Ζάεφ: Η «μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα» αναγνωρίζονται διεθνώς

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ απέρριψε ρητά το αίτημα του ηγέτη του αντιπολιτευτικού VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι για συνάντηση επικεφαλής των πολιτικών κομμάτων για την πρόθεση της Βουλγαρίας να εμποδίσει τη Βόρεια Μακεδονία στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Ο Ζάεφ δήλωσε στο Kanal 5 ότι η «μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα» αναγνωρίζονται διεθνώς και επιβεβαιώνεται από ολόκληρο τον κόσμο. Όσον αφορά τα ζητήματα που προκύπτουν από τη συμφωνία με τη Βουλγαρία, δήλωσε ότι η χώρα έχει τη βούληση να τα επιλύσει μέσω των επιτροπών που έχουν αρμοδιότητα για αυτά.

«Δεν βλέπω την ανάγκη για συνάντηση ηγεσίας. Ειδικά με ένα άτομο που δεν έχει θέση σε κανένα σημαντικό, εθνικό ή στρατηγικό ζήτημα. Ο Μίκοσκι δεν τάσσεται υπέρ μιας συμφωνίας για οποιοδήποτε θέμα, αναζητά έναν τρόπο μόνο να βλάψει τη χώρα, ειδικά τις διαδικασίες που δεν οδηγούν στην ΕΕ – δήλωσε ο Ζάεφ.

Μετά τις δηλώσεις αξιωματούχου  της Βουλγαρία ότι το Βερολίνο πιέζει τη Βόρεια Μακεδονία να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Ένωση μέχρι το τέλος του έτους, ο πρώην πρέσβης Γκιόργκι Φιλίποφ λέει ότι η γερμανική διπλωματία δεν ασκεί πίεση, αλλά υπενθυμίζει μόνο στη Βουλγαρία ότι τον Μάρτιο συμφώνησε και αυτή για τη Βόρεια Μακεδονία,  χωρίς όρους έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, η Μικτή Επιτροπή για Ιστορικά Θέματα θα πρέπει να πραγματοποιήσει άλλη μια συνάντηση φέτος, στα τέλη Νοεμβρίου ή στις αρχές Δεκεμβρίου, αλλά μέχρι τότε θα έχει γίνει γνωστό εάν η Βουλγαρία θα κάνει πράξη τις απειλές για βέτο.

 

Βαλκανικό Περισκόπιο – Γιώργος Εχέδωρος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ε.Ε.: Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας για τα ταξίδια στο εξωτερικό

Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας Μια δωρεάν κάρτα που σας προσφέρει πρόσβαση σε ιατρικά αναγκαία, κρατική περίθαλψη κατά την προσωρινή διαμονή σας σε μια από τις 28 χώρες της ΕΕ, την Ισλανδία

Περισσότερα »

Άμεση εκεχειρία στο Χαλέπι ζητάει η Ε.Ε.

Επείγουσα έκκληση για «άμεση διακοπή» των μαχών στο Χαλέπι απευθύνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να επιτραπεί η πρόσβαση των σωστικών συνεργείων και η συνέχιση των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με την Φεντερίκα Μογκερίνι, επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.   Το αίτημα των 28 κρατών της Ε.Ε. αφορά στο να «επιτραπούν οι ιατρικές[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *