Υπό το φως του πλανήτη Άρη

Πιο λαμπερός από κάθε άλλη φορά μετά από το 2003 είναι το τελευταίο χρονικό διάστημα ο πλανήτης Άρης, καθώς προ μίας εβδομάδας, βρέθηκε στην κοντινότερη απόστασή του από τη Γη εδώ και 15 χρόνια.

Διακρίνοντας τη λάμψη του Άρη να καθρεφτίζεται στο νερό της θάλασσας του Ρόουντ Άιλαντ, στις βορειοανατολικές ακτές των ΗΠΑ, στα μέσα του Ιουλίου, ο φωτογράφος Αμπντούλ Ντρεμάλι κατέγραψε ένα ιδιαίτερο πλάνο, που κάνει τις τελευταίες ημέρες των γύρο του κόσμου μέσω του Διαδικτύου.

Άρης και Γη κινούνται με ελλειπτικές τροχιές πέριξ του Ήλιου σε διαφορετικές αποστάσεις από το άστρο μας και με διαφορετικές ταχύτητες.

Στις 31 Ιουλίου, ο Άρης πλησίασε σε απόσταση περίπου 57,6 εκατ. χιλιομέτρων από τη Γη, ενώ πλέον σταδιακά απομακρύνεται από αυτήν, διατηρώντας μέχρι και τις 7 Σεπτεμβρίου την ιδιαίτερη λάμψη του.

Το 2003, ο «κόκκινος πλανήτης» είχε πλησιάσει στα 55,8 εκατ. χιλιόμετρα τη Γη. Αυτή ήταν και η πιο «στενή επαφή» των δύο πλανητών εδώ και σχεδόν 60.000 χρόνια, ρεκόρ που δεν θα καταρριφθεί έως τις 28 Αυγούστου 2287, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA).

Όταν ο Άρης βρίσκεται ευθυγραμμισμένος με τη Γη, αλλά με τον Ήλιο ανάμεσά τους, τότε βρίσκεται στη μεγαλύτερη απόσταση από τον πλανήτη μας, περίπου στα 401 εκατ. χιλιόμετρα. Η μέση απόσταση μεταξύ Γης – Άρη είναι γύρω στα 225 εκατ. χιλιόμετρα.

Καθώς ο Άρης βρίσκεται μακρύτερα από τον Ήλιο από ό,τι η Γη, χρειάζεται περίπου δύο γήινα χρόνια για να ολοκληρώσει μια πλήρη περιφορά (η διάρκεια του έτους του) γύρω από το μητρικό άστρο του ηλιακού μας συστήματος.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ασύρματο ρεύμα χάρις σε ένα επαναστατικού πηνίο

Του Γιάννη Δημητρίου… Ο 21ος αιώνας είχε περιγραφθεί με μεγάλες δόσεις φαντασίας ως η εποχή που η τεχνολογική αιχμή θα φτάσει πολύ υψηλά επίπεδα και θα καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τη καθημερινότητά μας. Ένας από τους μεγαλύτερους οραματιστές και εφευρέτες που φαντάστηκαν την εποχή στην οποία ζούμε ήταν ο Νίκολας[…]

Περισσότερα »

Μεταφέροντας τα… emails στην πραγματική ζωή (vid)

Οι Tripp and Tyler είναι ένα δίδυμο κωμικών που, μεταξύ άλλων, δημοσιεύουν και videos στο Youtube. Το τελευταίο από αυτά διαπραγματεύεται το… email και συγκεκριμένα το πώς θα ήταν η συγκεκριμένη υπηρεσία στην… πραγματική ζωή. Έχουμε ξαναδεί παρόμοιες παρωδίες, αλλά πάντα έχουν την πλάκα τους. Λίγο υπερβολικές, αλλά με αφορμές[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *