Ζάεφ: Έχουμε κοινό παρελθόν με τους Βούλγαρους

του Θοδωρή Ασβεστόπουλου

To Σάββατο 1 Αυγούστου συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας. Η συμφωνία υπογράφηκε στα Σκόπια από τον τότε πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, σημειώνει βουλγαρικό δημοσίευμα, όπως ενημερώνει το Βαλκανικό Περισκόπιο “Γιώργος Εχέδωρος”.

«Αυτή την ημέρα πριν από τρία χρόνια είχαμε την τιμή μαζί με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ να αποτίσουμε φόρο τιμής στους συμμετέχοντες στο Ίλιντεν από το Κρούσεβο και την ΑΣΝΟΜ, στον ιερό τόπο μπροστά από τον τάφο του Γκότσε Ντελτσόφ στα Σκόπια και να υπογράψουμε τη Συνθήκη Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας.

Έχουμε δείξει την πολιτική βούληση για πρόοδο, να επιλύσουμε εκκρεμή ζητήματα και έχουμε κάνει ένα ιστορικό βήμα μπροστά. Έχουμε δημιουργήσει ένα μοντέλο με το οποίο έχουμε θέσει το κοινό παρελθόν ως βάση για ένα καλύτερο μέλλον και μια καλύτερη ζωή για τους πολίτες μας», έγραψε ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ζόραν Ζάεφ, στο λογαριασμό του στο Facebook μία ημέρα πριν την επέτειο του Ίλιντεν (2 Αυγούστου – 20 Ιουλίου με το παλαιό ημερολόγιο).

Πρόκειται για την εθνική εορτή των Σκοπίων με την οποία τιμούν την αποτυχημένη εξέγερση που οργάνωσαν Βούλγαροι εθνικιστές στις 20 Ιουλίου 1903, με σκοπό την αυτονόμηση της Μακεδονίας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, με το σύνθημα – παγίδα “Η Μακεδονία στους Μακεδόνες”. Τελικός σκοπός ήταν όμως η προσάρτηση της “αυτόνομης Μακεδονίας” στο βουλγαρικό κράτος, όπως ακριβώς είχε γίνει το 1885 με την αυτόνομη ηγεμονία της Ανατολικής Ρωμυλίας.

H τιτοϊκή ερμηνεία του Ίλιντεν

Ο Τίτο όταν ίδρυσε την Ομόσπονδη Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας το 1944 και την Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας την ίδια χρονιά, για να δώσει μία ιστορική βάση στο μόρφωμα που δημιούργησε στο νότο της χώρας τους, χαρακτήρισε το Ίλιντεν ως “πρώτη εκδήλωση των Μακεδόνων για δημιουργία δικού τους κράτους”.

Έτσι έχουμε δύο χώρες να γιορτάζουν την ίδια εθνική επέτειο και τους ίδιους εθνικούς ήρωες, όπως τον Γκότσε Ντέλτσεφ, τον Πίτου Γκούλι, τον Ντάμε Γκρούεφ και τον Γιάνε Σαντάνσκι, δίνοντας τους διαφορετικά εθνοτικά χαρακτηριστικά.

Πάντως στο φετινό του μήνυμα ο Ζόραν Ζάεφ έκανε λόγο για “κοινό παρελθόν”, φράση στην οποία μπορούν να δοθούν διάφορες ερμηνείες.

Πάντως η δική μας ερμηνεία είναι ότι οι κάτοικοι του κράτους που έχει πρωτεύουσα τα Σκόπια και αυτοπροσδιορίζονται ως “Μακεδόνες”, στην πραγματικότητα είναι Βούλγαροι.

Αυτό ακριβώς εξηγεί και στο παρακάτω βίντεο γνωστός youtuber, κάτοικος του βόρειου γειτονικού κράτους της Ελλάδας με ιστορικά επιχειρήματα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κ. Γρίβας: Τουρκία… με αυτοκρατορικές βλέψεις δια των όπλων

Επιμέλεια Κ. Πετούση… Για μια Τουρκία με αυτοκρατορικές βλέψεις που θέλει να τις επιβάλλει δια των όπλων και που λειτουργεί ως αυτόνομος πόλος ισχύος, μίλησε στο Κανάλι 1 και την εκπομπή «Προ παντός ψυχραιμία»

Περισσότερα »

Σε νοσοκομείο της Ρώμης ο Ιταλός γιατρός που προσβλήθηκε από Έμπολα

Ο Ιταλός γιατρός που προσβλήθηκε από τον ιό Εμπολα στη Σιέρα Λεόνε διακομίσθηκε νωρίς το πρωί σε νοσοκομείο της Ρώμης, ειδικευμένο για τις μολυσματικές νόσους. Ο γιατρός, που είναι ο πρώτος Ιταλός που προσβάλλεται από τον ιό Εμπολα, έφθασε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Πράτικα ντι Μάρε, 30 χλμ. νοτίως της[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *