υδρας, που επεκτάθηκε σταδιακά από τον παλιό οικισμό της Κιάφας μέχρι την παραλία κατά την περίοδο της οικονομικής ακμής του νησιού, διατηρεί αναλλοίωτο τον αρχιτεκτονικό χαρακτήρα της παρά τη μεγάλη τουριστική της ανάπτυξη. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά γύρω από το λιμάνι, που είναι γεμάτο από μικρά καΐκια, τουριστικά σκάφη και κρουαζιερόπλοια, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.
Στην είσοδο του λιμανιού, είναι ορατά τα κανονιοστάσια και η παλιά πετρόχτιστη μπαρουταποθήκη, όπου σήμερα στεγάζεται το Λιμεναρχείο.
Το λιμάνι και ο κεντρικός παραλιακός δρόμος, η Παύλου Κουντουριώτη, έχουν ζωντάνια όλες τις ώρες της ημέρας και είναι μια καλή αφετηρία για να αρχίσει κάποιος την περιπλάνησή του στην πόλη, αφού οπλισθεί με κουράγιο και ίσια παπούτσια, καθώς στο νησί δεν υπάρχουν μηχανοκίνητα οχήματα και το μοναδικό όχημα είναι το… «πεζό δύο».

Πίσω και πάνω από τα μαγαζιά της οδού Κουντουριώτη δεσπόζουν κτισμένα αμφιθεατρικά τα περίφημα τριώροφα και τετραώροφα αρχοντικά της Ύδρας που σχεδιάστηκαν από Ευρωπαίους αρχιτέκτονες. Σταθείτε στο αρχοντικό του Κουντουριώτη, το οποίο υψώνεται ανάμεσα στα πεύκα και σήμερα στεγάζει παράρτημα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου.
Χτισμένο στα τέλη του 18ου αι., αποτελεί εξαίρετο δείγμα της πρώτης περιόδου του νεοκλασικισμού. Δείτε επίσης το αρχοντικό Τομπάζη, που λειτουργεί ως παράρτημα της Σχολής Καλών Τεχνών, και το αρχοντικό Τσαμαδού, που φιλοξενεί την παλαιότερη σχολή Εμποροπλοιάρχων στην Ελλάδα.

Στα αξιοθέατα της πόλης περιλαμβάνονται επίσης ο Μητροπολιτικός ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου, μια τρίκλιτη βασιλική με τρούλο και δύο μαρμάρινα καμπαναριά (μέσα 17ου αι.). Μέρος της μονής στεγάζει το δημαρχείο της πόλης, ενώ στα παλιά κελιά λειτουργεί ένα μικρό εκκλησιαστικό και βυζαντινό μουσείο.
Περπατώντας προς τα δυτικά του λιμανιού θα βρεθείτε στο Περίπτερο, το ένα από τα δύο κανονιοστάσια του λιμανιού. Είναι μία από τις ωραιότερες τοποθεσίες της Ύδρας, με ηρεμία και θέα στη θάλασσα και στην πόλη.

Μια ενδιαφέρουσα παλιά συνοικία της Υδρας είναι τα «Καλά Πηγάδια». Οφείλει το όνομά της στα δύο πηγάδια που τροφοδοτούσαν με νερό τους κατοίκους της πόλης για περισσότερα από 200 χρόνια. Ανεβαίνοντας στην κορυφή της πόλης θα βρεθείτε στον λόφο της Κιάφας. Εκεί είναι χτισμένη η παλαιότερη συνοικία της Ύδρας, με λιθόχτιστα σπίτια, ψηλούς μαντρότοιχους και στενά δρομάκια. Αυτή είναι η καρδιά του νησιού και με μια πιο προσεκτική ματιά θα δείτε πώς ζούσαν οι άνθρωποι στους προηγούμενους αιώνες, όταν η Ύδρα ήταν ένα μικρό νησί χωρίς τουριστική ανάπτυξη.

Η περιήγηση στην Ύδρα δεν σημαίνει μόνο καφέ, ούζο και «κόβω κίνηση»… Για να πει κάποιος ότι είδε τα πάντα στο νησί θα πρέπει να επισκεφθεί και ορισμένους χώρους που έχουν την δική τους ξεχωριστή ιστορική σημασία.
Εκκλησιαστικό και Βυζαντινό
Στεγάζεται στις κτιριακές εγκαταστάσεις της μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στον χώρο των παλιών κελιών. Είναι ένα μικρό μουσείο στο οποίο εκτίθενται άμφια, κειμήλια, αφιερώματα και εικόνες, κυρίως του 18ου αι.

 
Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο
Προβάλλονται σημαντικά κειμήλια από τους Βαλκανικούς Πολέμους, τον Α’ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αρχειακό υλικό με χειρόγραφα και κώδικες του 18ου αι. και του 19ου αι. Στον χώρο λειτουργεί βιβλιοθήκη με πολύτιμες εκδόσεις και πινακοθήκη με έργα σημαντικών ζωγράφων.

 
Οικία Λαζάρου Κουντουριώτη
Αποτελεί παράρτημα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου. Στο ιστορικό αρχοντικό θα δείτε κειμήλια της οικογένειας Κουντουριώτη, έργα ζωγραφικής του Περικλή και του Κωνσταντίνου Βυζαντίου, καθώς και εκθέματα από τις ιστορικές και λαογραφικές συλλογές που ανήκουν στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. Μουσείο Μεταβυζαντινής Τέχνης και Ιστορίας της Ύδρας
Λειτουργεί στην οικία του Γεωργίου Κουντουριώτη. Στον χώρο εκτίθενται προσωπικά είδη και αντικείμενα της οικογένειας Κουντουριώτη καθώς κι εκθέματα από τη νεότερη ιστορία της Ύδρας.
Αίθουσα Τέχνης και Συναυλιών «Μελίνα Μερκούρη». Εκεί φιλοξενούνται όλο τον χρόνο έργα διάσημων καλλιτεχνών.


 

Σχετικά Αρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες:,