Υπόθεση Μπεκατώρου: Φέρνει αλλαγή στον χρόνο παραγραφής της ασέλγειας κατά ανηλίκων

Παράταση της παραγραφής για τα σεξουαλικά εγκλήματα σε βάρος ανηλίκων, στην πλημμεληματική τους μορφή, φέρνουν οι αποκαλύψεις της Ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου. Πρόκειται ουσιαστικά για έμμεση παράταση του χρόνου παραγραφής (η οποία μπορεί να αγγίξει και την 8ετία) την οποία θα προωθήσει με νομοθετική ρύθμιση το επόμενο διάστημα το Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Το ζήτημα είναι ότι η διάταξη υπήρχε όμως καταργήθηκε με τον νέο ποινικό κώδικα σχετικά με τα πλημμελήματα.
Η αρμόδια επιτροπή παρακολούθησης του Ποινικού Κώδικα, υπό τον καθηγητή Λάμπρο Μαργαρίτη, είχε ήδη εντοπίσει το ζήτημα και το θέμα επισπεύδεται μετά τις αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου, όπως είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.

Τι σημαίνει αυτό:

Σε περιπτώσεις αδικημάτων ασέλγειας κατά ανηλίκων, που διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος, η παραγραφή θα αρχίσει να μετράει από την ενηλικίωση του θύματος. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η παραγραφή παρατείνεται κατά μέσο όρο κατά 8 χρόνια.
Ο προηγούμενος κώδικας
Υπενθυμίζεται πως με βάση τις διατάξεις του παλιού Ποινικού Κώδικα (Άρθρο 113 – Ποινικός Κώδικας) “η προθεσμία παραγραφής των εγκλημάτων που προβλέπονται στα άρθρα 323Α, 324, 336, 338, 339, 342, 343, 345, 346, 347, 348, 348Α, 348Β, 348Γ, 349, 351, 351Α, όταν αυτά στρέφονται κατά ανηλίκων, αναστέλλεται μέχρι την ενηλικίωση του θύματος και για ένα έτος μετά, εφόσον πρόκειται για πλημμέλημα, και για τρία έτη μετά, εφόσον πρόκειται για κακούργημα”.

Ο καινούργιος κώδικας

Στον καινούργιο κώδικα παραμένει η πρόβλεψη όταν αφορά κακουργήματα (βιασμός τετελεσμένος) αλλά έχει παραλειφθεί η πρόβλεψη για τα πλημμελήματα( άρθρο 113ΠΚ):
“…Η προθεσμία παραγραφής των κακουργημάτων που στρέφονται κατά ανηλίκου, αναστέλλεται μέχρι την ενηλικίωση του θύματος”.
Έχει δηλαδή απαλειφθεί η πρόβλεψη για τα αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος, για τα οποία όμως θα υπάρξει τώρα προσθήκη με πρόταση της Επιτροπής Παρακολούθησης του κώδικα. Η νεα διάταξη πάντως επειδή έχει επιβαρυντικά στοιχεία δεν μπορεί βάση συντάγματος να έχει αναδρομική ισχύ.

Τσιάρας: “Λάθος…”

Για λάθος της προηγούμενης κυβέρνησης έκανε λογο μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.
“Το ζήτημα που αφορά τις αποκαλύψεις της κυρίας Σοφίας Μπεκατώρου μας δίνει την αφορμή να πούμε ότι δεν μπορούμε πλέον, τέτοιου είδους φαινόμενα ούτε να κρύβονται, ούτε να υποθάλπονται, ούτε πολύ περισσότερο να μπαίνουν σε μία λογική μη δημοσιοποίησης. Το ζήτημα σε αυτήν την περίπτωση είναι να σπάσει η σιωπή. Προωθούμε κάποιες αλλαγές οι οποίες θα βοηθήσουν σε έναν μεγάλο βαθμό.

Δυστυχώς και εδώ, απ’ ότι πληροφορούμαι έκανε κάποιο λάθος η προηγούμενη κυβέρνηση, μη κρατώντας τον χρόνο μη παραγραφής αυτών των αδικημάτων μέχρι την ενηλικίωση του θύματος. Εμείς, θα επαναφέρουμε μία ρύθμιση, η οποία ίσχυε και σε προηγούμενο χρόνο. Έχω μιλήσει με τον πρόεδρο της Επιτροπής Παρακολούθησης του Ποινικού Κώδικα, θα κάνουμε τις αναγκαίες παρεμβάσεις και σκεφτόμαστε πως μπορούμε να παρέμβουμε σε ένα θεσμικό πλαίσιο που αφορά στον ποινικό κώδικα, χωρίς να δημιουργήσουμε άλλες παρενέργειες, οι οποίες θα έπλητταν συνταγματικά δικαιώματα ή μία συνταγματική αναφορά που θα δημιουργούσε άλλα προβλήματα. Να μπορέσουμε με αυτόν τον τρόπο να καλύψουμε τέτοιου είδους περιστατικά, από εδώ και πέρα. Υπάρχει ο ευμενέστερος νόμος, που είναι μία συνταγματικά κατοχυρωμένη άποψη που δεν μπορεί να ξεπεραστεί”.
capital.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΑΕΔ: Από σήμερα οι αιτήσεις για το ειδικό εποχικό βοήθημα του 2017

Aρχίζει από σήμερα η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων για την καταβολή του ειδικού εποχικού βοηθήματος από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού. Οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση ηλεκτρονικά είτε μέσω των Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ) ΟΑΕΔ, είτε μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), είτε από οποιοδήποτε άλλο χώρο ηλεκτρονικής πρόσβασης. Συγκεκριμένα: 1. Για[…]

Περισσότερα »

Η BLUE STAR FERRIES δίπλα στην κοινωνία της Λέσβου: Παροχή έκπτωσης 50%

H Blue Star Ferries, μέλος της Attica Group, θέλοντας να σταθεί αρωγός στο πολύπαθο νησί της Λέσβου και στους πληγέντες από τον καταστροφικό σεισμό της 12ης Ιουνίου 2017, παρέχει έκπτωση 50% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια επιβατών και ιδιωτικής χρήσεως οχημάτων, προκειμένου να διευκολυνθούν οι άμεσες μετακινήσεις από και προς το νησί[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *