Υπουργοί Εξωτερικών ΕΕ: Κυρώσεις στην Τουρκία για κυπριακή ΑΟΖ

Στην προετοιμασία «περιοριστικών μέτρων» έναντι ατόμων και εταιριών που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ προχωράει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τα συμπερασμάτα της σημερινής συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, επαναβεβαιώνεται η «πλήρης αλληλεγγύη» του Συμβουλίου της ΕΕ προς την Κύπρο, «όσον αφορά το σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Επιπλέον, το συβούλιο υπενθυμίζει τα συμπεράσματά του της 15ης Ιουλίου 2019 ιδίως σε ό,τι αφορά την «οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και της υφαλοκρηπίδας», η οποία πρέπει να γίνεται «με διάλογο και διαπραγμάτευση καλή τη πίστει, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή της καλής γειτονίας».

«Το Συμβούλιο, βασιζόμενο στις προπαρασκευαστικές εργασίες που έχουν ήδη αναληφθεί, συμφωνεί με τη θέσπιση ενός καθεστώτος-πλαισίου περιοριστικών μέτρων που απευθύνεται σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που είναι υπεύθυνα για την παράνομη γεωτρητική δραστηριότητα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και καλεί την Ύπατη Εκπρόσωπο και τον Επιτροπή να υποβάλει σύντομα προτάσεις για το σκοπό αυτό», καταλήγουν τα συμπεράσματα του συμβουλίου για τη δράση της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κώστας Ζουράρις: Το σκάνδαλο Novartis είναι υπαρκτό…

Tης Κωνσταντίνας Πετούση…  Για κοινή παραδοχή των κομμάτων στη Βουλή ότι το σκάνδαλο Novartis είναι υπαρκτό, έκανε λόγο στο Κανάλι 1 και την εκπομπή «Δύο Ρεπόρτερ» , ο υφυπουργός Παιδείας Κώστας Ζουράρις. Παράλληλα χαρακτήρισε κακό το νόμο περί ευθύνης υπουργών, τονίζοντας ότι οι βουλευτές δεν είναι δικαστές.  

Περισσότερα »

Ένταση και αντιδράσεις από την καταγγελία Μοχαμαντί στη Βουλή

Αντιδράσεις και ένταση προκάλεσε η καταγγελία του προέδρου του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων Γιονούς Μοχαμαντί ότι παράνομοι διακινητές βρίσκονται μέσα στα hot spots και ότι ο ίδιος έδωσε 8.000 ευρώ για να φέρει την γυναίκα του στην Ελλάδα, χωρίς ωστόσο, αποτέλεσμα.  Ο Κώστας Κατσίκης από τους ΑΝΕΛ χαρακτήρισε παράνομη την πράξη του και τον κάλεσε[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *