ΥΕΘΑ Ελλάδας – Κύπρου: Εργαζόμαστε για την σταθερότητα στη ΝΑ Μεσόγειο

Οι επόμενες ενέργειες και δράσεις, σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο Ελλάδας και Κύπρου, για την εμπέδωση κλίματος ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και η περαιτέρω ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας σε διμερές και σε επίπεδο ΕΕ, στο πλαίσιο των προγραμμάτων έρευνας και καινοτομίας της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO), εξετάσθηκαν κατά τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Εθνικής ‘Αμυνας των δύο χωρών, Νικόλαου Παναγιωτόπουλου και Σάββα Αγγελίδη, στο πλαίσιο του 6ου διακυβερνητικού συμβουλίου άμυνας Ελλάδας-Κύπρου, που διεξήχθη στην Αθήνα.

Παράλληλα, ο κ. Παναγιωτόπουλος γνωστοποίησε ότι στο τέλος Φεβρουαρίου η Γαλλίδα υπουργός ‘Αμυνας, Φλοράνς Παρλί, θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα και ίσως εκείνη την περίοδο γίνει μια τριμερής ή τετραμερής σύσκεψη με τη συμμετοχή της Κύπρου, του Ισραήλ και της Αιγύπτου.

“Η Τουρκία έχει αντικαταστήσει το Διεθνές Δίκαιο με τον νόμο της ζούγκλας”

Ο υπουργός ‘Αμυνας της Κύπρου στην αρχική του τοποθέτηση δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι η σημερινή προγραμματισμένη συνάντηση απορρέει από την μόνιμη, σταθερή και αναβαθμισμένη σχέση με Ελλάδα, με την οποία συζητήθηκαν διάφορα θέματα αμυντικής συνεργασίας.

«Δεν θα μπορούσε βέβαια να μην βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων μας η ανασκόπηση των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Η συνάντησή μας πραγματοποιείται εν μέσω της κορύφωσης της τουρκικής προκλητικότητας.

Δυστυχώς η Τουρκία, αγνοώντας κάθε έννοια Δικαίου και γεωγραφίας θα έλεγα, συνεχίζει τις έκνομες ενέργειές της στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Την ίδια ώρα η προκλητική συμπεριφορά στρέφεται και κατά της Ελλάδας, παραβιάζοντας κάθε αρχή Δικαίου. Στην ουσία έχει αντικαταστήσει το Διεθνές Δίκαιο με τον νόμο της ζούγκλας και την διπλωματία της κανονιόφορου, υποσκάπτοντας την σταθερότητα της περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Θα ήθελα όμως να επισημάνω, πως οι σχέσεις μας εδράζονται και στις αρετές της πίστης και της αποφασιστικότητας. Την ίδια στιγμή που επιδεικνύουμε ψυχραιμία και σύνεση, δεν εφησυχαζόμαστε. Μέλημα μας παραμένει η διασφάλιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Καλούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα τα υγιώς σκεπτόμενα κράτη, να υποστηρίξουν και να μεριμνήσουν για την εδραίωση του άξονα σταθερότητας και αξιοπιστίας που φιλοδοξεί να δημιουργηθεί στην περιοχή μας».

“Βελτίωση της διαλειτουργικότητας και της επιχειρησιακής συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας – Κύπρου”

Στην συνέχεια πήρε τον λόγο ο κ. Παναγιωτόπουλος που δήλωσε: «Στο σημερινό διακυβερνητικό συμβούλιο συζητήσαμε τις δυνατότητες για βελτίωση της διαλειτουργικότητας και της επιχειρησιακής συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεών μας και την εν γένει περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μας στον αμυντικό τομέα σε σειρά θεμάτων τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιπλέον, έγινε ανάλυση της κατάστασης ασφαλείας που διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο από τις αποσταθεροποιητικές και έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, και συζητήθηκαν ενέργειες και πρωτοβουλίες σε συνεργασία με άλλες φιλικές χώρες και διεθνείς οργανισμούς για την αντιμετώπιση τους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόταση ΚΚΕ για επαναφορά των ΣΣΕ – 13ου και 14ου μισθού

Την επαναφορά των εισοδημάτων των μισθωτών και των συνταξιούχων στην πριν από την κρίση κατάσταση, καθώς και την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ζητά το ΚΚΕ με πρόταση νόμου, την οποία κατέθεσε σύσσωμη η ΚΟ του κόμματος. Συγκεκριμένα, στην πρόταση νόμου περιλαμβάνονται η επαναφορά της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας με κατώτερο μισθό στα[…]

Περισσότερα »

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την ομιλία Τσίπρα

Τη σφοδρή αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσε η ομιλία του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, με τη Νέα Δημοκρατία να τον κατηγορεί για «πλεόνασμα θράσους και ψέματος» και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη να τον αποκαλεί «Πινόκιο». ΝΔ: Πλεόνασμα θράσους και ψέματος από τον κ. Τσίπρα «Τσίπρας είναι[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *