Υπεγράφη η σύμβαση για την ολοκλήρωση του ΧΑΔΑ Σχιστού

Του Νίκου Παρασκευά

Ιστορική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η χθεσινή ημέρα (Δευτέρα 18/1) για την ευρύτερη περιφέρεια του Πειραιά καθώς υπεγράφη η τελευταία σύμβαση για την ολοκλήρωση της αποκατάστασης του ΧΑΔΑ Σχιστού που εξαφανίζει κάθε πιθανότητα ραδιενεργού ολοκαυτώματος σε όλο το λεκανοπέδιο.

Στον συγκεκριμένο ΧΑΔΑ εδώ και δεκαετίες συσσωρεύονταν τόνοι φωσφογύψου, ενός ραδιενεργού υλικού που ήταν απόβλητο του παρακείμενου εργοστασίου των Λιπασμάτων που λειτουργούσε τα τελευταία εβδομήντα χρόνια στη Δραπετσώνα. Το ραδιενεργό υλικό το απέθεταν στο Σχιστό, χωρίς καμία προφύλαξη ή μέριμνα για την προστασία του περιβάλλοντος και του πληθυσμού. Έτσι δημιουργήθηκε ο ΧΑΔΑ και όλα αυτά τα χρόνια αποτελούσε μια ραδιενεργή βόμβα που ήταν ζήτημα χρόνου να εκραγεί.

Ο ΠΕΣΥΔΑΠ από της ιδρύσεώς του μέχρι σήμερα προσπάθησε να θάψει τον φωσφογύψο και έκανε πλήθος ενεργειών αλλά λόγω έλλειψης πόρων δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει το έργο .Είχε φθάσει μέχρι τον ενταφιασμό του υλικού αλλά έλλειπε το σκέπαστρο, το καπάκι θα λέγαμε που θα εξαφάνιζε οριστικά το ραδιενεργό απόβλητο.

Αυτό ακριβώς το σκέπαστρο, έκτασης σαράντα και πλέον στρεμμάτων, θα τοποθετηθεί με τη σύμβαση που υπεγράφη την Δευτέρα. Πάνω από αυτό θα διαμορφωθεί χώρος πρασίνου με φυλλοβόλα δένδρα και πυκνή βλάστηση για την αναψυχή των κατοίκων των γύρω δήμων και την οξυγόνωση του περιβάλλοντος.

Την σύμβαση, που υπερβαίνει το ένα εκατ. ευρώ, υπέγραψαν στα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής .ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατουλης και ο Πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης. Το έργο θα γίνει με αυτεπιστασία του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου, ενώ η ολοκλήρωσή του υπολογίζεται να έχει συντελεστεί σε δυο χρόνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αποκλειστικό… Στο Δημοτικό Θέατρο οι συνεδριάσεις του Δ. Συμβουλίου Πειραιά

Του Νίκου Παρασκευά… Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, που έγινε με τη διαδικασία της τηλεδιάσκεψης, η επικεφαλής του συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείρωση» Διαμάντω Μανωλάκου

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *