Υπ.Εργασίας: Μαζική στήριξη εργαζομένων και ανέργων κατά την πανδημία

Το μεγαλύτερο και μαζικότερο πρόγραμμα στήριξης εργαζομένων και ανέργων, που έχει υιοθετηθεί τα τελευταία χρόνια, υλοποιεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων από την έναρξη της πανδημίας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Μέχρι στιγμής, μέσω του προγράμματος αυτού, που είναι δυναμικό και θα συνεχιστεί όσο συνεχίζεται και η πανδημία, έχουν διατεθεί περί τα 6,4 δισ. ευρώ σε περίπου 3 εκατομμύρια δικαιούχους.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, η «βεντάλια» των μέτρων στήριξης περιλαμβάνει τόσο οριζόντια μέτρα (πχ αναστολές συμβάσεων με καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού για εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που έκλεισαν ή πλήττονται σημαντικά από την πανδημία, πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», κλπ) όσο και στοχευμένα μέτρα σε συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως είναι, για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού, του πολιτισμού και οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες.

Συμπεριλαμβανομένων των κονδυλίων για κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών, τα μέτρα για τους εργαζόμενους φτάνουν προς το παρόν τα 4,7 δισ. ευρώ. (3,2 δισ. ευρώ μέτρα απευθείας στήριξης μισθών και 1,5 δισ. ευρώ για κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών). Στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας του Φεβρουαρίου, που θα γίνει την Παρασκευή, καθώς και η καταβολή της έκτακτης ενίσχυσης των 400 ευρώ σε αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες, που αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα.

Το υπουργείο Εργασίας διευκρινίζει ότι, ειδικά, οι αναστολές συμβάσεων είναι πολύ σημαντικός μηχανισμός διατήρησης θέσεων εργασίας και έχει φέρει σημαντικά αποτελέσματα για την ανάσχεση της ανεργίας, όπως προκύπτει και από τα επίσημα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ».

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, σε σχέση με τη διακύμανση της ανεργίας, μετά την έναρξη της πανδημίας, η Ελλάδα έχει τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στην ΕΕ, μετά την Ιταλία, στη συγκράτηση θέσεων εργασίας (δεύτερη μικρότερη αύξηση της ανεργίας), χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η ανεργία είναι χαμηλή.

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έχει απλώσει δίχτυ προστασίας και, μέσω του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), καθώς μέσω των διάφορων δράσεων, κατά την περίοδο της πανδημίας, έχουν δοθεί 1,5 δισ. ευρώ.

Ένας τρίτος πυλώνας του συστήματος στήριξης είναι τα προγράμματα του τρέχοντος ΕΣΠΑ 2014-2020, που υλοποιούνται από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Η στήριξη, μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων, θα ενισχυθεί το επόμενο διάστημα, καθώς το υπουργείο ολοκληρώνει αυτήν την περίοδο την επεξεργασία των προγραμμάτων που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 και τα οποία θα διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο για την επόμενη ημέρα.

Τέλος, δεν θα πρέπει να παραβλέπεται η σημασία των μέτρων που ελήφθησαν για την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης εντός της πανδημίας, που προσεγγίζουν τα 80 εκατ. ευρώ και αφορούν σε τουλάχιστον 500.000 ωφελούμενους.

Η Ελλάδα δαπανά ποσά που είναι πάνω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με το ΑΕΠ. Αυτή η πολιτική θα συνεχιστεί, λαμβάνοντας υπόψη τις αντοχές του προϋπολογισμού, ώστε να στηριχθεί η οικονομία σε αυτήν την πολύ δύσκολη συγκυρία, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε: «’Αλλοι μιλούν με μεγάλα λόγια, η κυβέρνηση μιλάει με έργα για την εργασία και την κοινωνική προστασία. Τόσο με τα επιδόματα ειδικού σκοπού για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας, όσο και με τα προγράμματα του ΟΑΕΔ για τους ανέργους, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έδωσε μια σημαντική στήριξη σε εργαζόμενους και ανέργους. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις, βλέπουμε τα κενά και τις ανάγκες, που προκύπτουν, προσαρμόζοντας τα μέτρα. Παράλληλα, έχουμε πάντοτε το βλέμμα στην επόμενη από τον κορονοϊό ημέρα, για να γίνει η μετάβαση στην αγορά εργασίας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αρχίζουν αύριο οι θερινές εκπτώσεις των καταστημάτων

Αρχίζουν αύριο οι τακτικές θερινές εκπτώσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν έως τις 31 Αυγούστου. Ο Συνήγορος του Καταναλωτή, αφού επισημαίνει ότι οι εκπτώσεις δίνουν την ευκαιρία να προμηθευτούμε προϊόντα που ενδεχομένως δεν είναι εύκολο να αποκτήσουμε στην αρχική τους τιμή, δίνει έξι συμβουλές προς τους καταναλωτές προκειμένου να κάνουν προσεκτικές[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *