Υπ. Εργασίας: Θα καταπολεμηθούν αποφασιστικά περιστατικά εργοδοτικής βίας

«Όχι μόνο δεν γίνονται ανεκτά, αλλά θα καταπολεμηθούν αποφασιστικά» περιστατικά όπως ο ξυλοδαρμός εργαζόμενου στη διανομή φαγητού από πρώην εργοδότη του στη Θεσσαλονίκη ξεκαθαρίζει το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Aλληλεγγύης, σημειώνοντας ότι η εστίαση είναι κλάδος αιχμής για τους ελέγχους του Σ.ΕΠ.Ε., οι οποίοι θα συνεχιστούν ακόμα πιο εντατικά.

Το υπουργείο υποστηρίζει ότι με θεσμικές παρεμβάσεις του και με την ενίσχυση του ελεγκτικού έργου του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας δίνει καθημερινά τη μάχη για την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας.

Όπως αναφέρει, «από την πρώτη στιγμή ήρθε σε σύγκρουση με τη λογική και τα μέτρα της περιόδου 2010-2014, που διέλυσαν τις εργασιακές σχέσεις, κατάργησαν δικαιώματα και γιγάντωσαν τις πρακτικές εργοδοτικής αυθαιρεσίας», γι’ αυτό και για την αποτελεσματικότερη προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων θέσπισε, μεταξύ άλλων, μέτρα ενάντια στην απλήρωτη, αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία, κανόνες για τις εργολαβίες, για την τήρηση των ωραρίων εργασίας, για τη δήλωση των υπερωριών και για την καταβολή των μισθών.

Το υπουργείο υπενθυμίζει ότι στις επιχειρήσεις που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία, εκτός από πρόστιμο, μπορεί να επιβληθεί ακόμα και κλείσιμο καταστημάτων. Ο δε εντοπισμός ανασφάλιστου εργαζόμενου συνεπάγεται αυτόματα τρίμηνη αναδρομική ασφάλισή του και ο εργοδότης έχει έκπτωση στο πρόστιμο μόνο αν προσλάβει τον εργαζόμενο.

Ενημερώνει, τέλος, τους ίδιους τους εργαζόμενους ότι έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε επώνυμες ή ανώνυμες καταγγελίες για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας στον τηλεφωνικό αριθμό 15512 ή στα κατά τόπους τμήματα Επιθεώρησης Εργασίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η σημερινή Δευτέρα είναι η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου!

Από την Κατερίνα Παπαγεωργίου… Αν σήμερα από το πρωί, όλα σας πηγαίνουν χάλια και η απόρριψη πάει σύννεφο, μην προβληματίζεστε, απλά να ξέρετε πως η σημερινή Δευτέρα έχει χαρακτηριστεί ως η πιο καταθλιπτική ημέρα του χρόνου, πρόκειται για την λεγόμενη “blue monday”! Άλλωστε, από νωρίς το πρωί, ο χαρακτηρισμός της[…]

Περισσότερα »

Δελφοί: Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Καστέλια

Νέο πύρινο μέτωπο στους Δελφούς, έχει θέσει σε συναγερμό την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Η φωτιά ξέσπασε το πρωί της Τρίτης, στην περιοχή Καστέλια και κατακαίει έκταση με ξηρά χόρτα και χαμηλή βλάστηση, σε ρεματιά, χωρίς να απειλεί, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, κατοικημένες περιοχές. Επί τόπου επιχειρούν 15 πυροσβέστες. Bio Latest Posts[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *