Υπέρβαση εσόδων 2,3 δισ. για τον προϋπολογισμό

Υψηλότερα από τον στόχο ήταν τα έσοδα και τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, έφτασαν τα 4,7 δισ. ευρώ έναντι στόχου 3,9 δισ., με όχημα τους ελέγχους και τον ΦΠΑ. Στα 2,3 δισ. η υπέρβαση 10μήνου. «Οπλο» στη διαπραγμάτευση βλέπει το ΥΠΟΙΚ. Η επίσημη ανακοίνωση.

Εντυπωσιακές επιδόσεις, οι οποίες προσεγγίζουν το μέγεθος των εισπράξεων από τον ΕΝΦΙΑ σε ένα χρόνο καταγράφουν τα έσοδα του προϋπολογισμού στο 10μηνο, με υπέρβαση του στόχου κατά 2,320 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού τον Οκτώβριο ανήλθαν σε 4,7 δισ. ευρώ, έναντι 3,9 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος, επίδοση η οποία έχει κάνει το οικονομικό επιτελείο να χαμογελά πλατιά, δεδομένου ότι ενισχύεται ουσιαστικά η διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της δεύτερης αξιολόγησης.
Ιδιαίτερα ενθαρρυντικές είναι οι εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες η υπέρβαση των εσόδων φαίνεται να συνδέεται κυρίως με τις αυξημένες εισπράξεις ΦΠΑ, μετά το μπαράζ φορολογικών ελέγχων της ΓΓΔΕ το καλοκαίρι και την δραστική αύξηση της εισπραξιμότητας. Προφανώς σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε και η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, αν και σε ένα μεγάλο μέρος τους οι αυξημένες εισπράξεις είχαν προϋπολογιστεί, όσον αφορά την κατάργηση των εκπτώσεων στα νησιά, ίσως όχι τόσο όμως, εξαιτίας της πρόσφατης αύξησης του κανονικού συντελεστή στο 24%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Οκτώβριο υποβάλλονταν περιοδικές δηλώσεις τριμήνου από τις μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ δεν υπήρχε άλλη «βαριά» φορολογική υποχρέωση πέραν της δόσης του ΕΝΦΙΑ.
Η επόμενη δόση φόρου εισοδήματος αναμένεται να εισπραχθεί τον τρέχοντα μήνα.
Στο 10μηνο, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα έσοδα διαμορφώθηκαν σε 39,990 δισ. ευρώ, όταν ο στόχος αφορούσε σε εισπράξεις δεκαμήνου ύψους 37,670 δισ. ευρώ.

Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ

Νέα σημαντική υπέρβαση των εσόδων καταγράφηκε για τον μήνα Οκτώβριο 2016, όπως προκύπτει από τα προσωρινά στοιχεία της ΓΓΔΕ. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία:
α) Τα καθαρά έσοδα για τον Οκτώβριο ξεπέρασαν κατά 835 εκατομμύρια ευρώ τον στόχο του Προϋπολογισμού.
β) Σε επίπεδο 10μηνου (Ιανουάριος- Οκτώβριος) τα έσοδα ξεπέρασαν τον στόχο του Προϋπολογισμού κατά 2 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα είναι 2,32 δισ. ευρώ πάνω από το στόχο του Προϋπολογισμού για το 10μηνο.
γ) Σε επίπεδο Οκτωβρίου τα καθαρά έσοδα είναι 21,37% πάνω από το στόχο του Προϋπολογισμού.
δ) Σε επίπεδο 10μηνου (Ιανουαρίου- Οκτωβρίου) τα καθαρά έσοδα είναι 6,16% πάνω από το στόχο του Προϋπολογισμού.
Euro2day.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι 10 αλλαγές στη φορολογία για το 2015

Ποδαρικό με 10 βασικές αλλαγές στη φορολογία έκανε ο νέος χρόνος. Τις αλλάγες αυτές χαρτγράφησε το Εμπορικό Βιομηχανιό Επιμελητήριο Πειραιώς (Ε.Β.Ε.Π.), συγκεκριμένα:  1. Φόρος μεταβίβασης ακινήτων: Μειώνεται στο 3% ο φόρος στις μεταβιβάσεις ακινήτων από 8%, που είναι σήμερα για αξία έως 20.000 ευρώ και 10% για την υπερβάλλουσα αυτής. 2. Συμψηφισμός οφειλών Φ.Π.Α.: Η προώθηση μέτρων,[…]

Περισσότερα »

Βερολίνο: Είμαστε πολύ κοντά σε συνολική βιώσιμη λύση

Αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της 24ης Μαΐου επικρατεί στο Βερολίνο, καθώς πηγές του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται η Deutsche Welle τονίζουν ότι «είμαστε κοντά σε μια συνολική βιώσιμη λύση, που περιλαμβάνει τόσο το δημοσιονομικό όσο και το προληπτικό πακέτο».Δεδομένου ότι ο Β. Σόιμπλε εμφανίζεται αρκετά αισιόδοξος και για[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *