Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Υπεραισιόδοξη (;) η Κομισιόν για τους στόχους στους εμβολιασμούς 

0 σχόλια ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Της Κατερίνας Πρίφτη…

Η πρόεδρος της Κομισιόν σε συνέντευξή της σε ανταποκριτές στις Βρυξέλλες, επιχείρησε να παρουσιάσει μια αρκετά «εξιδανικευμένη» εικόνα σχετικά με τα προγράμματα εμβολιασμού στις χώρες της ΕΕ, εκφράζοντας μάλιστα την πεποίθηση πως μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα έχει επιτευχθεί ανοσία της αγέλης, και θα έχει εμβολιαστεί το 70% του ενήλικου πληθυσμού.

Η κ. φον ντερ Λάιεν μάλιστα αναφέρθηκε και σειρά στοιχείων, για να επιχειρηματολογήσει πως θα υπάρχει επάρκεια στον αριθμό των απαιτούμενων δόσεων.

Ωστόσο, προκύπτουν σημαντικά ερωτήματα με πρώτο και πιο προφανές: αφού εκτιμάται πως θα υπάρχει μια τόσο ικανοποιητική επάρκεια, προς τι η τόσο λυσσαλέα αντίδραση της προς την Astra Zeneca όταν ανακοίνωσε μείωση του αριθμού των παραδόσεων εμβολίων για το πρώτο τρίμηνο. Αφού όλα μπορούν να κυλήσουν ομαλά γιατί η Κομισιόν έφτασε στο σημείο να απειλεί ακόμη και με απαγόρευση εξαγωγής εμβολίων προς τρίτες χώρες (ενώ λίγο έλειψε να έρθει σε ρήξη με το Ηνωμένο Βασίλειο).

Οι απαντήσεις μάλλον δεν είναι και τόσο πειστικές αν και σαφώς τα ζητήματα διαφάνειας και τήρησης των συμφωνιών έναντι υψηλών αντιτίμων είναι επαρκής λόγος να αντιδράσουν  οι Βρυξέλλες. Η ίδια η μορφή της αντίδρασης όμως έδειξε πως αφορούσε κάτι πολύ περισσότερο: τον κίνδυνο να τιναχτεί στον αέρα το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Μάλιστα αν και επισήμως η Κομισιόν έχει αφήσει την άκρη τις απειλές περί απαγόρευσης εξαγωγών, ο  επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ τονίζοντας πως «για τις επόμενες εβδομάδες πιθανή απαγόρευση των εξαγωγών δεν είναι κάτι που δεν μπορούμε να φανταστούμε. Μία απαγόρευση των εξαγωγών πρέπει να είναι μία επιλογή στο τραπέζι της ΕΕ», δείχνοντας πως τα προβλήματα είναι υπαρκτά.

Δεν είναι μάλιστα και λίγοι εκείνοι που αποδίδουν στην προσπάθεια της φον ντε Λάιεν να να δώσει πειστικές απαντήσεις και μια προσπάθεια να στρογγυλέψει τα πράγματα τη στιγμή που βάλλεται γενικότερα για τους χειρισμού της στο θέμα των εμβολίων και μάλιστα και από την πατρίδα της τη Γερμανία.

Επίσης, ακόμη και εάν υποτεθεί πως η σιγουριά της προέδρου της Κομισιόν, σχετικά με την επάρκεια των εμβολίων και την επίτευξη του στόχου, βασίζεται σε αριθμούς «που δεν λένε ψέματα» θα πρέπει να αναλογιστούμε και άλλους παράγοντες.

Κατά πρώτον συζητάμε επί ενός ιδανικού σεναρίου όπου όλες οι παραδόσεις θα γίνουν στην ώρα τους παρά το γεγονός πως πρόκειται για ένα γιγαντιαίων διαστάσεων εγχείρημα με πολύ πιθανές, λογικές και αναμενόμενες παρεκκλίσεις. Επίσης οι πιέσεις προς τις εταιρείες θα αυξηθούν αφού οι ανάγκες σε παγκόσμιο επίπεδο αυξάνουν.

Ακόμη παραγνωρίζεται το θέμα των μεταλλάξεων που αποτελεί, όσο και εάν δεν λέγεται ανοιχτά και ξεκάθαρα, μια ακόμη αχαρτογράφητη περιοχή στα θολά νερά της πανδημίας. Κάποιες εταιρείες υποστηρίζουν -αν και όχι με επαρκή βεβαιότητα- πως τα εμβόλια τους καλύπτουν και τη νέες μεταλλάξεις (βρετανική και νοτιοαφρικανική) αλλά την ίδια στιγμή άλλες αναφέρουν πως ίσως χρειαστεί και μια τρίτη δόση εμβολίου. Αυτομάτως κάτι τέτοιο αυξάνει τον αριθμό των δόσεων που πρέπει να παρασκευαστούν και επιμηκύνει το χρόνο επίτευξης ανοσίας όσων εμβολιάζονται και συνολικά του πληθυσμού.

Κάτι τέτοιο θα έθετε σημαντικά εκτός χρονοδιαγραμμάτων τα προγράμματα εμβολιασμού σε χώρες της ΕΕ ενώ πάντα συζητάμε υπό τον προϋπόθεση πως αυτή η τρίτη δόση για τις μεταλλάξεις, εάν απαιτηθεί, θα είναι άμεσα διαθέσιμη.

Σχετικά Αρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες:, ,